Boekverslag : J. Bernlef - Hersenschimmen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 451 woorden.

HersenschimmenSamenvatting:Het boek Hersenschimmen van Bernlef gaat over de oude man Maarten en zijn vrouw Vera. Maarten is met pensioen, hij woonde eerst in Nederland, maar toen hij voor zijn werk (de IMCO, iets vaags wat te maken heeft met de visserij) in Amerika kon gaan wonen, is hij met Vera vanuit Nederland naar Amerika geëmigreerd.Maarten is dement aan het worden en het boek laat zien dat het steeds erger wordt. Maarten schakelt in gedachten eigenlijk iedere keer over naar een ander punt in zijn leven. De ene keer denkt hij dat Vera zijn moeder is en de andere keer wil hij b.v. naar zijn werk gaan.

Je ziet dat hoe verder je in het boek komt, hoe vaker Maarten “overschakelt”, hoe slechter het dus eigenlijk met hem gaat. Na een tijdje merkt Vera ook dat het slechter gaat met Maarten en gaat ze met hem naar de dokter. Maarten blijft volhouden dat er niets mis met hem is, maar hij heeft ondertussen allang door dat het niet goed met hem gaat. Nadat Maarten met hun hond Robert een wandeling maakt van een halve dag (in plaats van een half uur) en een keer naar het gebouw gaat waar hij altijd gewerkt heeft en daar de deur forceert omdat de deur niet open is, zegt de dokter tegen Vera dat ze maar iemand in huis moet nemen om haar te helpen Maarten te verzorgen. De dokter geeft haar het adres van Phil Taylor.

Phil komt bij Maarten en Vera in huis wonen om Vera te helpen bij de verzorging van Maarten. Elk uur vraagt Maarten wel aan Phil of Vera hoe Phil heet en wat ze in zijn huis doet, of hij denkt dat ze een vriendin van zijn dochter is. Als het nóg slechter gaat met Maarten, wordt Maarten in een verzorgings-tehuis geplaatst.

Als Maarten in het tehuis zit, worden er nog wat dingen beschreven (alinea’s van 2 regels, dan ben je weer een dag verder), maar dan stopt het boek ineens, zonder dat het duidelijk is of Maarten nog leeft.

In het boek staat wat Maarten denkt en ziet en hoe hij overal over denkt, maar doordat Maarten steeds meer vergeet en steeds meer “overschakelt” wordt het boek steeds onduidelijker. Het boek bestaat niet hoofdstukken maar uit alinea’s, iedere keer als Maarten overschakelt of iets anders denkt, begint er een nieuwe alinea (de alinea’s worden aan het einde van het boek ook veel kleiner (Maakt het boek nóg onduidelijker). Ik vond het een erg saai boek, er gebeurt eigenlijk steeds hetzelfde, alleen steeds erger. (maar je ziet wel goed wat er volgens de schrijver gebeurt als je dement wordt).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen