Boekverslag : H.m. Van Den Brink - Over Het Water
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 699 woorden.

Verwachting: Ik heb dit boek gekozen aan de hand van de flaptekst en de voorkant van het boek. Ik dacht dat het over de tweede wereld oorlog zou gaan en verwachtte een leuk, spannend boek. Helaas viel dit tegen en er kwam niets over de oorlog in voor. De eerste hoofdstukken waren saai maar later werd het toch iets spannender. Het boek viel toch wel wat tegen, het was niet zo spannend en er gebeurde niet veel.



Beknopte samenvatting.

Een Amsterdamse jongen, genaamd Anton, denkt in de oorlogswinter van 1944 terug aan de tijd dat hij al roeiend met zijn vriend gelukkig was. Anton en David worden uit een van acht jongens geplukt en in een twee-zitsroeiboot gezet. Ze worden getraind door Dr. Schneiderhahn. Ze gaan steeds vaker trainen en worden steeds beter. Op een dag zegt David dat hij gaat verhuizen. Ze blijven doorroeien en winnen wedstrijden en ook het kampioenschap. Dan zegt David dat de verhuizing niet doorgaat, een opluchting voor Anton.



Analyse.

Motief: Het boek heeft een leidmotief, want roeien is symbolisch en de aantrekkingskracht van het water op Anton. Het heeft een toevalmotief, want ze worden gekozen door de trainer om met zijn tweeën verder te gaan.



Het thema van het boek is vriendschap en vertrouwen.



Personages: David en Dr. Schneiderhahn zijn typen en Anton is een karakter. Zij zijn tevens de hoofdpersonen. De voorzitter en de andere roeiers zijn bijpersonen. De relaties tussen de hoofdpersonen zijn tussen David en Anton vrienden en tussen Anton, David en de Dr. Schneiderhahn trainer-leerling. Anton is 17 jaar oud en zit op school. In de vakanties werkt hij op een kantoor. Hoe hij eruit ziet is niet in het boek te vinden evenals dat van David en Schneiderhahn. Anton is sterk en actief net als David. Dr. Schneiderhahn is een beetje lui en erg precies. Wat Anton denkt is dat hij het niet op zou willen geven om kampioen te worden. Het gaat hem dwars zitten als hij hoort dar David gaat verhuizen. Met de namen van de personen worden geen speciale betekenissen aangeduid.



Tijd: Het verhaal speelt zich af na de zomer. In september begint het roeien en eindigt in juni. Bijna elke dag wordt kort beschreven, twee seizoenen lang. Over de zomer wordt niks verteld. Het boek is een lange flashback met af en toe een tijdvertraging. De vertelde tijd is ongeveer twee jaar.



Ruimte: Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Aan de Amstel staat het kleine huisje waar Anton woont. Het verhaal speelt zich het vaakst af op de rivier de Amstel, dus buitenshuis. Het weer is verschillend, van stralend mooi weer tot hevige plensbuien. Het vindt plaats in de herfst en de lente van de jaren dertig.



Stijl: De auteur gebruikt relatief lange zinnen, met veel bijvoeglijke naamwoorden en een niet zo moeilijk taalgebruik. Hij gebruikt veel woorden die te maken hebben met onderdelen van de roeiboot en weinig ouderwetse woorden. Er komen weinig dialogen en ruimtebeschrijvingen in voor.



Titelverklaring: De titel over het water komt letterlijk terug in het boek, Anton en David ‘scheren’ bijna elke dag met hun roeiboot over het water. Het is de kern van het boek, bijna alles speelt zich af op het water.



Perspectief: het verhaal is geschreven in de ik-vorm, het boek heeft een ik-perspectief. Je kijkt mee over de schouders van Anton.



Evaluatie.

De gebeurtenissen spraken me wel aan, ook al gebeurde er niet veel. Het wedstrijdroeien dat je op tv ziet lijkt op dit verhaal. Er was een schokkende ervaring, dat was toen David zei dat hij ging verhuizen. Dit was schokkend, omdat het team toen niet meer compleet was en Anton zijn vriend kwijt zou raken. Er zijn drie hoofdpersonen. Ik kan me goed inleven met die persoon, hij heeft er alles voor over om het kampioenschap te winnen, net als ik. Het verhaal was niet lastig te lezen, alleen raak je soms in de war of je nu wel of niet in een flashback zit. Het verhaal was niet alleen spannend als ze een wedstrijd moesten roeien. Het verhaal heeft een gesloten einde met een goede afloop.

Het taalgebruik was makkelijk en beeldend genoeg om je in te kunnen leven in de persoon. Er waren weinig dialogen, dat vind ik prettig lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen