Boekverslag : Naima El Bezaz - De Weg Naar Het Noorden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 902 woorden.

Titel : De weg naar het noorden.

Jaartal 1e druk : 1995

Auteur : Naima El BezazBiografie van de auteur.Naima El Bezaz is geboren in Meknès, Marokko, in 1974. In 1878, toen Naima 4 jaar oud was, emigreerde ze met haar moeder naar Nederland. Haar vader woonde en werkte hier al, namelijk in Alphen aan de Rijn. Naima studeert rechten aan de universiteit van Leiden. In haar vrije tijd schrijft ze. De weg naar het noorden is tot nu toe haar enige boek.Korte inhoud.Ghali is een 22-jarige werkloze Marokkaan die leeft van het geld dat zijn vrouw, Fatima, verdient. Zij is de dochter van Omar, en hij is weer een oom van Ghali. Na de dood van Ghali's moeder woont hij bij hen in huis. Ghali heeft geen uitzicht op een baan. In een theehuis komt Ghali zijn oude jeugdvriend Sadi tegen. Hij Verteld hem dat hij werkloos en graag voor een betere toekomst naar Europa zou willen. Sadi brengt hem in contact met Yassine, hij zou Ghali kunnen helpen. Yassine wil hem voor veel geld helpen aan een 'betere toekomst' in Europa. Om aan geld te komen verkoopt Ghali de sieraden van zijn overleden moeder. Hij krijgt een vals paspoort waarin hij Mohamed ben Salem heet. En vertrekt zonder dat zijn vrouw het weet richting het noorden. Omar en zijn andere dochter Leila weten dit wel. Al snel blijkt dat Yassine een mensensmokkelaar is en daarnaast ook een drugssmokkelaar is. Ghali moet een busje vol geladen met drugs vervoeren richting Frankrijk. Hij verstopt in de wagen van een Duits stel wat drugs. Aan de grens kent Yassine zijn mensen en hij zorgt ervoor dat het jonge Duits stel door de douane wordt gecontroleerd zodat Ghali rustig door kan rijden. In Frankrijk vervoert Yassine zelf de drugs naar de kopers. Ondertussen brengt Sadi Ghali naar de flat van een ver familielid Hakim, hij helpt hem aan onderdak en kan hem helpen aan een baantje als afwasser in het restaurant waar Hakim als kok werkt. Wanneer Yassine lastig begint te worden brengt Hakim Ghali naar Amsterdam. Hij krijgt daar onderdak van Karim, die erg veel op Ghali lijkt.

In de proloog wordt Karim al vermoord door een stel racisten en wordt Ghali in elkaar geslagen. Waarna de rest van het verhaal als flashback verteld word. Totdat Ghali wakker wordt in een ziekenhuis en wordt aangesproken met de naam Hamidane, dit blijkt de achternaam van Karim te zijn. Ze hadden porongelijk elkaars jassen aangetrokken. Ghali heeft nu de identiteit van Karim en is nu niet langer illegaal.Titelverklaring.Veel werkloze Marokkanen dromen van een rijker en beter bestaan in West Europa. Om dit ideaal te bereiken kiezen zij voor De weg naar het noorden.Genre.Roman, een realistische roman.Motieven. Werkloosheid, Ghali heeft in Marokko geen uitzicht op een baan.

 Emigreren, de hoop op een betere toekomst elders.

 Risico, hij weet niet of hij Yassine kan vertrouwen.

 Criminaliteit, Ghali komt in de onderwereld terecht.

 Uitzichtloosheid, hij is radeloos, hij weet niet of hij in Nederland moet blijven of terug moet gaan naar Marokko.

Opbouw.Het boek bestaat uit 18 hoofdstukken. Het begint met een proloog en eindigt met een epiloog. Na de proloog gaat het over Ghali's leven in Marokko. Het wordt steeds duidelijker dat hij daar weg wil. Vanaf de helft van het boek gaat het over zijn vertrek naar (West) Europa. De proloog en epiloog sluiten op elkaar aan. Het stuk tussen de proloog en de epiloog kun je zien als een grote flashback op het leven van Ghali.Personages.Ghali : Round character. Hoofdpersoon. Na de dood van zijn moeder werd hij ondergebracht bij zijn oom Omar en zijn familie. Hij is getrouwd met de dochter van Omar Fatima. Hij is werkloos en hoopt op een betere toekomst in Europa. In Europa aangekomen blijkt het allemaal niet zo mooi te zijn. Daar heet hij Mohamed ben Salem volgens zijn valse paspoort. Als Karim vermoord wordt denken ze dat hij karim is en ?Karim Mohamed is. Hierdoor krijgt hij een derde naam.

Fatima : Flat character. Vrouw van de hoofdpersoon. Zij zorgt voor het inkomen van haar familie. Wordt in de steek gelaten door haar man.

Omar : Flat character. Oom, voogd en schoonvader van de hoofdpersoon.

Sadi : Flat character. Oude jeugdvriend van Ghali. Hij is een oplichter. Hij brengt Ghali in contact met Yassine.

Yassine : Round character. Drugs- en mensensmokkelaar. Gebruikt zijn mensen om zelf zijn handen niet vuil te maken.

Hakim : Ver familielid van Ghali. Hij woont in Parijs en helpt Ghali aan een baan als afwasser en zorgt voor onderdak, bij hem thuis. Later brengt hij Ghali naar Amsterdam.

Karim : Flat character. Uiterlijk lijkt hij veel op Ghali. Geeft Ghali onderdak wanneer hij in Amsterdam is. Hij wordt vermoord door racisten.Perspectief.Ik-perspectief, alles wordt gezien vanuit de ikpersoon. Zo krijg je een duidelijk beeld van illegalen.Ruimte.Het speelt zich af in 1 dag uit het leven van een vluchteling. Op het moment dat hij in elkaar wordt geslagen en Karim zelfs wordt dood gestoken, flits zijn hele leven aan hem voorbij en wordt hij later wakker in het ziekenhuis. De terugblik op zijn leven is een grote flashback van 22 à 23 jaar. Het speelt zich af in de jaren negentig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen