Boekverslag : Wim De Bie - Morgen Zal Ik Mijn Mannetje Staan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 895 woorden.

Ondertitel

het De Bie dossier (1937-1997)



Jaar eerste druk

november 1990



Samenvatting

Wim de Bie is, samen met een vijftigtal televisiesterren uitgenodigd, door het Comité van de Negende April. Dit Comité heeft een revolutie tot stand gebracht in Nederland. Het Comité bestaat uit buitenlandse Nederlanders die tot de Tweede Generatie buitenlanders behoren.

Gedurende de gehele week wordt Wim ondervraagt door de screeningscommissie. De leden van de commissie stellen aan De Bie zeer persoonlijke vragen over zijn houding ten opzichte tot het oude Nederland, dat wil zeggen, Nederland vòòr de revolutie.



De televisiebekendheden moeten in Bergen, de plaats waar de nieuwe visie voor de televisie ontwikkeld wordt, blijven en mogen maar weinig met hun partner bellen. Wim schrijft noodgedwongen brieven naar zijn geliefde Ciska. Dit doet hij op de plek waar het enigszins rustig is en de vervelende quizmasters van de AVRO of VARA hem niet lastig vallen. Wim heeft namelijk niet zo'n hoge dunk van de ,voornamelijk quizpresentatoren, televisiesterren. Volgens hem helpen ze niet echt bij het veranderingsproces dat het Comité wil bewerkstelligen. Hij past er volgens hem, met zijn revolutionaire gedachten zeker wel bij.

Wim vertelt aan de commissie zeer persoonlijke verhalen kan het niet laten hoogmoedig te worden en te denken dat het Comité hem voor een hoge functie, bijvoorbeeld algemeen directeur van de algehele televisiezenders, zal vragen.

De screeningscommissie denkt jammergenoeg voor De Bie heel anders over en zegt hem dat hij in hun plannen niet meer voorkomt. Anders gezegd: hij mag niet meer op de televisie verschijnen.

Als Wim nu achter de werkelijke plannen van het Comité is gekomen is hij een groot tegenstander. Hij wil een verzetsdaad plegen tegen de revolutie omdat de screeningscommissie hem de hele tijd vroeg naar verzetsdaden tegen het oude Nederland. Wim had echter nooit een echte verzetsdaad gepleegd en wil dar nu wel doen alleen dan tegen het nieuwe Nederland! De volgende dag, morgen, al hij zijn mannetje staan!



De beginsituatie

Er heeft een revolutie plaatsgevonden en Wim de Bie is uitgenodigd na te denken over de toekomst van de televisie. Wim is ervan overtuigd dat de revolutie het goede nastreeft en wil graag zijn steentje bijdragen.



Het hoogtepunt

Aan het eind van het boek komt De Bie erachter dat hij te hoogmoedig is geweest en dat hij de idealen niet steunt en keert zich tegen de revolutie. Hij wil een verzetsdaad plegen. Of hij dit echt doet weten we niet want het boek houdt hier op!



De eindsituatie

Wim de Bie wil een verzetsdaad plegen tegen de revolutie. Dit wil hij doen door de televisieschermen in miljoenen huiskamers op zwart te gooien door draden in de satelliet die de beelden van de machthebber uitzend door te knippen.



De personages

Wim de Bie; schrijver, televisiemaker van satirische programma's; 57 jaar

Dhr. Ed Tijtgat ; voorzitter van de screeningscommissie; couppleger

Ciska : Wims vriendin

Ander commissieleden en televisiesterren aanwezig in Bergen



De roman speelt in een hotel in Bergen (NH). Geen televisie ontvangst. Iedere televisiester weg van huis. Ze zijn aan elkaar gebonden.



De tijdsverstrekking

Er verstrijken 23 dagen. In deze week wordt beslist dat Wim de Bie niet meer op de TV mag. Het speelt vanaf 10 april 1997 tot 3 mei 1997. Het speelt dus in onze tijd.



Het thema

Een ontmaskerend zelfportret



Thematische componenten

Hij schrijft zijn gedachten op; de lezer leest zijn brieven aan zijn vriendin; hij is open en eerlijk tegen de commissie en dus tegen zichzelf.



Vertelsituatie

De beschrijvende verteller: niet de gedachten van iedereen. Er wordt de lezer alleen verteld wat er in de screeningscommissies wordt gezegd en wat De Bie in zijn brieven schrijft.



Oordeel

Ik vond het een erg leuk boek om te lezen. Ik houd wel van een satirische romans. Ook vind en vond ik Van Kooten en De Bies Keek op de Week altijd erg leuk. In dit boek wordt op leuke wijze De Bies leven beschreven. Het einde is behoorlijk onverwacht, ik had niet verwacht dat hij niet aangenomen zou worden maar ik had gedacht dat ze al die sukkels van de AVRO, NCRV en KRO enz. eruit zouden gooien. Jammergenoeg bleek dit niet het doel van de revolutie. Ook het laatste woordje tekent De Bie nl. WOEF!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen