Boekverslag : Toetsen, Zang - Das Pop Ingezonden Door: Eden Categorie: Wer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 939 woorden.

Das Pop
1. Inleiding


Das Pop is een Belgische groep die stilaan doorbreekt in België en Nederland. Ze hebben een eigen, herkenbare stijl en bij hun vrolijke, pretentieloze muziek kan je heerlijk wegdromen. Daarom wilde ik wel wat meer over de groep te weten komen en heb ik dit werkje over hen gemaakt.2. Biografie


De groep begon ergens in 1997 met een paar vrienden onder de naam "Things To Come. In 1998 besloten ze het wat professioneler aan te pakken. Een vijfde lid kwam erbij en ze veranderen hun naam in Das Pop. De aanvoerder van de groep is drummer/zanger Bent Van Looy. De ander leden zijn Tom Kestens (toetsen, zang), Niek Meul (bas, zang), Lieven Moors (gitaar, zang) en Reinard Vanbergen (gitaar, viool, zang). Ze zijn allemaal afkomstig uit Gent en tussen 24 en 27 jaar oud.

In 1998 nam de groep deel aan Humo's Rock Rally. Ze maakten een overweldigende indruk bij de preselecties en wonnen uiteindelijk ook de finale. Al na de preselecties werd de groep overvallen door platenfirma’s maar ze besloten eerst een single uit te brengen op onafhankelijke basis, met het geld dat ze gewonnen hadden. Het werd 'A different beat'. Die was niet te koop, en enkel beschikbaar voor de pers. Er was veel kritiek, ze zouden te commercieel zijn en werden vergeleken met Blur. Maar ze haalden wel de afrekening op Studio Brussel.


In januari 1999 tekenden ze een langlopend contract bij PIAS. Hun eerste single voor het label was ‘The Little Boy'. De productie daarvan was in handen van David Dewaele (Soulwax). In november 1999 volgde een derde single 'Electronica for Lovers' en daarbij maakten ze ook hun eerste videoclip.Later hielpen ze mee aan de compilatie-cd 'Glittering 2000' met hun versie van 'Tonight' van The Rubettes. Het werd een op zichzelf staande radiosingle. In de zomermaanden stond de groep onder meer op het Pukkelpop hoofdpodium en trok ze het kanaal over om daar hun eerste plaat op te gaan nemen met producer Phil Vinall, die ook al samenwerkte met The Auteurs en Placebo. Een intense maand vol opnames begon en in oktober van 2000 was het wachten voorbij.

I love werd de titel van hun debuutalbum. En tegelijkertijd kwam de single ‘the one’ uit. De plaat kreeg hopen positieve feedback van het publiek en de pers. Das Pop vond een meer volwassen stijl vergelijken met hun eerdere singles. De ambitie van de groep was torenhoog en met verbazing stelden ze uiteindelijk vast dat ‘de wereld gewoon bleef ronddraaien’ na het uitbrengen van hun cd. Het symbool geeft de groep nog meer bekendheid, doordat ze telkens weer de t-shirts met hun logo dragen.


In December 2000 trok de groep op clubtour door België en Nederland. In de Ancienne Belgique werd een tribute opgenomen voor John Lennon . Samen met andere Belgische artiesten deden ze een cover van "Happy Xmas (War is over)".


Op 25 januari 2001 kwam hun nieuwe single ‘Forever’ uit. Die doet het eind maart nog steeds goed op de radio. Op 14 februari ontving de groep een Zamu- award als beste nieuwkomer in 2000. In de zomer zijn ze te zien op Pinkpop en Rock Werchter.3. Muziekstroming


De stijl van Das Pop wordt omschreven als Belgische Britpop. Het Britse accent van leadzanger Bent van Looy valt wel op. Zo zei een journalist ooit dat “Das Pop Britser wou zijn dan de Britpop zelf”


Bent van Looy noemt hun muziek pure pop: “onze muziek is pretentieloos, maar moet wel clever zijn. In tekst als muziek moet dat duidelijk worden, en het vleugje ironie mag er niet aan ontbreken. Evenmin zoals het ranzige kantje aan de muziek mag ontbreken; als het maar wat pervers en decadent klinkt. Wanneer je naar ons luistert, hoor je dat ons geluid hedendaags is, door het andere gebruik van gitaren en sommige ritmepatronen die uit Dance muziek komen."


In het woordenboek staat popmuziek omschreven als moderne amusementsmuziek die, net als popart, reageert tegen de officiële normen voor kunst en meer spontaneïteit wil. Het woord pop is afgeleid van ‘popular’.


Van Britpop is er ook geen echte definitie. Sommigen beschouwen alle Britse popmuziek als Britpop, anderen maken dan weer een onderscheid. Britpop is de wedergeboorte van Britse muziek,die begon als een late reactie op de populaire Amerikaanse grunge rock.


Het duurde tot superpopulaire groepen als Blur en Oasis tegen elkaar op singles begonnen uit te brengen vooraleer Britpop als een alledaags cultuurfenomeen werd beschouwd. Andere groepen volgden en na een tijdje werd het een normaal fenomeen in de top 40. 1996 was het topjaar van de britpop met groepen zoals Oasis, Blur, Elastica, Supergrass, Pulp enzovoort… Bij Britpop zijn de teksten en een fraai arrangement belangrijk. Er is ook veel aandacht voor de orchestratie en talent en originaliteit van de bandleden.


Maar Das Pop is niet Brits en wordt soms ook onder de term Belgpop genoemd, samen met groepen als K’s Choice, dEUS en Soulwax.


In het begin werden ze vaak vergeleken met Blur en Pulp. Maar zelf horen ze dat liever niet. In de muziek van Das Pop zit meer soul, omdat ze die Engelse punkrockachtergrond niet hebben. Hun muziek vertoont ook gelijkenissen met de glamrock van David Bowie. Maar ze gebruiken de gitaren anders en voeren ritmepatronen uit de dance in. Ze maken gebruik van computerbeats en synthesizergeluidjes en hebben daardoor een soort van retrosound.
5. Besluit:


Das Pop is op een paar jaar tijd uitgegroeid tot een professionele groep, die zich tot de best van België mag rekenen. Ze zitten boordevol energie en enthousiasme en zijn van plan om de wereld te veroveren. We gaan er zeker nog meer van horen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen