Boekverslag : Zana Muhsen - Nog Eenmaal Mijn Moeder Zien
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1107 woorden.

BOEKVERSLAG:

NOG EENMAAL MIJN MOEDER ZIEN2 Auteurs: Zana Muhsen, Andrew Crofts

Titel: Nog eenmaal mijn moeder zien

Uitgever: De Kern

Jaar: Engeland: 1991 Nederland: 1993

3 Genre: Waargebeurd, Drama4: Samenvatting:Dit is het waargebeurde verhaal over Zana en Nadia Muhsen, twee Engelse meisjes met een Jemenitische vader. Als Zana 15 en Nadia 14 jaar zijn, worden ze door hun vader uitgehuwelijkt aan Arabische mannen in Jemen.

Ze moeten erheen en worden gevangen gehouden in een klein dorp zonder stromend water en elektriciteit ergens diep in de bergen van Jemen.

Ze moeten ontzettend hard werken en worden behandeld als slavinnen.

Na acht verschrikkelijke jaren van leed en verdriet, weet hun moeder Zana te bevrijden, maar ze moet haar in Jemen geboren zoontje Marcus en haar zusje Nadia achterlaten in Jemen. Nadia zit nog steeds gevangen in Jemen en lijdt een voor ons onvoorstelbaar leven als slavin diep in de bergen van Jemen. Ze moet elke dag kilometers lopen om water te halen en moet in de brandende zon op het land werken met niets anders als een klein schopje. Ze takelt langzaam af.

Zana en haar moeder zullen blijven vechten om ook Nadia en haar 5 kinderen en Marcus terug te krijgen in Engeland. Hoe lang het ook mag duren en hoe zwaar het ook zal zijn.5: Wie zijn de belangrijkste personen:De hoofdpersoon in het boek is Zana Muhsen. Ze heeft een zorgeloos leventje in Engeland totdat haar vader Zana op vijftienjarige leeftijd samen met haar veertienjarige zusje Nadia (belangrijkste bijpersoon) uithuwelijkt aan twee arabische mannen in Jemen. Zana heeft dus eigenlijk haar hele jeugd niet meegemaakt. Ook nu kan ze nog geen normaal leven lijden want ze moet voor de vrijheid van haar zusje blijven vechten.6: Waar speelt het verhaal zich af?Het verhaal speelt zich af in Jemen.

Jemen is één van de armste landen ter wereld. Het grootste deel van de bevolking leeft er nog op dezelfde manier waarop ze dat de afgelopen duizend jaar hebben gedaan.

De vrouwen hebben er niks te zeggen, ze hebben geen wetten en zijn het eigendom van hun man. Meisjes worden vaak al op negenjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan veel oudere mannen die ze niet of nauwelijks kennen. Ze leven achter een sluier en moeten werken tot ze erbij neervallen. LETTERLIJK. Ze krijgen kinderen zonder enige medische hulp en hebben geen moment van rust. Nog geen minuut.8: Hoe begint het verhaal?Het verhaal begint als Zana en Nadia nog klein zijn, ongeveer zeven jaar.

Ze vertelt hoe ze in Engeland leefde als een gewoon meisje dat naar school ging en met haar vriendjes en vriendinnetjes speelde.

Dit zijn de eerste regels uit het boek:

Ik moet ongeveer zeven zijn geweest. Ik was in huis, en zat te klieren met mijn zus Nadia. Ik herinner me dat ik haar sloeg en haar aan het huilen maakte. Mijn moeder kwam achter me aan en ik rende de voordeur uit, Lincoln Street op, waaraan we woonden. Ik lachte, maar was tegelijkertijd bang voor wat mama zou doen als ze me te pakken zou krijgen.9: Wat is het belangrijkste probleem in het boek?Het belangrijkste probleem in het boek is dat Zana en Nadia in Jemen gevangen worden gehouden en moeten leven op de manier waarop men duizend geleden ook al leefde. Hun moeder probeert hen te bevrijden.

Het boek heeft aan de ene kant een goed einde want Zana is weer in Engeland maar tegelijkertijd heeft het ook een slecht einde want Nadia, haar kinderen en Marcus zitten nog steeds gevangen in Jemen.

Het heeft een gesloten maar ook een open einde want Zana is weer terug in Engeland maar we weten niet of Nadia ooit nog naar Engeland zal kunnen terugkeren. Het kan zijn dat ze voor de rest van haar leven in Jemen blijft maar het kan ook zijn dat het Zana en haar moeder lukt om Nadia terug te krijgen in Engeland.

Het is een waargebeurd verhaal maar toch kun je je bijna niet voorstellen dat er in deze tijd nog steeds mensen leven op de manier waarop wij dat duizend jaar gelden deden.

12: Thema van het boek:Het thema van dit boek is denk ik angst en het gevoel van gevangen gehouden geworden en machteloosheid. Twee onschuldige meisjes die gevangen gehouden worden en op een onmogelijke manier moeten leven. Ze konden niets doen en om het minste of geringste werden ze mishandeld.13: Beoordeling:Ik vond het een heel ingrijpend verhaal want je kunt je bijna niet voorstellen dat dit in deze tijd nog kan gebeuren. En het verhaal was heel realistisch geschreven.

Op sommige stukken van het boek voelde ik me verdrietig en wou ik dat ik wat voor Zana en Nadia kon doen. Ik heb erg met ze meegeleefd.

Het verhaal is een beetje opgebouwd als een dagboek alleen is het niet per dag geschreven. Het verhaal is pas geschreven toen Zana al een jaar terug was in Engeland.

Toen ik op ongeveer de helft van het boek was en echt in het verhaal zat, vroeg ik me telkens af hoe het zou aflopen. Of Zana en Nadia echt weer in Engeland terug zouden keren. Dat was best wel spannend.

Het boek was niet op een moeilijke manier geschreven. Je kon er makkelijk doorheen lezen en als je eenmaal was begonnen, was het moeilijk om het boek weer opzij te leggen.Extra opdracht:

Een stuk uit het dagboek van de hoofdpersoon(Omdat er helemaal geen jaren of data in het boek staan, zou ik echt niet weten wanneer deze gebeurtenis heeft afgespeeld.)Vandaag heb ik de echte reden van mijn verblijf in Jemen gehoord. Ik ben niet door papa op vakantie gestuurd zoals hij zij maar hij heeft mij en Nadia uitgehuwelijkt. Ik ben nu getrouwd met Abdullah, de zoon van Abdul Khada.

Ik ben nog nooit van mijn leven zo verdrietig geweest en heb papa nog nooit zo gehaat. Hij heeft ons gewoon verkocht. En dan te bedenken dat Nadia hetzelfde zal overkomen als ik. Ik kan haar niet meer tegenhouden en de echte reden van haar vertrek vertellen.

Ik heb de hele avond gehuild en heb alles bij elkaar geschreeuwd.

Vannacht moet ik met Abdullah slapen en hij moet mij ontmaagden. Maar denk maar niet dat ik ook ergens aan zal meewerken. Ik vind het hier nu al verschrikkelijk en zal er ook zeker alles aan doen om mij en als Nadia hier is ook haar hier weg te krijgen.

Ik zal blijven vechten (en ik weet zeker dat mama dat ook doet) hoe lang het ook mag duren en hoe zwaar het ook zal zijn.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen