Boekverslag : Zoals Het Fameuze Dodenmasker - Egypte Ingezonden Door: Cannaboy Categorie:
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1485 woorden.

Spreekbeurt Egypte

Geografie


Egypte ligt aan de zuidkant van de Middellandse zee, op de grens van Azië en Afrika met Libië, Soedan en Israël als buurland. Het grondoppervlak beslaat 1.000.000 km², daarmee past België 33 keer in Egypte. Egypte bestaat voor 94% uit woestijn. De westelijke of Libische woestijn, de Oostelijke woestijn en de Sinai. Het Nijldal, letterlijk Egyptes levensader, is met 850 km de langste oase ter wereld.

Kunst


Kort historisch overzicht van de belangrijke monumenten in Egypte


Oude rijk dodenstad van Saqqara met onder andere de piramide van Abusir, de sfinx


van de eerste tussenperiode zijn er geen belangrijke monumenten


Midden rijk opkomst thebe, rotsgraven in Beni Hassan, deel van de tempel in karnak.


Ook uit de tweede tussenperiode zijn er geen belangrijke monumenten


Nieuw rijk Tempel in Kanak , luxor , rotsgraven en tempels in Thebe,het konings en koninginnen-dal .


Uit de derde tussenperiode zijn er ook geen belangrijke monumenten.

Eten


De Egyptische keuken is niet de meest verfijnde, maar wie er enige moeite voor doet, kan smakelijk eten. Invloeden uit het Midden Oosten, maar ook uit Griekenland, Frankrijk en Italië doen zich gelden. In het uiterste zuiden kunt u hier en daar Nubisch eten, wat pittiger is dan wat men elders serveert. Overal is wit luxe brood te krijgen, maar de Egyptenaar eet liever aich dat zijn witte pitta-broden


Een paar eenvoudige gerechten


shoarma - met gesneden vlees en groenten gevulde pitta-broden .


kusheri - een mengsel van rijst,deegwaar,peterselie en wat saus .


foul - een smakelijke dikke saus van bruine bonen en kruiden .


Zoetigheden zijn meestal supper zoet .Fruit is volop voorhanden ; in het zuiden worden ook tropische vruchten verkocht.

De Nijldelta


De Nijldelta is door de eeuwen heen het economische en cultureel zwaartepunt van Egypte geweest. Dat zwaartepunt is nu naar Cairo verplaatst. Nog steeds is de delta als landbouwgebied onmisbaar, maar de toestand van de bodem holt achteruit, de stedelijke bebouwing neemt steeds toe en de industrie wordt groter. Het gebied is vlak en ligt laag de bodem bestaat uit zacht nijlslib en het water van deze rivier zorgt voor bevloeiing.


Om dezelfde reden zijn er niet veel monumenten uit de oudheid meer over. Het vochtig klimaat, de regelmatige overstromingen, de zachte bodem en de toenemende bevolkingsdichtheid waren fataal voor de faraonische monumenten. Als gevolg daarvan is er in het deltagebied in historisch opzicht weinig interessant te zien. In landschappelijk opzicht doet het gebied sterk aan de Nijlvallei denken, maar dan zonder de voortdurende nabijheid van de Nijl en de woestijn. De meeste plaatsen hebben een agrarisch karakter en ook de meeste industrieen hebben met de landbouw te maken.

De indrukwekkende woestijn


Woestijnen hebben in het algemeen weinig aantrekkingskracht op de egyptenaran. Dat was al zo in de faraonische tijd, toen er het zelfde woord bestond voor ‘woestijn” en ‘vreemd”. Ook nu wonen de meesten liever langs de Nijl. Geliefd of niet: zand en bergwoestijnen kenmerken Egypte in hoge mate; bijna het hele land word er door in beslag genomen. En ze zijn een bezoek meer dan waard. Hier kunt u de kale aarde zien, zonder begroeiing en vrijwel zonder levende wezens of bebouwing, maar van een overweldigende uitgestrektheid en een woeste schoonheid. Een landschap waar het begrip tijd heel andere dimensies heeft dan we gewend zijn, want verrotting is in dit droge klimaat onbekend. Een groot contrast tussen dit maanlandschap en de weelderige oases en de eeuwenoude beschaving is nauwelijks denkbaar.


De westerlijke of Libische woestijn beslaat voor zo’n 60% van het Egyptische grondgebied en maakt deel uit van de Sahara de grootste woestijn op aarde.

Klimaat


Behalve aan de noordkust heeft Egypte een typisch woestijn klimaat: weinig of geen regen, matige tot grote afkoeling ‘s nachts


In de winter is het noorden koel, in het zuiden is het altijd mooi weer. In de lente kan hier de krachtige, gloeiend hete khamsin waaien. Langs de Rode Zee is het ook in de winter warm. Even ten zuiden van Aswan loopt de kreeftskeerkring; daar beginnen de tropen. Op de bergen in Sinaï ligt ‘s winters soms sneeuw.

Bevolking en cultuur


Bijna elke bezoeker van Egypte begint zijn reis met Caïro. Wie die stad doorkruist, maakt meteen kennis met het grootste probleem van Egypte: de overbevolking. De woestijnen zijn vrijwel onbewoonbaar en daarom leeft bijna heel de bevolking op nog geen 6 % van het enorme landoppervlak. De enige god is Allah en Mohammed is zijn profeet. Islam betekent overgave. Daarmee wordt bedoeld: overgave aan Allah’s wet, zoals Mohammed die uit de handen van god ontvangen zou hebben. In de Koran, het woord van god, zijn die profetieën opgetekend. Egypte telt 4 mlj. Kopten, die rechtstreeks afstammen van de faraonische bewoners. Zij werden al tot het christendom bekeerd toen de aanbidding van de oude goden nog normaal was. Uiterlijk zijn de Kopten niet of nauwelijks van de andere Egyptenaren te onderscheiden, maar velen hebben een klein kruis op hun hand getatoeëerd.

De hoofdstad Caïro


Caïro heeft heel veel te bieden. Om een indruk te geven: van de talloze moskeeën is de Gami Ibn Tulum uit 879 verreweg de oudste en eveneens een van de mooiste. De 10e-eeuwse Al Azahar-Moskee vormt een van de belangrijkste centra van de Islamitische wereld.


In de Koptische wijk staan enkele fraaie oude kerken. De muren van de citadel omsluiten versch. moskeeën en bieden een adembenemend uitzicht. Er zijn drie grote met minaretten bekronde stadspoorten die ooit de toegang tot de stad beheerste. De noordelijke dodenstad, ooit een enorme begraafplaats, is als gevolg van de grote bevolkingsdruk een woonwijk geworden.Er zijn schitterende musea, zoals het Egyptisch museum met een unieke collectie Egyptische oudheden waaronder juwelen en andere voorwerpen uit het graf van Toetanchamon (zoals het fameuze dodenmasker).

De tempels


Egypte heeft zeer veel gezichten. Zo heeft Caïro haar monumenten met elk een eigen historie en schoonheid. De tempel van Sethi I, bijvoorbeeld, is een waar pronkstuk: naast deze enorme tempel lijken andere praalgraven nietig en onbeduidend. Op de wanden zijn vooral krijgshaftige scènes te zien, waarop de farao zijn tegenstanders verslaat, de doorboorde of geketende lichamen tonen Sethi’s triomf. Ook in het zuidelijker gelegen Dendara, Isna, Idfu en Kom Ombo staan tempels die zeker niet ongezien mogen blijven.

Activireiten


Voetbal is in Egypte de populairste sport. In Caïro is een club van lange afstand zwemmers, maar het zwemmen in de Nijl is sterk af te raden . Sommige grote hotels hebben zwembaden die tegen betaling voor niet gasten toegankelijk zijn. In de Rode Zee kunt u duikenen en snorkelen tussen de koraalriffen.

Evenementen


Muziek is populair in Egypte. Umm Khultum was een van de geliefde zangeressen van het land. Kenmerkend voor de Egyptische muziek zijn de herhalende tonen. Beroemd zijn de buikdanseressen die in de nachtclubs van Caïro hun kunsten vertonen.

Als toerist in Egypte Word u bij mensen thuis uitgenodigd, trek dan uw schoenen uit voor u naar binnen gaat. Accepteer het voedsel en de dranken die men aan biedt. Hebben arme mensen u uit genodigd en wilt u graag iets terugdoen, geef dan niet zomaar geld: ze zouden diep beledigd kunnen zijn. Een goede oplossing is om ze bijvoorbeeld een paar pond te geven voor de opleiding van hun kinderen.


Moskeeën zijn in Egypte vrij te bezoeken. Bij de ingang moet iedereen de schoenen uitdoen. Dat gebruikheeft geen enkele religieuze betekenis, maar is om hygiënische redenen


Ingevoerd. Zorg voor aangepaste kleding: shorts en mouwloze hemden zijn uit den boze, in het bijzonder voor de vrouwen. Deze hoeven niet gesluierd te gaan, maar in sommige moskeeën worden ze verzocht het hoofd te bedekken (geeft niet waarmee).

Flora en fauna


De woestijnen zijn vrijwel onbegroeid. Egypte heeft geen bossen. De planten groei is hoofdzakelijk mediterraan, met onder andere citrusbomen, acacia’s, vijgenbomen eucalyptusbomen en veel dadelpalmen, suikerriet, katoen, rijst en graan. In de Woestijn leven nog maar weinig wilde dieren. Verder houd de mens kamelen, ezels, paarden, waterbuffels, koeien, schapen, geiten, kippen en duiven. In de steden lopen veel katten rond. Het onderwaterleven in en rond de koraal riffen van de rode zee is zonder meer uniek.

De piramides


Voor velen is Egypte het land van de piramides. Vanuit Caïro zijn de piramides van Giza al van verre te zien. Het is in Giza een beetje een gekkenhuis maar laat u niet in verwarring; brengen u hebt geen gids nodig om de piramides te gaan bekijken, hoogstens als een soort afweermiddel tegen andere gidsen, ezel-en kamelenverhuurders en wat dies meer zij. De piramide van kheops is, vanuit de stad , de eerste en meteen de grootste. Hij behoord tot de 7 wereldwonderen van de klassieke. V oor dat de kalkstenen bekleding er af werd gesloopt was hij 146.6m hoog, nu nog maar 137m. De laatste piramide, de kleinste, is die van mykerinos Slechts weinigen realiseren zich dat de piramides van giza niet de enige van egypte zijn: in de pakweg 70 km. In de woestijn tussen cairo en el-fayyum staan er nog zo’n 40.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen