Boekverslag : Carry Slee - Kappen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1900 woorden.

Leesverslag.- Dit leesverslag is gemaakt door .............. uit 2 gym op 24-03-’02.

- Het boek ‘Kappen!’ is geschreven door Carry Slee, het boek is uitgegeven door Van Holkema & Warendorf.

1) Indra en Sander, twee klasgenoten, zijn verliefd op elkaar, maar Rene is ook verliefd op Indra, hij is de broer van Indra’s beste vriendin, Heike. Sander heeft veel vrienden in zijn klas, onder andere Tom, Cas en Olivier, maar buiten zijn klas heeft hij ook nog vrienden van vroeger, onder andere Maarten en Chris. Sander merkt dat Maarten en Chris erg veranderd zijn: ze jatten dingen als cd’s. Ze trekken veel op met Emiel, deze heeft een slechte invloed op hen, maar zij vinden hem hartstikke tof.

Sander is erg teleurgesteld dat Indra niet op het klassenfeest is gekomen, maar zij was te moe. De dag na dit feest hoort Sander op school dat Indra de ziekte van Pfeiffer heeft. Sander vind het heel naar voor Indra, maar tegerlijkertijd is hij ook blij, want daarom kon Indra dus niet op het klassenfeest komen. Misschien heeft hij toch nog een kans. Veel kinderen uit hun klas geloven niet dat Indra door deze ziekte veel lessen moet missen en denken dat ze zich aanstelt, maar Sander staat achter haar en spreekt met haar af huiswerk bij haar thuis te brengen, als ze niet op school was.

Tussendoor als Indra een keer bij Heike is, vraagt Rene verkering met haar en wil niet begrijpen dat zij dat niet wil., Rene vraagt haar uit, maar Indra vertelt dat ze op die avond al een afspraak heeft met Sander. Rene wordt heel erg jaloers.

Als Sander weer een keer langs komt om huiswerk te brengen, vertellen ze elkaar dat ze elkaar leuk vinden en ze zoenen.

Op een dag ziet Sander dat zijn vrienden Maarten en Chris samen met Emiel in een dronken bui een invalide jongen uit een rolstoel gooien. Sander durft er niks van te zeggen en rent samen met de anderen hard weg. De volgende dag staat het in de krant. Iedereen heeft het erover. Op school wijst Rene Sander als een van de daders aan, want hij heeft Sander zien weg rennen in het park. Rene wordt gelooft, ook door de directeur van school en sander gaat overstuur naar huis, nadat hij de directeur voorgelogen heeft dat hij niet in het park was, maar in een cd-winkel in de stad. In de klas komt Indra voor hem op en zegt dat hij het niet gedaan kan hebben, want hij was die middag bij haar. Van Heike moet zij zweren dat dit waar is, en dat doet ze. En als de directeur vraagt waarom Sander zei dat hij in een cd-winkel was zegt Indra dat ze hadden afgesproken hun vriendschap nog geheim te houden.De directeur gelooft dit en Rene gaat biet naar de politie.

Sander wil eigenlijk niets meer te maken hebben met Maarten en Chris. Maar deze twee halen hem nog een keer over om mee te gaan, want jaren lange vriendschap, dat zet je toch niet zo maar aan de kant? Ze komen Emiel tegen die hen (Maarten en Chris) sterke drank aanbiedt, en in een dronken bui slaat Emiel een jongen van een fiets en vernielt de fiets. Sander ziet dit en belt met zijn mobiel de politie, Emiel en aanhang worden heel kwaad en zetten de achtervolging op Sander in. Na een wilde achtervolging zit Sander in de val en kan alleen nog bij Indra’s huis binnenkomen. Hij vertelt haar de waarheid en Indra wordt kwaad en zet Sander de deur uit. Buiten wordt Sander in elkaar geslagen. De volgende morgen wordt hij in bewusteloze toestand naar het ziekenhuis gebracht. Indra is vaak bij hem. En als hij bijkomt zegt ze dat het haar spijt en dat ze heel erg veel van hem houdt.

Ondertussen gaat Indra ook naar Heike om te vertellen dat ze gelogen heeft. Uiteindelijk komt hun vriendschap weer goed.

Emiel zegt dat hij de roer van Sander is en zo komt hij bij Sander op zijn ziekenhuis kamer. Hij drijgt Indra wat aan te doen als Sander niet een valse verklaring aflegt, maar een verpleegkundige heeft alles gehoord en waarschuwt de politie. Emiel wordt gearresteerd nog voor dat hij het ziekenhuis uit is. Ook Maarten en Chris worden verhoord.

Sander en Indra hebben verkering en zijn dolgelukkig.2) Het boek heet “Kappen,” omdat: op het moment dat Emiel de fietser in elkaar slaat, Sander hem vast pakt en roept: ”Kappen.”En als Emiel toch doorgaat roept hij het nog een keer.

In de loop van het boek probeert Sander meerdere malen met zijn slechte vrienden te “kappen,” dit kan de titel van het boek ook verklaren.3) Het onderwerp gaat over goede vriendschap en verkeerde vriendschap, “over op het verkeerde pad raken”, mishandeling en over liefde. En over hoe het is niet geloofd te worden (Indra: met de ziekte van Pfeiffer. Sander: met het rolstoel verhaal)4) Sander: ongeveer 14 jaar, durft niet goed voor zichzelf op te komen en trekt met verkeerde vrienden op, maar heeft dit eerst niet door. Verder is hij aardig, verlegen en erg verliefd.5) Sander: Ziet op het eind van het verhaal in dat hij zijn slechte vrienden echt moet loslaten. Hij durft meer voor zichzelf op te komen en wil voortaan zijn ouders meer in vertrouwen nemen.6) Indra: ook ongeveer 14 jaar, erg verliefd, gevoelig, lief.

Heike: ongeveer 14 jaar, vlot, vrolijk, snel beledigd.

Emiel: lang en groot, stoer, macho, crimineel.

Maarten en chris: ongeveer 14 jaar, vroegere vrienden van Sander, nu helemaal onder de invloed van Emiel (meelopers).

Rene: snel op z’n teentjes getrapt en jaloers, broer van Heike.

(bij veel personen wordt het uiterlijk niet vertelt.)7) Sander en Indra ken je van “binnenuit”, je kunt mee lezen wat hun gedachten zijn. De andere personen ken je alleen van de buitenkant: er wordt omschreven wat ze zeggen en doen, maar niet wat ze denken.8) Het verhaal speelt zich af: gedeeltelijk op school, bij de kinderen thuis en buiten in het stadsdeel waar ze wonen.9) Het boek speelt zich af in de huidige tijd. Ik vind dat dit belangrijk voor het verhaal, want je kunt je erin verplaatsen, de kinderen die in het verhaal voorkomen zijn ongeveer even oud als ons en zitten op een middelbare school.10) Je weet niet precies hoe lang het verhaal duurt, in ieder geval niet langer dan een school jaar en waarschijnlijk enkele weken.11) Het is een verhaal met shockerende gebeurtenissen die echt voor kunnen komen, het maakt veel indruk op je.12) De schrijfster wil aantonen dat je onder invloed van verkeerde vrienden heel geleidelijk aan in steeds beroerdere situaties kunt komen. Het lijkt erop dat de schrijfster je hiervoor wil waarschuwen. Aan de andere kant laat ze merken dat echte vriendschap heel belangrijk is.13) Ja, ik was tevreden over het eind, na allerlei verdrietige gebeurtenissen loopt het verhaal goed af, en ik houd van verhalen met een goede afloop.14) Ja, er zit een keerpunt in het verhaal. Als Sander in het ziekenhuis ligt, wodt voor de hele omgeving (Indra, de ouders van Sander en zijn schoolvrienden, etc) duidelijk hoe alles in elkaar zit. Alles gaat vanaf dat moment de goede kant op.15) Hier wordt heel mooi geschreven hoe iemand is als hij helemaal verliefd is:

Sander wist niet dat je zo verliefd kon zijn. Hij dacht dat het alleen in films voorkwam. Op school hebben ze Romeo en julia gezien. Hij is minstens even erg. Bij alles denkt hij aan Indra. Bij elk liedje. Ze is geen seconde uit zijn hoofd, de hele dag al niet. En niets helpt. Zelfs toen hij vanmiddag een stuk ging fietsen. Ineens reed hij door Indra’s straat. Dat was ook geen toeval natuurlijk. Hij dacht er nog over om zijn band leeg te laten lopen, zodat hij een smoes had om bij haar langs te gaan. Hij heeft het niet gedaan, maar toch: het idee dat hij zo gek is. En als hij haar nu al maanden niet gezien had, maar gisteravond zijn ze nog samen naar de film geweest. Misschien komt het juist daar door. Het was ook zo spannend in de bioscoop. Af en toe keken ze elkaar aan en ineens gebeurde het, midden oder de film. In de fietsenkelder hadden ze ook gekust en dat was al zo fijn. Maar dit… Sander weet niet eens hoe lang het duurde. Hij was helemaal van de wereld. Hij staat weer in brand als hij er aan denkt. En als het nu een van zijn verzinsels was, maar het is echt! Indra is ook verliefd op hem. Wauwww… Hij zet z’n cd-speler keihard en begint te swingen. Hij heeft zin om het raam open te gooien en te schreeuwen hoe gelukkig hij is. Bij het langzame nummer draait hij de volumeknop dicht. Dat kan hij nu niet verdragen. Het is gewoon te erg! Hij is bang dat hij dan zo naar Indra’s huis rent. Hij zou het wel op de stoep met krijt willen schrijven, vlak onder haar raam: Indra, I love you!16) Ik vond geen enkel deel van het boek slecht of oninteressant, ik kon me alles wel een beetje voorstellen: het boek bleef mij boeien van het begin tot het eind.17) Ja, het boek heeft mij aan het denken gezet. Ik vind het echt ongelofelijk dat iemand zoiets vreselijks doet (vooral dat stukje met die invalide jongen!!!!) Het is gevaarlijk om met verkeerde personen om te gaan, dit blijkt heel duidelijk uit dit boek. Je moet wel je eigen, goede vrienden hebben, dit vind ik belangrijk, anders wordt je heel eenzaam.Ik vind dit een leuk boek, het leest makkelijk en je kunt je er makkelijk in verplaatsen, omdat het over kinderen van mijn leeftijd gaat. Het is een boek waarvan je zou willen dat het wat langer duurt. Ik heb het boek met plezier gelezen. Op het einde van het boek komt alles weer goed en dat is typisch van Carry Slee, bij haar lopen boeken (bijna) altijd goed af, op welke manier dan ook, maar ik vind dat zelf leuk.

Ik vind het boek zielig, maar ook erg mooi, soms onvoorspelbaar en heel het boek lang spannend.

Ik wist van te voren niet wat ik van het boek moest verwachten, maar omdat ik eerder boeken van Carry Slee heb gelezen, dacht ik dat dit boek ook leuk zou zijn, en als je de titel ziet denk je dat er iets gebeurt waarmee iemand moet stoppen, dus ‘kappen’.

Ik zou dit boek een 8,5 geven ik vind het geen 10 waard, want af en toe is het boek een beetje chaotisch.Ik vind het boek zielig, maar toch ook mooi, soms onvoorspelbaar en heel het boek lang spannend.Het is zielig, omdat Sander en Indra in de problemen zitten. De problemen worden steeds erger en ze weten niet hoe ze het op moeten lossen.Het is mooi, omdat het goed en werkelijk geschreven is en het heeft een goed einde.Het is onvoorspelbaar, omdat er dingen gebeuren die je op dat moment niet verwacht. Je kunt van tevoren bijvoorbeeld nooit weten dat Sander op het einde in het ziekenhuis komt te liggen.Het is spannend omdat Sander op het einde bedreigd wordt en Emiel wordt opgepakt door de politie.Het is gemeen omdat Emiel allemaal gemene dingen doet.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen