Boekverslag : Wim De Bie - De Liefste Van De Buis
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1002 woorden.

De liefste van de buis

Door Wim de BieSamenvatting inhoud:

Wim de Bie maakt samen met Kees van Kooten het programma Keek op de Week. In de aflevering die ze aan het maken zijn wordt door Wim het typetje: de ethica Memien Holboog gespeeld. Dit is de laatste aflevering van het seizoen en dus staat de zomervakantie voor de deur. Wim plant hierin het schrijven van een boek. Het verzinnen van de eerste zin kost hem erg veel moeite en probeert dan ook veel afleiding te vinden. Bijvoorbeeld het kijken in de brievenbus of er nog post is. En jawel, er is post van een onbekende die wil dat Wim Memiem graag nog eens wil spelen op de tv of bij lezingen. Gek genoeg is de afzender genaamd Memiem Holboog. Wim speelt Memiem nog een paar keer en de persoon blijft maar brieven schrijven. Maar nu wil Wim uitzoeken wie nou eigenlijk die persoon is die hem steeds de mysterieuze brieven stuurt. Er ontstaat een hevige briefwisseling op de computer tussen de twee waarbij Memien in de schrijfhut van Wim mag zitten. Het komt zelfs zover dat Memiem Wim gaat helpen met het schrijven van zijn boek. Nadat Wim het bewijs heeft gekregen dat ze echt bestaat - dmv video-opnames - gebeuren er steeds gekkere dingen. Hij koopt kleren voor haar en koopt zelfs een appartement met volledige inrichting, kosten een half miljoen gulden. Er wordt geschreven dat Memiem de "binnenvrouw" van Wim is en dat zij door het leven gaat als de ethica Memiem Holboog. Ondertussen gaat ze haar eigen leven leiden en vertelt ze Wim daarover. Als Memien Wim wil overhalen zich tot transseksueel te bekeren om zo zijn "binnenvrouw" aan de buitenwereld te laten zien is hij hier fel op tegen. Memiem voelt zich hierdoor verraden omdat Wim eerst op bijna alles ja en amen zei. Op het moment dat Memien een bestand opent op de computer waarin een geschreven stuk van het boek staat raakt ze totaal van slag. Er staan namelijk hele andere dingen in dan waar ze het samen over eens waren en wat er in zou moeten staan. Voor haar is dit de druppel die de emmer doet overlopen en ze verbreekt de relatie. Door nog al abrupt weg te gaan met slechts een boze afscheidsbrief en een leeg appartement als laatste herinneringen voor Wim, is voor Wim zijn tweede grote liefde ( hij is gescheiden ) uit zijn leven verdwenen. Vervolgens probeert hij liefdesverdriet te vergeten en zijn oude leven weer op te pakken. Hiermee is dit boek beëindigd.Analyse:Titel: De liefste van de buis

Memien Holboog - de mysterieuze brievenschrijfster- wordt door Wim de Bie in een brief als liefste persoon van de buis betitelt omdat hij haar ziet op een beeldscherm tijdens de video-opnames.Genre: Roman

Dit vanwege de ontwikkelingen in de liefdesrelatie tussen Wim en Memien.Thema: Liefdesrelatie

Motieven: De briefwisselingen tussen Wim en MemienOpbouw: Wim speelt Memien, briefwisseling vindt plaats, liefdesrelatie ontstaat deze wordt verbroken. Er zijn twee verhaallijnen, de liefdesrelatie en de ontwikkeling van het boek.Personages:

Wim de Bie: hij woont alleen en wordt verliefd op Memien. Hij is vrijgevig, zorgzaam, aardig en rustig. Maar hij kan niet alles begrijpen wat Memien doet, wil en vindt.

Memiem Holboog: Zij is een kijkster van Wim's programma. Eerst verliefd op Wim maar raakt dan bevriend met Jack haar manager. Ze is lief en erg dankbaar voor alles wat ze krijgt. Aan het eind wordt ze een beetje kribbiger.Tijd: Het verhaal speelt van half maart tot begin de herfst in het jaar 1992.

Er zijn geen flashbacks in dit boek gebruikt.Perspectief: het boek wordt geschreven in een ik-perspectief. Maar dan wel door twee personen. Wim en Memiem schrijven namelijk zo hun brieven. (Niet dat dit boek alleen uit brieven bestaat!)Ruimte: Het verhaal speelt zich af in de schrijfhut van Wim achter in zijn tuin.

En in het speciaal voor Memiem gekochte appartement.Verslag van mijn leeservaring:Waarom ben ik dit boek gaan lezen?1. Omdat het een boek van een Nederlandse schrijver moest zijn, dus veel anderen vielen al af.

2. Ik in de bibliotheek in het rijtje met Nederlandse schrijvers Wim de Bie me de leukste leek.

3. Dit boek me het leukste uit zijn geschreven werken leek.

Het onderwerp:Ik vind dit achteraf gezien een niet zo interessant onderwerp omdat liefdesrelaties niet iets zijn waar je veel mee te maken hebt. Iets actueels zoals bijv. een boek over de oorlog in Joegoslavië vind ik spannender om te lezen.

In dit boek is het onderwerp erg diepgaand behandel, dit had van mij niet gehoeven.De gebeurtenissen:Het slot is wel goed geschreven want dat zou in de werkelijkheid ook zo zijn.

Dit verhaal is -vind ik- niet levensecht beschreven want je koopt niet zomaar een huis voor niemand die je nog nooit -bij wijze van spreken- hebt kunnen aanraken. De personen leven op een afstand van elkaar dus vind ik dat je dat niet zomaar doet.De bouw:Het verhaal komt langzaam op gang, er wordt eerst lang over hetzelfde gepraat wat later in het boek kort wordt beschreven.

Er lopen wel meerdere verhaallijnen in dit boek, omdat de liefdesrelatie er één is en de ontwikkeling van het boek er één is.De personages:De personen gedragen zich niet zoals het hoort, want eerst is de identiteit van de geheimzinnige brievenschrijfster nog niet duidelijk. En hebben ook geen livecontact met elkaar.

De beslissing het huis voor Memien te kopen vind ik onbegrijpelijk, dit omdat je dit niet zomaar doet (zie: de gebeurtenissen).

Ik vind Wim erg sympathiek, hij doet bijna alles voor Memiem. Hij geeft haar cadeaus, houdt van haar, schrijft haar lieve dingen.Het taalgebruik:Ik had geen moeite het taalgebruik te begrijpen. Dit omdat er geen moeilijke woorden of raar in elkaar stekende zinnen in zaten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen