Boekverslag : Waris Dirie - Dochter Van De Nomaden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1083 woorden.

.Boekverslag Dochter van de Nomaden!· 1: Datum: 06-03-02

· 2: Auteurs: Waris Dirie en Jeanne D’Haem

Titel: Dochter van de Nomaden (oorspronkelijke titel: Desert Dawn)

Uitgever: ARENA

Jaar: 2001

· 3: Genre: Roman, Biografie

· 4: GebeurtenissenDit is het waargebeurde verhaal over Waris Dirie, een Somalische vrouw die opgegroeid is in de Afrikaanse woestijn als een nomaden dochter. Ze had een onbezorgd leventje, totdat ze er op ongeveer haar twaalfde achterkomt dat Waris’ vader haar heeft uitgehuwelijkt aan een zestig jaar oude man. Ze beseft dat er meer in het leven moet zijn dan haar onbezorgde leventje in de woestijn en besluit te vluchten. Ze gaat naar een oom van haar die haar meeneemt naar Engeland, waarna ze terechtkomt in de modellenwereld en naar Amerika verhuist. Ze woont nu in Brooklyn met haar zoontje Aleeke en haar vriend, is een veel gevraagd model en is hoofdambassadeur van de VN. Ze strijdt tegen de vrouwenbesnijdenis die ze zelf op vijfjarige leeftijd ook heeft ondergaan. Jaarlijks sterven er nog duizenden jong meisjes door deze gruwelijke ingreep.

Samen met haar broer die in Nederland woont, besluit ze haar familie in Somalië, die nog steeds een nomadenleven leiden, op te zoeken. Ze heeft haar familie al vijf jaar niet gezien en het wordt een emotionele maar wel fantastische reis om nooit te vergeten.· 5: Personen.De belangrijkste persoon in het boek is natuurlijk Waris. Ze is een Somalische vrouw die de armoede van Afrika ontvluchtte en is nu een veel gevraagd model in de VS. Hoewel ze in een luxe wereld leeft, bleef ze toch een soort leegte voelen en gaat terug naar Somalië om haar familie op te zoeken.

Andere belangrijke personen in het boek zijn alle familieleden van Waris in Somalië. Ze leven als nomaden, in een wereld die voor ons haast onvoorstelbaar is.6: Plaats.Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in de woestijn van Somalië.

Het is één van de armste landen van de wereld waar al tientallen jaren burgeroorlogen zijn, maar ondanks al die oorlogen, kom je door het boek ook te weten dat het ook één van de mooiste landen van de wereld is.

Een groot deel van de bevolking leeft nog als nomaden net als de familie van Waris.

7: Tijd.Het verhaal begint als Waris nog als klein meisje in de woestijn leeft. Hoe lang dit precies geleden is weet ze niet, omdat Waris niet weet hoe oud ze precies is.

De reis terug naar Somalië is denk ik ongeveer twee jaar geleden, omdat het boek in 2001 is uitgegeven.

De vertelde tijd is ongeveer 30 jaar. Het begint als Waris nog klein is en eindigt als ze haar rondreis heeft beëindigd.

Er zit een kleine tijdsprong in het verhaal van toen ze klein was naar dat ze in Amerika leeft en haar terugreis gaat voorbereiden. Voor de rest wordt alles in chronologische volgorde verteld.· 8: Het beginHet verhaal en tevens ieder hoofdstuk, begint met een klein Somalisch gedicht, een uitspraak of een gezegde. Ze begint hier elk hoofdstuk mee, omdat men in Somalië veel gedichten, uitspraken en uitdrukkingen over het leven heeft.

Dit is het eerste gedicht van het boek en van hoofdstuk één:Dromen over de woestijnEr kwam een boodschapper van God

die vroeg: ‘O, boodschapper van God, wie heeft

mijn vriendschap het meest verdient?’ De profeet

zei:’Uw moeder.’ De man vroeg:’en wie dan?’ De

profeet zei:’Uw moeder.’ De man vroeg vervol-

gens :’En wie dan?’ De profeet zei:’Uw moeder.’

De man vroeg weer:’En wie dan?’ De profeet zei:’

Uw vader.’Somalische overlevering over de profeet Mohammed.· 9: Probleem en Afloop.Het boek is een waargebeurd verhaal dat erg realistisch is geschreven. Het is een soort dagboek alleen dan over een langere periode.

Het probleem in het verhaal is dat Waris haar familie wil vinden. Omdat haar dit lukt, heeft het boek een goede afloop. Het heeft een gesloten einde.· 11: TitelDe titel van het boek is: Dochter van de nomaden.

Het boek heet zo omdat Waris een nomadendochter is en is opgegroeid in de woestijn. Ze gaat terug omdat haar hart nog altijd bij de nomaden lag die ze achterliet.

· 12: ThemaHet boek gaat er voor mij over dat je ook al ben je nog zo arm toch veel plezier in je leven kunt hebben. Waris is dan onderhand wel gewend aan alle luxe van de westerse wereld en toch verlangt ze nog naar het nomadenleven.

Ze is opgegroeid als een nomade meisje en ze zal diep in haar hart ook altijd een nomade blijven. En ook dat je je medemens moet proberen te helpen. Dat doet zij doordat ze hoofdambassadeur van de VN is en strijdt tegen de genitale verminking van vrouwen.· 13: BeoordelingIk vond het echt een heel erg mooi boek. Ze zet op een realistische wijze neer, hoe de mensen in Somalië leven en hoe zij zelf is opgegroeid. Ik heb me ook erg mee laten slepen door het verhaal en als je er eenmaal in begonnen bent, kun je niet meer stoppen. Af en toe zaten er wel grappige stukken bij maar er zaten ook weer hele zielige stukken bij. Bijvoorbeeld als zij na haar bezoek aan haar familie teruggaat naar Amerika. Dat was wel een heel zielig stukje.

Als ik zo’n soort verhaal lees, maak ik me e een voorstelling van hoe dat daar allemaal gaat en hoe alles eruit ziet en dat had ik bij dit boek nog eens extra sterk.

Extra opdracht.Omdat ik geen goede recensies heb kunnen vinden, heb ik zelf een recensie gemaakt.Ik vind Dochter van de nomaden een heel erg goed boek. Het is op een erg realistische manier geschreven en ik heb me helemaal ingeleefd in het boek.

Ze vertelt op een intens persoonlijke wijze haar levensverhaal en haar reis terug naar Somalië en de manier waarop ze is opgegroeid en hoe haar familie nog steeds leeft.

Ook geeft Waris een soort boodschap mee in het boek. Namelijk dat als je rijk bent nog niet meteen gelukkig hoeft te zijn. Ze heeft in Amerika een luxe leventje opgebouwd maar toch voelde ze nog steeds een leegte van binnen.

Na haar bezoek aan haar ouders is ze er nog sterker achter gekomen dat haar hart nog steeds bij de nomadenstam in Afrika ligt en dat ook nooit meer zal veranderen.

Kortom, ik vond het een fanstatisch en fascinerend boek en kan het iedereen aanraden om te lezen!!!!!!Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen