Boekverslag : Greet Beukenkamp - Al Het Water Van De Zee
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1522 woorden.

Zakelijke gegevens

Al het water van de zee is geschreven door Greet Beukenkamp. Uitgeverij Sjaloom. Plaats van uitgave Amsterdam. Jaar van uitgave: 1992Auteur

Greet beukenkamp heeft onderandere de boeken: Het jaar van de heks, Ontvoerd en Teruggaan kan niet meer geschreven. Al het water van de zee, Het jaar van de heks, Ontvoerd en Teruggaan kan niet meer, hebben nog nooit een prijs of onderscheiding gekregen. Greet beukenkamp behandelt veel onderwerpen in haar boeken. Al het water van de zee is een problemen boek, Het jaar van de heks een horror boek en Ontvoerd een verhaal met spanning erin.Inhoud

Ik vind dit boek beschrijven best moeilijk, omdat het een boek is dat bij elk hoofdstuk een andere hoofdrolspeler heeft. Ik ga in deze inhoud het verhaal vertellen met behulp van een paar hoofdrolspelers.

Klas 2A gaat op kamp. De moeders die meegaan heetten Vera Harteveld en Nel Vervoort. Vera Harteveld is de moeder van Nicolet. Nel Vervoort is de moeder van Natasja. Ze zouden met hun kamp naar Terschelling gaan, naar een echte boerderij. Dat was een idee van Nicolets moeder. Haar zus woont namelijk op Terschelling in een boerderij. Verder ging Paul de Wilde mee, leraar Engels. Alle meiden noemen hem mooie Paultje. Ook gaat leraar gymnastiek mee, Edo Haneman. Edo Haneman is heel streng, maar kan ook best aardig zijn.

In de klas zit een hele dunne, lange, vreemde jongen. Ivo. Ivo wordt altijd gepest, maar als hij gepest word doet hij daar ook nooit iets tegen. Daarom pesten vooral Dennis, Daan, Chris, Bert en Ron hem. Maar de ergste zijn Dennis en Daan. Daan is een brede jongen, met ouders met veel poen. Dennis is een sterke jongen, waar iedereen bang voor is. Behalve Linda. Zij heeft met Dennis. Linda pest Ivo ook zo vaak ze kan. De rest van de klas zijn of meelopers, die dus ook Ivo pesten omdat de anderen dat doen, of ze durven niets van het pesten te zeggen. Paul, Edo en de moeders praten wel steeds met de vijf jongens, maar het helpt nooit.

Als de klas bij het kampeerterrein zijn, worden eerst alle tenten opgezet. Daan en Dennis in één tent, Ivo natuurlijk alleen. Ivo's tent wordt door Daan, Dennis, Chris en Bert opgezet. Vlakbij een waterput. Natuurlijk moet Daan even kijken of die het wel doet. De kraan doet het, en hard ook. Ivo's tent wordt helemaal nat. Dan komt Ivo naar buiten met zijn viool. Bang zegt Ivo dat zijn viool zijn dierbaarste bezit is, maar daar hebben de anderen natuurlijk niets mee te maken. Dan krijgt Chris een idee. Dat komt later.

Als je op Terschelling bent, ga je natuurlijk zwemmen in de Waddenzee. Dat doet iedereen ook. Samen met Paul gaan ze fietsend naar het strand. Op het strand word eten en drinken uitgedeeld. Ivo's eten wordt dan in het zand gegooid. Maar hij zegt er weer niets van. Paul gaat een keer met de moeder van Nicolet, Simone en Nicolet zelf boodschappen doen. Simone en Nicolet zijn twee meiden die ook niets van het pesten zeggen. Nadat ze boodschappen gedaan hebben, gaan ze nog even bij een kerkje kijken. Als ze dat gedaan hebben zegt Simone dat ze wel eens wil zien hoe de dooien heetten op het kerkhofje naast het kerkje. Paul wordt dan heel stil en vraagt of ze mee gaan om wat koffie drinken. Op het terrasje verteld hij dat op dat kerkhofje zijn vorige verloofde begraven ligt. Toen zij samen een keer op Terschelling reden, viel ze door een klapband in een bocht uit de auto. Ze was op slag dood. De ouders van dat meisje hebben het hem nog steeds niet vergeven.

Als het op een dag heel hard regent, mag iedereen in het huis komen van de familie Schol, waarvan de camping is. Ivo heeft zijn viool mee naar binnen genomen, anders werd hij nat. Mevrouw Schol houd heel veel van viool muziek. Daarom vraagt ze aan Ivo of hij wat wil spelen. Dat doet hij. Maar Dennis, Daan, Chris en Bert kunnen het niet aanhoren. Zij gaan daarom naar hun tent. Bij de tent vertelt Chris een plan, dat ze moeten uitvoeren als ze willen voorkomen dat Ivo nooit meer viool speelt. Omdat Ivo nog binnen is, gaan ze naar zijn tent. Ze gaan dan in de viool gaan pissen, dan kan hij er mooi niet meer op spelen. Dat doen ze dus. Als Ivo terug komt en ziet wat ze met zijn viool hebben gedaan, moet hij heel hard huilen. Hij rent daarom even naar de duinen om uit te huilen, denken de anderen vier.

De volgende dag komt Ivo niet ontbijten. Vera Harteveld gaat kijken in zijn tent of hij nog slaapt. Maar Ivo is niet meer in zijn tent. Ze bellen de politie. Die gaan zoeken. Ook zoeken ze met z'n allen. Samen met Vera Harteveld gaan Floortje en Charlotte een stuk strand afzoeken. Ivo zien ze alleen niet, wel een paar schoenen. Maar niemand weet van wie die schoenen zijn. Met de schoenen gaan ze dan met z'n drieën terug naar de camping, misschien hebben de anderen hem gevonden. Maar toen ze daar weer waren aangekomen, was Ivo nog steeds niet terug. 's Avonds is Ivo er nog niet. Ze gaan met z'n allen de volgende dag de politie weer bellen, of die iets gevonden hadden.

De volgende ochtend heel vroeg is de politie er echter al. Ze vertellen aan Vera Harteveld, Paul de Wilde en Edo Haneman dat Ivo is gevonden bij het strand. Dood. Paul vertelt dat binnen, bijna iedereen moest huilen. Iedereen begint op het groepje van de vijf pesters te schelden. Paul de Wilde moet ook huilen. Twee doden op dit eiland.De terugreis is somber, iedereen moet nadenken over wat er gebeurd is. Maar het leven gaat gewoon door, het enige verschil is dat Ivo er niet meer is en dat de pestkoppen nooit meer zo erg pesten.Titelverklaring

De titel van het boek is al het water van de zee. Ik denk dat ze daarmee bedoelen: alle kinderen van de klas. Dat water slaat dan op Terschelling, dat aan het water grenst. Maar of dit klopt weet ik niet. Ik ben de titel ook nergens in het boek tegengekomen. Als dit klopt vind ik de titel best passend, omdat je per hoofdstuk een andere hoofdpersoon als leerling hebt.Genre

Op de achterkant van het boek staat het genre school, dat vind ik ook. Alleen zou ik daar ook nog pesten bij doen.Hoofdpersonen

Omdat dit boek elke keer een andere hoofdpersoon heeft, vertel ik over de vijf pesters en de gepeste.

-Ivo: Ivo is een gesloten jongen, met een raar uiterlijk. Argwanend. Hij is helemaal niet moedig, komt nooit voor zichzelf op. Door zijn uiterlijk en omdat hij nooit eens iets terug doet, is hij de gepeste.

-Dennis: zorgeloos, sterk en daarom is (bijna) iedereen bang voor hem, Dennis is moedig, soms humoristisch. Hij kan iedereen erg vernederen. Dennis verandert wanneer hij hoort dat Ivo dood is, maar hij blijft nog wel pesten met Daan. Al is het dan wel iets minder.

-Daan: net als Dennis erg sterk en breed, stoer, maakt altijd leuke, spottende opmerkingen (Voorbeeld, tegen Chris: creepy weirdo. Frankenstein was daarbij vergeleken een babyface) Daan veranderd ook, word bijna hetzelfde als Dennis, alleen deinst hij nog steeds voor niemand terug, zelfs niet voor de leraren.

-Chris: ongelovig humoristisch persoon, weet altijd wat te zeggen, houd van hardrock muziek, hard en rauw dus, zo is hij ook. Heeft altijd een plannetje om Ivo weer eens voor schut te zetten. Chris verandert niet.

-Bert: pest wel mee met Dennis, Daan en Chris, maar toch is hij bang voor ze. Hij wil vooral Daan wel eens een dreun verkopen, maar hij is gevaarlijk. Vooral met Dennis erbij. Bert wordt later alleen een beetje stiller.

-Ron: Ron is een grote meeloper, die soms een grap zelf bedenkt en dan ook uitvoert.Eigen mening

Dit boek vind ik heel leuk en mooi om te lezen, omdat er in elk hoofdstuk een ander hoofdpersoon is. Voor een werkstuk maken is dat daarom wel een beetje moeilijk, maar ik heb het gewoon zo goed mogelijk geprobeerd. Maar ik denk niet dat ik dat nog een keer doe. Het is wel lastig. Het boek kan best echt gebeurd zijn, maar op het boek stond dat het fictie is. Het boek is humoristisch om te lezen, maar soms ook weer niet. Dan leef je echt met die Ivo mee. Het verhaal is makkelijk te lezen, en leerzaam. Je leest namelijk de gevolgen die er kunnen ontstaan als je iemand steeds en heel erg pest. Ik vind de grapjes die in het boek voorkomen origineel gevonden, soms schiet je dan gewoon in de lach. Het einde is heel vreemd. Het boek eindigt namelijk met een meeuw die voorgoed wegvliegt. Aan het begin zat er ook steeds een meeuw bij Ivo. Die vloog steeds met hem mee. Maar het is wel origineel gevonden. Kortom: ik vond dit boek heel leuk om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen