Boekverslag : Anke De Vries - Blauwe Plekken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 820 woorden.

Leesverslag

Blauwe plekkenGegevens:

1 Datum:

2 Titel: Blauwe plekken

3 Auteur: Anke de Vries

4 Genre: kindermishandelingInhoud:

5 Gebeurtenissen: Judith is een stil, teruggetrokken meisje, ook is ze al heel vaak verhuist. Ze wordt erg mishandeld door haar moeder en het wordt steeds erger, op een gegeven moment wordt ze zelf in elkaar geslagen met een deegroller. Ze krijgt ook altijd de schuld van alles. Gelukkig doet haar moeder niets bij haar broertje Dennis. Judith heeft nooit vrienden, maar op de school waar ze nu zit heeft ze iemand die toch erg aardig is, namelijk Michiel. Niemand heeft in de gaten dat ze zo erg mishandeld wordt, maar Michiel krijgt toch achterdocht als hij een keer bij Judith thuis komt en ze helemaal blauw is en striemen op haar rug heeft. Als ook de leraar achterdocht krijgt, verhuist Judith weer. Toen Judith daar weer in elkaar geslagen werd, wordt het haar te veel en loopt ze weg.6 Personen:

Hoofdpersoon: Judith van Gelderen, een verlegen en teruggetrokken meisje van elf jaar. Ze woont samen met haar 2-jarige broertje bij haar moeder in een flat. Haar vader heeft haar moeder al bij haar geboorte verlaten. Judith wordt zwaar mishandeld door haar moeder en haar broertje Dennis is juist de lieveling. Op school gaat ze maar met een jongen om, Michiel, die haar goed opvangt en waar ze zich echt thuis vindt voelen in de familie. Niemand weet dat Judith wordt mishandeld door haar moeder.

Bijpersonen:

- Judith’s moeder, die er helemaal alleen voorstaat het gezin draaiende te houden. Ze slaat Judith geregeld in elkaar en komt ook regelmatig dronken thuis met een man die ze heeft ‘opgepikt’.

- Het broertje van Judith, genaamd Dennis, hij is een erg grappig mannetje en ook nog best wel jong, te jong om te begrijpen wat er allemaal gebeurt. Judith moet veel voor Dennis zorgen.

- Tante Lies is een tante van Judith uit Canada, ze komt weer terug naar Nederland en blijft een week bij Judith logeren. In deze tijd heeft Judith de leukste tijd van haar leven! Tante Lies is een vrolijke dikke vrouw, die Judith van haar in bed plas probleem af helpt

- Michiel is een jongen bij Judith in de klas. Michiel komt uit Amerika en is bij z’n tante en oom in Nederland gaan wonen. Judith komt vaak bij Michiel thuis, wat ze heerlijk vindt, zonder dat haar moeder dit natuurlijk weet.7 Plaats: Het verhaal speelt zich af in Den Haag, helemaal op het eind van het verhaal verhuist Judith naar Leiden. Het huis van Judith is erg belangrijk in dit verhaal, dit is de plek waar Judith vaak in elkaar wordt geslagen door haar moeder, hier speelt het verhaal zich het meest af. Verder is de school belangrijk in het verhaal, ook al is ze vaak ziek, doordat ze blauwe plekken heeft en kan ze zo niet naar school. Ook zit ze vaak thuis bij Michiel, hier zit ze altijd tussen de middag en soms ook na school.8 Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze, moderne tijd, dat merk je door de woorden die gebruikt worden in het boek.

Tussen het begin en het eind van het boek loopt precies een jaar.

Het verhaal is chronologisch, maar er zijn wel soms flashbacks deze worden niet door Judith meegemaakt, maar wel door Michiel en Tante Lies die naar het verleden terugkijken en er ook regelmatig over vertellen. Er zijn niet echt sprongen in het verhaal en de sprongen die er in zitten zijn zeker niet groter dan een maand.9 Begin: Het verhaal begint middenin de gebeurtenissen, namelijk op het moment dat Judith in elkaar geslagen word door haar moeder.10 Probleem en afloop: Het probleem in het boek is dat Judith geregeld in elkaar geslagen wordt door haar moeder. Het boek heeft en geen goede en geen slechte afloop, eigenlijk een beetje ertussenin, want op het eind vlucht Judith naar haar oude woonplaats, maar er wordt niet verteld hoe het daar verder gaat. Het boek heeft dus ook een open einde.11 Titel: Het boek heet dus blauwe plekken, deze blauwe plekken krijgt Judith telkens als ze door haar moeder word geslagen, door deze blauwe plekken kan Judith ook vaak niet naar school.Beoordeling:

12 Ik vind het een heel goed boek, ik had het van een vriendin geleend en ben hem toen gelijk gaan lezen en later nog een paar keer, zo mooi vind ik het boek. Het is een boek waar je helemaal in op kan gaan, omdat zulke dingen ook in het dagelijks leven voorkomen. Het is een heel zielig boek, dat komt vooral doordat de mishandelingen goed naar voren komen en omdat je benieuwd waarom Judith’s moeder haar slaat. Het is een boek om in een ruk uit te lezen en als je aan het boek denkt vraag je jezelf telkens af hoe het nou zou zijn afgelopen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen