Boekverslag :  - Medicijnen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 806 woorden.

Medicijnen



Bijna alle kinderen met astma nemen medicijnen in. Die medicijnen worden meestal met een inhalator in beademd. Zo'n inhalator met een medicijn erin wordt gebruikt als je je benauwd voelt of als je de benauwdheid voelt komen.

Er zijn helaas geen medicijnen die zorgen dat je geneest van de astma. Ze kunnen alleen zorgen om de klachten te verminderen en ook de conditie van de luchtwegen op peil te houden.

Het is belangrijk dat de arts de medicijnen voorschrijft, want het ene medicijn is voor het ene kind meer van belang dan bij het anderen kind. Dit geldt ook voor de dosering. In het begin zal het misschien wat lastig zijn om het juiste medicijn en de juiste dosering te weten. Hieronder staat welke soorten medicijnen er bestaan. En deze medicijnen worden voorgeschreven door de arts:



Er zijn verschillende soorten medicijnen:

Luchtwegenverwijders verwijderen de luchtwegen. Ze beschermen ook tegen inspannigsastma.



Ontstekingsremmers beschermen tegen prikkels. (Ook inspanningsastma) en bestrijden de ontsteking.



Luchtwegenverwijders: zorgen ervoor dat de spiertjes rond de luchtwegen zich ontspannen. Dan krijg je meer lucht. Deze middelen worden vooral gebruikt bij kortademigheid. Een aantal van deze middelen zijn Astrovent, Bricanyl, Salbutamol en Ventolin.

Maar soms kan een luchtverwijder ook gebruikt worden om de allergie te voorkomen, zodat je bijvoorbeeld toch naar de dierentuin kunt gaan.

Als je regelmatig luchtverwijders moet gebruiken moet je dagelijks ook onstekingsremmende middelen gaan gebruiken. Een paar van deze ontsteking remmende middelen zijn Lomudal, Becotide, Pulmicort of Flixotide. Ook als er geen klachten zijn. Ga nooit zonder overleg met de arts medicijnen verminderen of ermee stoppen, want wanneerde ontsteking niet bestreden wordt, kan de conditie van je luchtwegen achteruit gaan. Dus ook al gaat het goed met je en de arts de medicijnen nog steeds voorschrijft. Dit heet onderhoudsbehandeling. Ook is het handig om aan je arts te vragen of een griepprik nodig is, want als je regelmatig klachten hebt, kan griep die verergeren. Deze griepprik helpt ook alleen tegen de klassieke griep (influeza) en niet tegen de verkoudheid.

Kinderen met weinig klachten hoeven meestal minder of geen medicijnen in te nemen. Wanneer een kind meer klachten krijgt moeten die meteen behandeld worden. Want een aanval dat al aan het beginnen is, is makkelijker dan een aanval die al een tijdje aan de gang is, te stoppen. Als er snel geholpen word, zijn minder medicijnen van toepassing.

Inhaleren: is het meeste gebruikte en handigste astmamedicijn voor kinderen, het is inademen. Het inhaleren is handig, omdat er zo veel minder medicijn nodig is. Als er een pil wordt doorgeslikt door een astmapatiënt, komt dit medicijn via de darmwand in het bloed terecht en gaat het hierdoor door het lichaam stromen. Daarbij komt slechts een klein deel ervan op de plaats waar het zijn werk moet doen. Bij een inhalator komt de stof sneller op de plaats waar het nodig is: In de luchtwegen en in de longen. Daardoor is er minder medicijn nodig en zijn de bijwerkingen ook minder. Een uitzondering is het nieuwe medicijn montelukast (Sngulair). Dit is wel in tabletvorm, omdat het heel veilig is. Bij sommige inhalatiemedicijn is het effect snel op te merken, bij andere duurt dat misschien wat langer. Om het medicijn goed te laten werken moet het wel op de juiste manier ge nhaleerd worden. Het lijkt wel heel eenvoudig, maar dat is het niet. Er zijn verschillende inhalators (dosis-aërosol of verstuiver, poeder inhalator of vernevelaar). Ze zien er dan ook verschillend uit en ieder hebben ze hun eigen gebruiksaanwijzingen.

Hieronder zie je een paar verschillende inhalators: (als je plaatjes hebt van inhalators)



Er komt alleen voldoende medicijn op de juiste plek al het ook goed op de juiste manier word ingenomen. De arts, apotheker of longverpleegkundige kan ook behulpzaam zijn met het omgaan met een inhalator. Een goede inhalatietechniek kan veel problemen voorkomen.

Je kunt niet wennen: aan de astmamedicijnen, dat je lichaam dan eraan gaat wennen en dat het dan steeds meer nodig zou hebben. Je kunt dus niet verslaafd raken aan astmamedicijnen. Ook als je regelmatig de medicijnen inneemt, weken ze nog goed als je volwassen bent. Als de tabletten worden voorgeschreven, dat is afhankelijk van het gewicht. Dus wanneer je groeit, heb je meer medicijnen nodig. Bij het inhalatiemedicijn hangt het alleen af van de ernst en niet van het gewicht.

De meesten mensen dachten dat sport: niet mogelijk was voor astmapatiënten. Ze dachten dat de astmapatiënten zich juist rustig hoorden te houden. Maar ze zijn er nu gelukkig achter gekomen dat sport en astma samen wel goed gaat. Want juist van de beweging en sport word je fitter. Je wordt leniger, behendiger en je spierkracht gaat vooruit. En dat kan ook een betere controle krijgen voor je ademhaling.

En nu een paar voorzorgsmaatregelen bij inspannigsastma:

Medicijn inhaleren

Een goede warming-up

Bij koud weer inademingslucht voorverwarmen (bijv. Met een sjaal)

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen