Boekverslag : Onbekend/anoniem - Het Onkruid En De Bloem : Dagboek Van Een Verslaafd Meisje
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2137 woorden.


1. GEGEVENS OVER HET BOEK:
A. TITELBESCHRIJVING:
Schrijver/ schrijfster: Alice


Vertaler: Remco Campert


Titel: Het onkruid en de bloem


Uitgever: J.H. Gottmer


Plaats en jaar van uitgave: Haarlem 1995


Aantal bladzijden: 171 bladzijden.
B. TITELVERKLARING:
Figuurlijk: Als Alice geen drugs gebruikt voelt ze zich niet goed dus als onkruid maar als ze het wel heeft gebruikt is de hele wereld mooi, ze voelt zich dan net een bloem.


Letterlijk: als ze in het begin drugs gebruikt, is dat slecht, net als onkruid. Toen ze naar een kliniek was geweest, was ze weer helemaal opgeknapt en werd ze zo mooi als een bloem.
C. ONDERTITEL:
Dagboek van een verslaafd meisje.


Verklaring: het meisje is verslaafd aan drugs, ze schrijft haar leven op in een dagboek.
D. MOTTO:
Er is geen motto
E. OPDRACHT:
Er is geen opdracht
F. VERWACHTING:
Ik had al van anderen gehoord dat het een mooi boek moest zijn. Toen ik het boek zag, dacht ik dat het over een meisje ging die eenzaam was en dat ze alles wat ze meemaakte opschreef in een dagboek. Het meisje gaat aan de drugs om haar problemen te vergeten. Als ze weer van de drugs afwil, lukt dat niet meer.
2. GEGEVENS OVER DE SCHRIJVER:
Alice is 14 jaar als ze begint met een dagboek te schrijven. Ze zit nog op school. Ze heeft een broertje dat Tim heet en haar zusje is Alexandria. Haar vader is hoofd van de faculteit van de politieke wetenschappen. Ze was 17 toen ze stierf, maar niemand weet wat de oorzaak daarvan was. Alice is verslaafd aan de drugs, en ze moet aan geld komen. Daarom heeft ze een bijbaantje in een sieraden winkeltje.
3. GEGEVENS OVER DE VERHAALINHOUD:
A. TIJD:
1. In welke tijd speelt het verhaal zich af? Leg je keuze duidelijk uit.
Het verhaal speelt zich ongeveer af in de jaren ’70 want toen was de “flower power” tijd. De jongeren gingen drugs gebruiken om zich af te zetten tegen de maatschappij. Dus toen kwam dus de LSD en gingen ze hasj roken.
2. Hoelang duurt het verhaal?
Het verhaal duurt 2 jaar. Het begon op 16 september en het eindigde op 21 september 2 jaar later. Ik weet dat omdat het een dagboek is en ze slaat bijna geen enkele dag over om een stukje erin te schrijven.
B. PLAATS:
Als Alice van huis wegloopt met Chris dan gaan ze naar San Fransisco. Ze zijn daar ongeveer 2 maanden geweest. Daar woonde ze in een stinkende eenkamer flatje. Na 2 maanden gaan ze weer naar huis. Ze was toen high. Ze ging met een paar mensen uit Denver naar Oregon. Daar heeft ze weer een maand rond gezworven. Toen ze weer thuis kwam was ze weer 3 maanden thuis gebleven, maar wordt dan opgenomen in een afkickcentrum voor jongeren en voor mensen die niet goed bij zijn. Alice is daar een maand geweest. Als ze weer thuis komt loopt ze niet meer weg.
C. VERTELWIJZE:
Het is een ik-figuur, want het is een dagboek van een meisje dat alles vanuit haar gedachten en haar gevoelens opschrijft. Het gaat echt over haar. Het is altijd bij een dagboek dat het in de ik-vorm is, want het dagboek gaat meestal over degene die het schrijft of wat hij of zij ergens van vind of hoe hij of zij ergens over denkt.
D. OPENING:
Een opening in de handeling.
Alice heeft een dagboek gekocht. Ze is laten zitten door een jongen, Roger. Naar school gaan vond ze erg want was bang om Roger tegen te komen. Dan gaan Alice en haar ouders, haar broertje, en haar zusje verhuizen. Vanaf dan gaat ze zichzelf helemaal veranderen.
E. EINDE:
Een gesloten einde.
Alice besluit geen nieuw dagboek te beginnen. 3 weken daarna troffen haar ouders haar thuis dood aan. Hoe het komt, weet niemand, dat is niet duidelijk. Niemand weet of het een toevallige overdosis was of opzettelijk.
F. THEMA:
- Verzet tegen de maatschappij: Alice luisterde niet wat haar ouders tegen haar zeiden, maar ze deed wat ze zelf wilde.


- Drugs: ze gebruikte dit om haar problemen te vergeten.
4. GEGEVENS OVER DE PERSONEN:
a. navertelling:
Alice is een meisje van rond de 15 jaar. Ze gaat een dagboek beginnen. Als ze bij haar opa en oma op vakantie is komt ze haar vrienden van voor de verhuizing tegen. Alice wordt uitgenodigd op feestjes en komt dan op het verkeerde pad terecht. Ze gaat drugs gebruiken, ook als ze weer terug bij haar ouders is. Ze kan het thuis niet meer uithouden en gaat met Chris, een vriendin van haar, naar San Fransisco. Daar gingen ze op zoek naar een baantje om aan drugs te komen met het verdiende geld. In San Fransisco zijn ze ongeveer 2 maanden gebleven en gingen toen weer naar huis terug. Toen Alice 2 maanden later een keer high was heeft ze zichzelf naar Denver toe gelift. Vanuit daar is ze naar Oregon toegegaan. Daar heeft ze een maand rond gezworven. Ze ziet in dat het niet goed is wat ze doet en gaat weer naar huis, waar ze goed wordt opgevangen. Alice wil geen drugs meer gebruiken en blijft bij het verkeerde soort uit de buurt. Ze gaat hard aan haar studie werken en komt in de bibliotheek Joel tegen. Ze gaan heel goed met elkaar om. Joel weet niets van Alice en de drugs die ze gebruikte. Hij gaat weg, maar blijft Alice wel steeds brieven schrijven. Ondertussen wordt Alice opgenomen in een staatshospitaal, voor geestelijk zieke mensen, daar is ze een maand geweest. Als Alice 17 wordt is de verrassing dat Joel er is. Dat vindt ze helemaal te gek. Ze heeft 2 dagboeken vol geschreven. Daarna besluit ze om geen nieuwe dagboeken meer te beginnen. 3 weken erna wordt ze thuis dood aangetroffen door haar ouders. Toevallige overdosis of opzet? Dat weten ze niet.
C. PERSOONSBESCHRIJVING:
1. de hoofdpersoon:
a. algemene persoonsgegevens:
Alice: Het is een meisje van 15 jaar. Waar ze woont is niet duidelijk want dan is ze weer thuis en dan zwerft ze weer rond op straat. Het is wel allemaal in de V.S. Alice heeft een vader, een moeder, een broertje: Tim en een zusje: Alexandria maar die noemde ze meestal Alex. Het huis waarin ze woont is groot en Spaans-achtig. Ze had een hele goede vriendin: Beth, maar die moest in de zomervakantie, 6 weken, naar een zomerkamp. Toen ze terug kwam had ze geen tijd meer voor Alice.
b. karakterbeschrijving:
- egoïstisch: ze denkt alleen aan zichzelf want ze loopt 2 keer weg en laat zelfs geen briefje voor haar ouders achter. 3


- lief: als haar opa ziek is gaat ze bij hum logeren om haar oma te helpen. 1


- Dom: ze gaat aan de drugs en dat noem ik niet echt slim. 4


- Angstig: doordat ze aan de drugs was en met mannen naar bed ging voor geld was ze bang dat ze zwanger was. 5


- Avonturier: ze wil alles uitproberen wat drugs betreft. Ze loopt weg van huis en dat doe je ook niet zomaar. 2
c.
Alice is in het begin best rustig, dan gaat ze aan de drugs. Alice wordt sterk beïnvloed door de mensen (haar vrienden) uit de drugs wereld. Ze zorgen ervoor dat ze steeds meer drugs gaat gebruiken. Chris is haar beste vriendin en zij doet ook met hen mee. Ze gaat ook steeds meer drugs en alles gebruiken. Dan wil ze stoppen met de drugs, maar dat vindt ze heel moeilijk. Soms loopt ze weg, om zo een baan te zoeken om toch nog aan drugs te komen. Dan, als het echt niet meer verder kan, sturen haar ouders haar naar een afkick kliniek. Als het dan weer een beetje beter met haar gaat, verandert ze in positieve zin. Joel heeft een erg goede invloed op haar, en geeft haar veel steun.
d.
Ik denk van alle karaktereigenschappen wel af en toe wat. Maar ik zou geen drugs gaan gebruiken of voor geld met iemand naar bed gaan en dat is het grote verschil in de karaktereigenschappen tussen haar en mij.
2. DE BELANGRIJKSTE BIJFIGUREN:
De familie van Alice is: vader, moeder, Tim, Alex, opa en oma. Ze zijn er altijd voor Alice, maar toch loopt Alice van ze weg.
Beth: dat was een goede vriendin van Alice, maar Beth moest naar een zomerkamp en daarna hadden ze allebei geen aandacht meer voor elkaar.
Chris : dat was ook een goede vriendin van Alice, maar dan in de tijd dat ze aan de drugs was.
“Drugs vrienden”: zij beïnvloeden heel Alice leven, door haar dwars te zitten als ze van de drugs af probeert te komen.
Joel: een jongen die ze op de universiteitsbibliotheek leert kennen. Hij heeft een goede invloed op haar.
5. GEGEVENS OVER DE TECHNIEK:
a. Roman of novelle?
Het is een jeugdroman.
b. soorten romans of novelle:
1. Een psychologische roman.


2. Tender roman.


3. Dagboek.


4. Autobiografie.
Een psychologische roman:
Er is maar 1 echt hoofd persoon. Haar gevoelens worden weergegeven, bijvoorbeeld, hoe ze zich voelt als ze drugs gebruikt.
Een tenders roman:
Ze vindt het van zichzelf slecht dat ze met drugs is begonnen. Ook dat mensen voor geld met iemand naar bed gaan.
Dagboek:
Alice slaat bijna geen dag over of ze schrijft in haar dagboek. Niet overal staat de datum erbij, maar dat komt omdat ze rondzwierf en dus niet precies wist welke dag ze schreef.


Een autobiografie:
Alice schrijft over de tijd van haar leven dat ze aan de drugs was. Ze vertelt over zichzelf.
5. WAARDERING:
Het boek is me best goed bevallen, omdat het een realistisch boek was, en dat was wel leuk. Ik vond de manier waarop Alice het had geschreven goed. Ik heb nog nooit een boek gelezen in de vorm van een dagboek, dus is het niet echt ergens mee te verglijken. Ik heb wel begrepen van het boek dat het dom is om aan de drugs te gaan want het maakt je hele leven kapot. Maar eigenlijk wist ik dat al. Ik zou het boek wel aan iemand aanraden, omdat het zo leerzaam is. Ik zou nog wel meer boeken van haar willen lezen, maar volgens mij heeft ze niet meer boeken geschreven. Ik vond zo’n dagboek een keer iets anders dan normaal en ik zou het best leuk vinden om nog een keer een ander dagboek te lezen.
1. verwachting:
Ik had wel een verwachting dat het boek over een meisje zou gaan die aan de drugs was. Van heel veel mensen had ik gehoord dat het een mooi boek moest zijn.
2. gebeurtenissen:
De gebeurtenissen spraken mij wel aan. Ze kwamen bij mij wel echt over. Zelf heb ik nog nooit zoiets mee gemaakt, en ik ken ook niemand die het wel heeft meegemaakt. Ik heb wel films gezien waarin mensen drugs gebruiken. Het boek heeft me wel aan het denken gezet qua drugs gebruik.
3. personen:
De personen kwamen levensecht over, daarom vond ik het boek ook zo mooi. Mijn sympathie gong uit naar de ouders van Alice, ondanks dat Alice een paar keer wegliep werd ze toch goed opgevangen. Met Alice had ik medelijden omdat ze niet van de drugs kon afblijven. Van die drugsmensen had ik een afkeer, want ze gebruikte Alice. Het verwonderde mij dat Alice toch van de drugs kon afblijven.
4. opbouw:
Het verhaal was makkelijk te lezen er zat 1 stukje in wat ik niet zo goed begreep. Ze was aan het oppassen en in een keer zat ze in de kliniek. Ik vond het een spannend verhaal want je wist nooit wat ze ging doen. dAt zat denk ik in de aard van de gebeurtenissen. Het boek heb ik helemaal gelezen, anders heb je er niets aan, vind ik. Van boeken met een open einde houd ik niet, ik wil wel altijd weten hoe een verhaal afloopt. Anders zit je net in een spannend verhaal en dan is het ineens afgelopen. Dat is dan niet zo leuk.
5. taalgebruik:
Het taalgebruik was makkelijk. Er zaten maar een paar woorden bij die ik niet zo goed begreep. Ik kon me alles goed voorstellen wat er gebeurde, het was net of ik er middenin zat. Er waren weinig dialogen maar toch kon ik alles best goed volgen.
6. invloed:
Mijn idee dat drugs heel slecht is voor de mens en maatschappij, er komen alleen maar problemen van. De belangrijkste thema’s zijn: drugsverslaving en geweld. Ik zou niemand uit het boek willen zijn, ze hebben alleen maar met problemen te maken. Het onderwerp drugs interesseert me wel, ik vind het belangrijk om te weten hoe die mensen denken en doen. Het verhaal is best origineel maar drugs, weglopen en afkicken zit meestal allemaal samen in een verhaal. Ik denk dat de schrijver heeft willen bereiken dat degene die het leest nooit aan de drugs zal gaan.
7. eindconclusie:
Het boek was heel mooi, heel realistisch en daar houd ik wel van. Ik heb van het boek geleerd dat ik nooit aan de drugs zal gaan, dat was ik toch al niet van plan maar nu zeker niet. De gevolgen van drugs zijn niet voorspellend en daarom is het ook zo gevaarlijk. Ik zou het boek iedereen aanraden al zou het alleen maar zijn om er iets van te leren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen