Boekverslag : 1912 - Agatha Christie Ingezonden Door: Alenka Categor
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 422 woorden.

Agatha Christie

Agatha Christie is een Brits schrijfster van detectiveromans. Ze werd geboren als Agatha Miller. Ze groeide in een tamelijk luxueuze omgeving op. Toen haar vader stierf kwam het gezin echter in geldgebrek. Ze was de jongste van 3 kinderen en beleefde een nogal engelse jeugd. Agatha Christie werd geboren in 1890 en ging niet naar school waardoor ze erg eenzaam was.

De moeder van Agatha kon goed vertellen en spoorde haar aan om te schrijven. Ze had zo haar eigen ideeën over religie en opvoeding.

Als klein kind las Agatha de verhalen uit de krant aan haar oma voor, hieruit putte ze veel ideeën voor haar boeken, ze gaven haar ze een verborgen kracht. De schrik die ze had voor dat het gezin zou ontwrichten had ook enige invloed op haar boeken. Het waren kleine oorlogjes die zich in haar afspeelden.

In de Eerste Wereldoorlog (1912) trouwde ze met Archibald Christie, een piloot. Tijdens de oorlog werkte als verpleegster waar ze kennis op deed over het gebruik van vergif. Dit huwelijk mislukte.

In 1920 verscheen haar eerste boek “Mysterious affaire and Styles” Ze was toen 21 jaar.

Archie speelt golf en ging dan ook met andere mensen om dan zij, hij leert een meisje kennen en wordt erop verliefd. Hierdoor wordt Agatha echter nog eenzamer. Als haar moeder sterft en ze de steun die ze nodig heeft niet krijgt van Archibald, loopt ze in 1926 weg. Men vind haar auto terug, maar haar niet. De auto is tegen een boom gebotst waardoor Agatha aan geheugenverlies lijdt.

In 1928 scheidt ze dan uiteindelijk van Archibald. Waarna ze meteen het jaar erachter een wereldreis gaat maken. Op deze reis leert ze Max Mallowan kennen en trouwt met hem. Hij is archeoloog en zij gebruikt deze ervaring in haar boeken.

Haar beroemdste speurders zijn Miss Marple, Hercule Poirot en het echtpaar Tommy and Tuppence. Haar mooiste boeken schreef ze tussen 1926 en 1950. Agatha maakt gebruik van een notitie boekje waar ze “plots” meteen in opschrijft als ze in haar opkomen. Rond deze plots verzint ze dan een heel verhaal.

Na de Tweede Wereldoorlog begon Agatha Christie ook met het schrijven van toneelstukken. Eén daarvan “The Mousetrap” wordt nu nog gespeeld.

Ze wist haar leven altijd wat privé te houden voor de buitenwereld. Zo schreef ze onder de naam Mary Westmacott romantische boeken die eigenlijk een vertaling waren van haar leven. Ook haar huwelijk met Archibald kwam hier in voor.

Agatha schreef nog een boek op 82 jarige leeftijd en stierf in 1976.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen