Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1280 woorden.

Verwachting: Het is geen dik boek en het leek mij wel leuk om te lezen nadat ik de flaptekst gelezen had. Het gaat over iemand die een oude vriendin opzoekt in Australië, de vriendin neemt hem mee op de vlucht voor de politie. Dit lijkt me een spannend verhaal. De verwachtingen kwamen ook uit, het was erg spannend en er gebeurden veel dingen. Vanaf het begin tot het einde van het verhaal bleven de gebeurtenissen boeiend.Samenvatting: Schrijver en quizmaster Jacques Bekker is naar Nieuw-Zeeland geweest in verband met een trip voor Nederlandse emigranten, georganiseerd van het ministerie van WVC. Op de terugreis maken ze een tussenlanding in Sydney. De volgende vlucht heeft vertraging, daarom gaat hij met nog twee reisgenotes naar de stad. In de stad aangekomen gaat hij niet mee met een boottocht en vertelt zijn reisgenotes dat hij nog een “duivel uit te bannen heeft”. In een oud telefoonboek vindt hij het adres van Moniek Ilegems, die nu Monica George heet, een jeugdliefde. Per taxi gaat hij naar haar huis en ziet dat ze koffers in haar auto zet.

Zij vraagt hem haar te helpen want ze zit met grote problemen. Ze vraagt hem een Ford Falcon te kopen en ze rijden achter elkaar naar het vliegveld zodat Jacques zijn vliegtuig nog kon halen. Hij mist zijn vliegtuig en stapt boos weer in de Ford. Moniek vertelt over de mode figuur Madame Twenty waarvan ze de eigenares was, maar dat nu ingestort is. Ze is op de vlucht, ze had voor achtenzestig miljoen de boel opgelicht. Ze verfde en knipte haar haar en trok andere kleren aan en ze kregen via een vriend nieuwe paspoorten, Paula Fuerst en Leslie Elder. Ze rijden kriskras door Australië en tijdens een nachtelijke rit worden ze beroofd van hun geld en de auto wordt vernield. Ze krijgen een lift naar de bewoonde wereld van Rick Windham, maar Moniek wordt herkend. Ze overnachten bij Eileen, de vriendin van Rick. Moniek onderhandelt over een bedrag voor een interview. Het loopt helemaal uit de hand als Moniek Eileen vermoordt als zij hen het huis uit wil zetten. Ze weten te ontsnappen naar Fort Madness. Jacques wil ontsnappen en op een nacht lukt het hem, na een tijdje krijgt hij een lift naar het eerste dorp, maar daar pikt Moniek hem weer op. Na een worsteling met Jacques pleegt. Moniek zelfmoord. Jacques verstopt het lichaam en gaat terug naar het Fort Madness waar hij de politie tegen komt.

Langzamerhand wordt duidelijk wat er zich ruim dertig jaar geleden tussen de jonge Jacques en Moniek heeft afgespeeld. Dertig jaar geleden op doorreis naar Frankrijk bleef hij hangen in Oostende, waar hij Christa ontmoette in dancing Oppy’s. Een afspraak met Christa in Brussel na een jaar loopt uit op een mislukking, maar in de Oppy’s ontmoet hij Moniek. Jacques is helemaal weg van haar, maar na een weekend moeten ze al afscheid nemen, Moniek moet werken.

Jacques en Moniek spreken een week na hun eerste weekend weer af in Brussel. De afstand tussen de schooljongen en de secretaresse is groot. Ze geeft hem een briefje, dat hij op de terugreis pas in Oostende mag lezen. Op het briefje stond: Het was een grap. I’m sorry. Moniek.Analyse:

Het belangrijkste motief is liefde.

Personages: De roman heeft twee karakters, namelijk Jacques Bekker en Moniek Ilegems. Jacques is schrijver, quizmaster en is tegen de vijftig. Hij verandert van uiterlijk door zijn hoofd kaal te scheren en zijn baard te laten staan, zo lijkt hij steeds minder op Jacques.

Moniek is de tegenpool van Jacques in deze roman. Zij neemt nu juist in extreme mate het

initiatief, maar dit wordt uiteindelijk haar ondergang. Moniek is bij hun eerste

ontmoeting in Australië mooi, vrij klein met iets krachtigs en verends. Als ze zich heeft

verkleed en haar haar heeft geverfd, dan is ze heel iemand anders.

Moniek laat zich door niemand de wet voorschrijven en ze heeft een sterk sturende invloed op haar omgeving. Haar sterke wil gebruikte ze om Jacques in Oostende te dumpen, om een mode-imperium op te bouwen en om een schandaal te veroorzaken waardoor ze moet ontsnappen. Verder zijn er nog een aantal typen, zoals Jacques’ vriendin Sonja,

Monieks zakenpartner Alan Wolpe en reisleidster Marijke Eerhard. Een spiegeling van de relatie Jacques - Moniek is die tussen Rick en Eileen. Rick houdt zoveel van Eileen, dat hij ‘s nachts honderden kilometers voor haar door de woestijn rijdt.Het thema is toeval, het draait in dit boek om de rol van het noodlot in een mensenleven.Stijl: Het boek leest best snel, de zinnen zijn over het algemeen kort. Er komen weinig moeilijke woorden en dialogen in voor. De auteur gebruikt veel beeldende ruimtebeschrijvingen.Ruimte: Het speelt zich af op twee locaties. Australië en Oostende dertig jaar geleden.

De uitgestrektheid van Australië versterkt de eenzaamheid en wanhoop van Jacques. Het biedt de noodzakelijke ruimte voor een ontsnappingspoging zoals die van Moniek en Jacques. De keuze voor België is waarschijnlijk de financiële mogelijkheden van de scholier Jacques Bekker voor een vakantie. Hij gaat op de brommer, dan vallen veel exotische locaties al af.Het tijdsverloop is zeer interessant en slim uitgedacht. Hoofdstuk 1, 3, 5, 7, 9, 10, 12

en 14 spelen in het heden in Australië, hoofdstuk 2, 4, 6, 8, 11, 13 en 15 in het Oostende

van dertig jaar geleden. Je ziet dat de oneven hoofdstukken in het heden spelen, wat

wisselt naar de even hoofdstukken na hoofdstuk 9. In dit negende hoofdstuk schrijft

Jacques een brief vol heimwee en angst naar zijn vriendin Sonja in Amsterdam. Deze brief

kan hij overigens niet versturen, gezien het isolement van Fort Madness. De auteur heeft op een bepaalde wijze de flashbacks in zijn tekst verwerkt. Beide verhaallijnen zijn spannend en hebben effect op elkaar. Binnen de twee verhaallijnen is het tijdsverloop wel chronologisch.

Het eerste hoofdstuk is met 31 pagina’s veruit het langst. De tijd van een middag en avond wordt hier besproken. Tijdens het verblijf in Fort Madness vindt het tegenovergestelde plaats, hier gaat de vertelde tijd met grote sprongen tegelijk: De dagen gingen steeds makkelijker, en in steeds groter hoeveelheden voorbij. Hier is sprake van tijdversnelling.Titelverklaring: De titel heeft in eerste instantie een voor de hand liggende, letterlijke verklaring.

Het vliegtuig van Sydney naar Amsterdam heeft vertraging, waardoor Jacques de tijd krijgt

Moniek te gaan zoeken. Een tweede verklaring ligt bij de structuur van de roman. De

spanning wordt opgebouwd door het voortdurend versnellen en vertragen van de tijd.Perspectief en verteller: Je maakt bijna alle gebeurtenissen mee door de ogen van Jacques Bekker.

Zo ervaar je al zijn twijfels, angsten en verliefdheden. Het verhaal wordt in de hij-vorm verteld.

Opmerkelijk is de perspectiefwisseling in het vijftiende en laatste hoofdstuk. Nu maken we de ontwikkelingen mee door de ogen van Moniek Illegems. Deze perspectiefwisseling vindt niet zo maar plaats. In dit hoofdstuk wordt verteld hoe Moniek het grapbriefje voor Jacques schrijft en het aan hem geeft. Zo kom je ook Monieks beleving van deze onvergeeflijke daad te weten. Je weet nu dat ze

wel degelijk wist wat ze ging doen, maar dat weerhield haar er uiteindelijk niet van het toch

te doen.Evaluatie:

Het boek sprak me aan, het was erg spannend en leuk. Dit komt doordat er veel dingen gebeuren, namelijk de gebeurtenissen vroeger in Oostende en die van nu in Australië. Er zijn geen saaie dingen, het blijft spannend want ze moeten uit de handen van de politie blijven.

Het boek heeft een simpel taalgebruik en een gesloten einde. Voor Moniek misschien een happy-end want ze is uit haar lijden verlost, maar ze is wel dood. Jacques wordt door de politie meegenomen uit de wildernis, dit kan ook een happy-end zijn maar niet als je dan twintig jaar de cel in gaat. (Het is echter niet bekend wat zijn straf is).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen