Boekverslag : Jacques De Lacretelle - Silbermann
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1514 woorden.

Boekverslag SilbermannHoofdstuk 1:

Jacques vindt het leuk dat hij na de zomervakantie weer naar school kan . Dan kan hij zijn vriend Philippe weer zien. Jacques vertelt dat hij met zijn opa en oma op vakantie is geweest. Dat vond hij erg leuk. Ze zijn naar een protestantse kerk geweest. Philippe is met zijn oom Marc op vakantie geweest in Arachon. Hij heeft daar een lekker bruin kleurtje gekregen.

Jacques vind dat Philippe erg veranderd is. Hij heeft nu namelijk een hekel gekregen aan Joden . Dat komt door zijn oom Marc die van mening is dat er teveel joden zijn. toevallig komt er een joodse jongen bij ze in de klas genaamd David Silbermann.

De vader van Jacques is rechter. De moeder van Jacques helpt zijn vader met notulen en andere belangrijke zaken.Hoofdstuk 2:

David Silbermann is erg aanwezig in de klas. Hij praat over van alles de leerlingen. Hij is erg intelligent maar doet nooit mee met spelletjes of andere leuke dingen. Verder haalt hij goede cijfers en heeft hij een uitstekend geheugen.

Jacques komt David toevallig een keer tegen in het park. Ze kwamen beiden net de kerk uit lopen. Ze gaan samen naar de fontein die midden op het plein staat. David toont veel interesse in de fontein. Hij vertelt dat de fontein uit de periode van Louis X1V komt. Jacques raakt daardoor erg gefascineerd van David. Vooral omdat hij dus veel weet van de Franse literatuur. Jacques vindt dat zelf ook erg interessant. Zo ontstaat er een vriendschap tussen Jacques en David. Jacques wil David gaan helpen/steunen als hij weer eens gepest wordt vanwege zijn Joodse afkomst. In de klas wordt de jodenhaat steeds neer zichtbaar. Eén leerling roept zelfs: A Dood aan de Joden!@Hoofdstuk 3:

Jacques in uitgenodigd bij David thuis. Het valt Jacques op dat ze erg rijk zijn en in een groot luxe huis wonen. Het appartement waar hij dan zelf in woont in maar niks vergeleken met dit huis. Zijn indruk wordt vooral gewekt door de grote bibliotheek van David=s vader. Er staat zelfs een boek van Victor Hugo. ALes Miserables@

De moeder van David iet er erg elegant uit. Ze draagt een dure mantel van het merk Richesse.

David denkt aan school en heeft het er met Jacques over. Iedereen in de klas begint hem te haten. Zelfs de leraren doen gemeen tegen hem. Hij vindt het ook niet leuk dat de vriendschap van Philippe en Jacques hierdoor verwaterde.

De tweede keer dat Jacques bij David is vertelt zijn vader dat hij in antieke spullen handelt. Jacques vindt dit wederom weer erg interessant. De vader vertelt dat hij graag wilt dat David hem gaat opvolgen wanneer hij het werk niet meer kan doen. Verder heeft hij nu 20 jaar in Frankrijk gewoond en wil hij wel weer eens wat anders. Hij zegt dat hij plannen heeft om naar Amerika te emigreren. Maar David kijkt hem raar aan. Hij wil niet naar Amerika. Hij zegt zijn vader dat hij hem niet wil opvolgen maar dat hij wat wil worden met Franse literatuur. Hij wil niet naar Amerika. Hij wil Frans en Joods blijven.Hoofdstuk 4:

Jacques gaat naar Philippe toe. Hij wil dat Philippe hem begrijpt en niet zo rot doet tegen David. Maar Philippe toont geen medelijden met David omdat hij een Jood is. Philippe laar Jacques kiezen tussen David en hem. Maar Jacques kiest voor David en zo is de vriendschap tussen Philippe en Jacques voorbij.

Een jongen uit de klas organiseert een demonstratie tegen David en andere Joden. David krijgt steeds minder vertrouwen in de situatie maar Jacques vindt dat hij niet mag opgeven. David laat zich niet op de kop zitten. Tijdens een boekbespreking leest hij een stukje voor uit het boek ALes Miserables@. Daarin komt heel duidelijk zijn mening naar voren. De klas wordt heel boos op hem en na schooltijd wordt hij in elkaar geslagen.Het is het einde van het schooljaar en Jacques realiseert zich dat hij David een poosje niet zal zien. Maar ze beloven elkaar om te blijven schrijven tot na de vakantie.Hoofdstuk 5:

Jacques gaat op vakantie naar Aiguesbelles . Hij wil wat tot rust komen in zijn kamer. In zijn kamer staat een foto van zijn oom die het ouderlijk huis verliet voor een belangrijke missie op Madagascar. Zijn ouders waren fel tegen maar hij ging toch. De boot waar hij op zat zonk vlak voor de kust van Madagascar. Op 22 jarige leeftijd is hij toen overleden.

Jacques vindt het heel speciaal wat zijn oom heeft gedaan. Zijn oom is zijn inspiratiebron. Jacques voelt dat hij ook een missie heeft, en dat is het beschermen en behouden van zijn vriendschap met David.

Tijdens de grote vakantie krijgt Jacques veel brieven van David. David vertelt hem over zijn vakantie met zijn vader. David vertelt honderduit over van alles en nog wat. Jacques is onder de indruk van al de kennis die David heeft. Hij weet erg veel te vertellen over beroemde kerken en historische monumenten. David, een buitenlandse jongen, weet meer van de Franse geschiedenis dan Montclar en Robin, de twee studies van de klas. Dat is wel heel erg bijzonder.

Als in September de school weer begint is iedereen nog steeds tegen David. Jacques gaat weer op visite bij David. De ouders van Jacques vinden dat niet zo leuk. Zij vinden dat hun zoon beter met een normale jongen kan omgaan die niet wordt gepest.Hoofdstuk 6:

In de krant ALa tradition Francaise@ staat een artikel over de vader van David. Volgens de krant zou hij in gestolen goederen handelen. David denkt dat het allemaal te maken heeft met antisemitisme en dat het dus allemaal een valstrik is.

Helaas komt er een rechtszaak tegen de vader van David. En het kromme daarvan is dat de vader van Jacques de rechter is. David is helemaal van slag en probeert Jacques ervan te overtuigen dat het hele verhaal niet waar is. Jacques gelooft David. Maar David wil dat Jacques zijn ouders overtuigt. Dat is heel belangrijk omdat het lot van David=s vader in de handen ligt van de vader van Jacques. Jacques praat met zijn vader maar die moet er niets van weten. Jacques smeekt het hem en zegt dat David en hij beste vrienden zijn.

Jacques vader wordt boos en wil niet dat zijn zoon nog met David omgaat. Hij vindt het niet normaal dat zij zulke dikke vrienden zijn. Ze zijn toch geen homo=s?

Jacques is geschokt en snapt niet hoe zijn vader dat nou kan zeggen. David blijft zich verweren tegen de leerlingen in zijn klas. De aanvallen op school worden steeds en steeds erger. Maar Jacques staat nog altijd klaar om David te helpen.

David kan het op een gegeven moment niet meer aan. Hij is het allemaal zo zat dat hij van school af wil gaan.De moeder van Jacques komt David tegen op school. Ze wil er alles aan doen om Jacques en David uit elkaar te houden. Ze zegt tegen David dat hij niet meer in de buurt mag komen van haar kinderen. Dat kan niet vanwege de aankomende rechtszaak. De baan van de vader en moeder van Jacques komt bovendien op het spel te staan.Hoofdstuk 7:

Jacques gaat terug naar school. Hij heeft David geschreven maar hij krijgt geen antwoord terug. Hij wil gaan kijken voor het huis van David. Hij ziet daar niks. Hij besluit om zijn ouders te vragen of zij misschien iets weten over David. Zijn ouders zeggen hem dat ze veel bewondering hebben voor Jacques omdat hij anderen zo goed kan helpen.Op een dag krijgt Jacques een brief van David waarin hij vraagt om een geheime afspraak. David vertelt Jacques dat hij uit Frankrijk vertrekt. Zijn besluit staat vast en hij wil naar Amerika vertrekken. Hij gaat samen met een oom. Zijn droom om iets met de franse literatuur te gaan doen laat hij maar varen.

Voor Jacques valt dit allemaal erg zwaar omdat hij weet dat David daarna nooit meer terugkomt.

Het enige dat David weet is dat de mensen in Frankrijk erg egoïstisch en aristocratisch zijn. En die mensen zijn tegen Joden. Hij vindt dat niet kunnen want wat is nou eigenlijk het verschil tussen een protestant en een Jood.

David zegt dat hij zich geen Fransman meer wil voelen maar een Amerikaan. David wil zijn mensen beschermen, zijn wereld, vele miljoenen mensen op aarde die joods zijn.

Na een lang gesprek neemt David afscheid van Jacques. Jacques hoopt dat hun vriendschap niet voor niks is geweest en zegt David gedag.Hoofdstuk 8:

Op school vind Jacques het erg saai zo zonder David. Ze konden altijd discussieren over van alles en nog wat. Dat mist hij nu wel. De Jodenhaat in de klas is niet ineens voorbij nu David weg is. Maar Jacques kan het moeilijk gaan opnemen voor alle Joden die hij kent.

Na een paar dagen gaat Jacques naar Philippe toe. Ze praten wat over school. Philippe hoopt dat ze weer goede vrienden kunnen worden. Jacques is daar erg blij mee. Want erg veel vrienden heeft hij natuurlijk niet.

Op school blijven Philippe en Jacques bij een muur staan. Er is een antisemitistische tekening te zien van David. Jacques moet erom lachen. Hij vindt hem best wel lijken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen