Boekverslag : Rascha Peper - Russisch Blauw
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 736 woorden.

Verwachting: Volgens de flaptekst gaat dit boek over de Russische tsarenfamilie. Dit lijkt me een interessant onderwerp en daarom heb het gekozen. De verwachtingen zijn wel uitgekomen, want je krijgt heel veel informatie over de tsaar en gebeurden ook nog een aantal andere dingen. Ik vind het een leuk en spannend boek.Samenvatting: Lex Grol wordt op een dag na vele jaren door een vroegere professor van hem gevraagd om mee te helpen een boek te schrijven over de twintigste eeuw. Hij gaat zich verdiepen in het leven van de laatste Russische tsaar. Uit verslagen blijkt dat de zoon en de dochter van de tsarenfamilie (Aleksej, Anastacia) niet bij de gevonden lijken waren. Lex weet dat zijn moeder Russisch is en besluit haar achtergronden uit te gaan zoeken. Hij denkt dat hij de kleinzoon van Aleksej is. Lex heeft net als hij de ziekte van hemofilie.

Hij past op het huis van de Familie Veere, waar hij zijn onderzoek doet. In de tuin is een dolfijnenbassin. Dit zwembad is heel belangrijk voor hem. Hier komt hij in aanraking met wat hij de kern van alle dingen noemt. Hij komt erachter dat iemand in ‘zijn’ zwembad heeft gezwommen omdat hij een oorbel heeft gevonden. Deze gedachte maakt hem gek omdat het zwembad heilig en rein is.

Hij wil dat zijn moeder een bloedtest doet om te weten of zij de drager is van de ziekte Hemofilie, maar dan vertelt zijn moeder dat zij niet zijn echte moeder is. De minnares van zijn vader blijkt zijn echte moeder te zijn en zij hebben samen een auto-ongeluk gehad waarbij ze zijn omgekomen. Dit is een grote teleurstelling voor hem omdat hij nu zeker weet dat hij niet de kleinzoon van Aleksej is.

Ondertussen is hij er achter gekomen wie het meisje was die in zijn zwembad heeft gezwommen. Het is namelijk Loti. Hij nodigt haar uit om vaker te komen zwemmen in ‘zijn’ zwembad.Analyse:

Het Motief in het boek is de grote obsessie voor de laatste Russische tsarenfamilie.Personages: Lex Grol, een werkloze historicus is een karakter en tevens de hoofdpersoon. Hij heeft een gestroomlijnd lichaam, want hij zwemt vaak. Hij is geobsedeerd door de tsarenfamilie en het zwembad. Hij is vaak alleen en heeft geen behoefte aan gezelschap. De moeder van Lex, Sweder, Loti en oma van Lex zijn typen. Sweder is de beste vriend van Lex en probeert hem onder de mensen te krijgen. Sweder is erg vlot en vol zelfvertrouwen. De moeder van Lex is heel erg gesloten en leeft eenvoudig. Loti is de indringster in het zwembad, maar Lex wordt verliefd op haar. De oma van Lex is een oude gesloten communiste die gefrustreerd overkomt.Perspectief: Het boek is geschreven van uit het hij-perspectief.Ruimte: Het verhaal speelt zich af in het geboorte dorpje van Lex. Het huis van zijn moeder en in de tuin, het huis en het zwembad van de familie Veere. De flashbacks spelen zich af in het huis van de tsaar, het bos waar ze begraven zijn en het kamp waarin Aleksej gevangen zit.Stijl: Het woordgebruik en de zinsbouw zijn niet al te moeilijk. De beschrijvingen zijn redelijk gedetailleerd. Het is wel verwarrend dat soms plotseling een gebeurtenis in Rusland beschreven wordt.Thema: Het boek is een roman over een obsessieve zoektocht naar geluk

Tijd: Het verhaal speelt zich af in de twintigste eeuw, tijdens de zomer dat Lex dertig jaar is. Er zijn veel flashbacks naar de jeugd van Lex, 1960 tot 1970 en het leven van Romanovs, 1910 tot 1920. De vertelde tijd is een aantal maanden en de verteltijd is 223 bladzijden.Titelverklaring: De titel van het boek is Russisch Blauw. Op het moment dat Lex ontdekt dat hij de achterkleinzoon van Aleksej is koopt hij een blauw colbert en noemt het Russisch blauw. Een tweede mogelijkheid: als achterkleinzoon van Aleksej ben je adel en dan heb je Russisch blauw bloed.Evaluatie:

Het boek sprak me wel aan, want ik kwam aardig wat te weten over de geschiedenis van Rusland en over de tsarenfamilie. Dit is best interessant. Veel kom je te weten aan de hand van de flashbacks in het boek. De gebeurtenissen kwamen ‘echt’ op mij over. Het boek heeft een gesloten einde en een happy end, want uiteindelijk vindt Lex de ware liefde.

Het verhaal van de Russische tsaar is werkelijk gebeurd. Dat verhaal is verweven met het fictieve verhaal van Lex Grol.

Het taalgebruik is niet zo ingewikkeld en makkelijk te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen