Boekverslag : Onbekend/anoniem - Het Onkruid En De Bloem : Dagboek Van Een Verslaafd Meisje
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2302 woorden.


Oorspronkelijke (engelse) titel: Go ask Alice.

Naam van de schrijfster: niet bekend.

Naam van de vertaler: Remco Campert.

Uitgegeven in Engeland in het jaar: 1971.

Vertaald en uitgegeven in Nederland in het jaar: 1972.

Uitgegeven in Nederland door: uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht b.v.

Aantal bladzijden: 189.

Extra informatie:

Omslagillustratie: Silvester Brobbel.

Typografie: Ida Rouwenshorst.

Het verhaal:Waar gaat het over?


Dit verhaal, het is eigenlijk een dagboek, gaat over een meisje dat op haar 15e verslaafd raakt aan verdovende middelen, o.a. LSD. Zij loopt een aantal keren weg van huis, en raakt steeds verder in de problemen. Ze komt er weer bovenop, maar dan gaat het weer mis. Zo gaat het twee of drie keer.

Dit verhaal is echt gebeurd, de namen, data enz. zijn om persoonlijke, begrijpelijke redenen veranderd of weggelaten.

Waarom heb ik dit verhaal gekozen?


Dat is om 2 redenen:

  1. Omdat ik boeken over drugs heel interessant vind.

  2. Omdat het verhaal echt gebeurd is, daarom geloof je ook wat er allemaal gebeurt. Je kunt je voorstellen hoe dat meisje zich gevoeld moet hebben.Wat wist ik al over dit onderwerp?


Ik heb al veel meer boeken over drugs gelezen, dus ik weet er al aardig wat vanaf.

En over de situatie waarin het meisje komt of is heb ik ook al eens enkele boeken gelezen en ik heb er ook televisie programma’s over gezien.

De personen: wie zijn ze / wat vind ik van hen?


Alice – zij is de hoofdpersoon. Ze komt op een feestje in aanraking met drugs (LSD),

zonder dat ze het zelf in de gaten heeft. Ze raakt langzamerhand verslaafd. En komt een paar keer in de problemen/zij is in mijn ogen een heel sterk meisje, dat het moeilijk heeft met beslissingen die ze moet nemen. Neem ik wel of niet de joint. Dat zijn moeilijke punten. Ik weet persoonlijk niet hoe het is om aan de drugs verslaafd te zijn, maar het geeft zoveel problemen. Zij is een van de duizenden mensen die door drugsproblemen om het leven is gekomen. Ze heeft het heel lang volgehouden. Ik zou het niet aankunnen. Ze was vast een heel bijzonder meisje!!!

Roger – Alice’s ‘jeugdliefde’, ze was jarenlang op hem verliefd, maar hij zag haar niet staan. Als ze in de zomer bij haar opa en oma is, komt hij met z’n ouders op ziekenbezoek bij haar opa, die een hartaanval heeft gehad. Daar blijkt dat hij ook wat voor haar voelt, maar zij durft hem niet te vertellen van de drugs enz. en gaat hier dus niet verder op in/ik vind hem een beetje vreemd. Hij weet dat Alice hem heel leuk vindt maar gaat er niet op in, maar een poos later opeens wel!! En hij merkt niet dat er wat met haar aan de hand is! Ik denk dat hij dat wel had kunnen merken.

Mammie – de moeder van de hoofdpersoon. Zij is in het begin, als alles nog ‘goed’ gaat, een beetje kattig en zeurderig tegen Alice. Maar zodra Alice in de problemen komt, is ze er altijd voor haar/ eerst is ze een beetje vaag, maar ik vind haar later heel leuk en lief. Ze was vast een fijne vrouw.

Pappie – hij is de vader van de hoofdpersoon. Hij krijgt op een gegeven moment een baan aan de universiteit, waardoor het leven van het hele gezin erg verandert. Hij is erg aardig voor Alice. Als zij in de problemen is, staat hij altijd voor haar klaar/ik vind hem heel aardig overkomen. Hij is er altijd voor Alice. Daar heeft ze ook veel aan gehad!! En door hem kreeg ze ook nog een vriend waar ze veel aan had!!

Tim – hij is het broertje van Alice. In het begin van het boek hoor je bijna niks over hem. Maar als Alice een paar keer van huis is weggelopen heeft ze veel aan hem. Ze kan heel goed met hem praten/ hij lijkt me een heel lieve jongen, die veel nadacht over problemen, vooral doordat zijn zus problemen had, maar ook wel omdat hij gewoon een heel wijze jongen was.

Alexandria – zij is het zusje van Alice. Ze is het hele boek het kleine meisje van de familie. Over haar hoor je niet zo veel/ uit wat je leest lijkt ze een lief meisje. Maar ze is echt dat kleine meisje. Je kunt er niet zo veel over zeggen.

Opa – hij is de opa van Alice. Alice kan goed met hem opschieten. Ze is altijd blij hem te zien. En heeft veel aan zijn raad/ hij lijkt me een heel lieve oude man, aan wie je veel hebt. Hij heeft altijd goede raad voor Alice. Hij is niet boos als ze weer eens terugkomt na weggelopen te zijn. Hij leert haar dat ze alleen zichzelf moet vergeven!! Dat vind ik heel goed, want ze zat erg met zichzelf in de knoop.

Oma – zij is de oma van Alice. Alice en zij kunnen goed met elkaar opschieten. Als Alice in de zomer een paar weken naar haar oma mag, verheugt ze zich er al lang van te voren op/ ik vind haar nu al leuk en ik heb nog maar weinig over haar gelezen!! Ze was waarschijnlijk een heel lieve vrouw. Met veel zin in het leven!

Joel Reems – Alice komt hem tegen in de bibliotheek van de universiteit (ze heeft toestemming van haar vader om daar te komen). Ze krijgen wat met elkaar en zijn gelukkig samen, ook al zien ze elkaar maar weinig. Het is heel serieus, maar dan komt er op een erge manier een eind aan/ hij lijkt mij een heel leuke jongen. Alice was heel blij met hem en volgens mij is dat volkomen terecht!!

Chris – dat is een meisje dat, vlak bij het nieuwe huis van Alice, in een boetiekje werkt. Zij en Alice worden vriendinnen. Ze zijn allebei verslaafd aan drugs en doen veel samen. Ze lopen samen weg, beginnen samen een winkeltje enz., ze vertouwen elkaar en dat vind ik leuk om te zien. Maar ze raken samen in problemen, waar de een beter weer uit komt dan de ander. Dat is minder!!/ ze lijkt mij een leuke meid, met wie je serieus kunt praten over problemen, maar met wie je ook lol kunt hebben!! Ik zou haar best eens willen ontmoeten.

Jan – een van de meisjes, die net als Alice aan drugs is. Ze kan het niet hebben dat Alice met drugs gestopt is en doet er alles aan om Alice weer in de verleiding te brengen/ zij lijk mij een eng meisje. Maar diep van binnen is ze heel aardig en ze bedoelt het allemaal niet zo kwaad. Ze was volgens mij gewoon jaloers op Alice, omdat ze zelf niet van de drugs af kon komen.

Marcie – zij ook aan de drugs en helpt Jan om Alice te verleiden met joints enz./ ze is volgens mij echt een meelopertje. Ze doet wat Jan wil. En dat is Alice verleiden tot het roken van een joint. Ze doet er alles aan om dat klaar te krijgen.

Meneer Larsen – de vader van de baby op wie ze wel eens past/over hem kun je eigenlijk niks zeggen, want hij komt niet één keer aan het woord.

Mevrouw Larsen – de moeder van de baby/over haar kun je ook niets zeggen. Ze komt ook niet aan het woord in dit boek.

Dokter Miller – de dokter die haar behandelt in het opvanghuis waar ze in terecht komt/hij lijkt me op zich een aardige man. Maar je kunt niet zo veel over hem zeggen, omdat hij maar een paar keer in het boek voorkomt. Hij praat een paar keer met Alice, maar daar kun je weinig over hem, als een gewoon persoon, uithalen.

Bill – dat is een jongen die Alice kennis laat maken met allerlei soorten drugs en hier gebruik van maakt/hij lijkt mij een engerd, die gebruik maakt van anderen, als ze zichzelf niet meer onder controle hebben!! Het is aan zijn gedrag niet te merken, dat hij pas vijftien is!!

Meneer Mellani – dat is de baas van Alice. Als ze in San Francisco zijn werkt Alice bij hem in de winkel/ik vind hem een leuke man, en hij was erg aardig voor Alice. Hij was een soort 2e vader voor haar.

Shelia – zij is in het begin erg aardig. Maar later blijkt dat dat alleen maar eigenbelang was/ze lijkt mij echt zo’n schijnheilige vrouw. Ze is eerst aardig en gul, maar neemt daarna wat ze wil. Ook al gaat dat ten koste van anderen!!

Rod – de vriend van Shelia. Hij werkt met haar samen, om zelf aan zijn tekken te komen. Ook bij hem gaat ten koste van anderen.

De tijd: wanneer speelt het zich af/is dit belangrijk?


In welke tijd het zich afspeelt staat niet in het verhaal. Maar het boek is geschreven in 1971, dus zal het in de jaren 60 geweest zijn.

Ik weet niet of dit belangrijk is, ik denk eerlijk gezegd van niet, want het gebeurt nog steeds. En niet alleen in Amerika, maar overal op de wereld!! Drugs zijn overal!!

Wat wist ik al van deze tijd?


Van deze tijd wist ik dat het een ruige tijd was, maar ik weet niet of dat overal zo was!! Dus ik weet er eigenlijk niets over!!

De plaats: waar?


Het speelt zich af in Amerika. In 2 verschillende dorpen en in 2 steden. De steden zijn: San Francisco, waar ze heen ging met Chris. De andere stad is New York. Daar ging ze met met haar ouders en haar broertje en zusje heen, toen haar vader daar colleges moest geven. De dorpen zijn niet bekend.

Wat wist ik al van deze plaatsen?


Van San Francisco en New York wist ik dat het enorme steden zijn. Het is niet hetzelfde als Amsterdam en Rotterdam, maar toch komen er dezelfde problemen voor. In alle 4 de steden heb je drugsproblemen. Dus in die dingen verschillen ze niet erg.

In wat voor omstandigheden vindt het verhaal plaats?


Het verhaal vindt plaats in ‘gewone’ omstandigheden. Over het landschap en het klimaat wordt niet gesproken in het verhaal. De omstandigheden zijn een deel van het verhaal. Het is geen achtergronddecor, maar ook geen hoofdzaak.

Het vertelstandpunt: door wie z’n ogen zie je alles?


Je ziet alles door de ogen van Alice. Het is haar dagboek, wat je leest. Je leest dus over de ik-persoon, en dat is Alice.

Hoe wordt je beïnvloed door haar manier van schrijven?


Je leest alsof jij Alice bent en je beleeft alles door haar, je krijgt dus dezelfde kijk op de mensen als Alice. Zij bepaalt wie jij aardig vindt en wie niet. Door hoe Alice het vertelt krijg je op bepaalde mensen een goede kijk en dus mag je anderen direct al niet.

Wat wil het verhaal de lezer zeggen?


Ik denk dat er inderdaad een boodschap in zit. Ik denk dat de schrijfster je duidelijk wil maken, dat je op je hoede moet zijn voor allerlei dingen. Niet beginnen aan iets als je weet dat het verkeerd kan aflopen. Kijk wat voor vrienden je hebt/krijgt. Zorg dat je geen verkeerde vrienden hebt!! Dit haal ik er uit, en ik heb er echt wat aan. Je moet niet beginnen aan een joint, alleen om er bij te horen. Want van het een komt het ander, en voor je het weet is het te laat en ben je verslaafd!!!!

Zou je nog eens een verhaal willen lezen:  • Van deze schrijfster: als zij nog meer boeken heeft geschreven zou ik best nog eens eentje willen proberen.

  • Over dezelfde tijd: het boeit me niet echt uit welke tijd het verhaal is. Als het maar een leuk verhaal is. Dus wie weet lees ik nog wel eens een boek uit deze tijd.

  • Over dezelfde plaats, hetzelfde gebied: het maakt me niet uit waar het zich afspeelt!!!! Als het maar een leuk verhaal is!

  • Over hetzelfde onderwerp: over dit onderwerp wil ik graag nog meer boeken lezen. Ik vind het een interessant onderwerp. Het is zeker voor herhaling vatbaar!Hoe sta ik als christen tegenover dit boek?


Wat voor kijk heeft de hoofdpersoon t.o.v. God en de Bijbel?

Alice bidt vaak tot God. Ze gelooft volgens mij wel. Maar ze vloekt ook regelmatig. Maar ze heeft een goede kijk t.o.v. God en de Bijbel.

Wat kun je als christen leren van dit boek?


Je kunt leren dat God er altijd voor je is, om je te helpen. En dat hij je op zijn tijd ‘thuis haalt’. Maar dat het aardse leven wel moeilijk is, ook al geloof je in God. Daar wordt het niet makkelijker van!! Maar je moet altijd op Hem blijven vertrouwen!!

Welke dingen zou je uit het verhaal willen halen of veranderen?


Er wordt veel in gevloekt, dat zou ik er wel uit willen halen, vooral op plekken waar het geen functie heeft. Waar Alice bijvoorbeeld boos is zou ik de woorden willen veranderen, naar een iets netter woord!!

Past dit boek in de bieb van het Gomarus College?


Ja, het past in de bieb van school. Je kunt dit boek namelijk ook lezen voor je boekenlijst. Het is wel een boek waarin je een reële kijk op de werkelijkheid krijgt.

En het is een waarschuwing voor jezelf, weet waar je aan begint.

Opdracht 9: een zelfgemaakt gedicht:


DrugsHet is zo’n klein woordje, maar onderschat het niet,

Het kan grote problemen veroorzaken!!

Één joint, wordt er twee,

Dat gaat over in soft drugs,

Dat wordt hard drugs

En dat wordt je dood!!

Inderdaad, je gaat er aan onderdoor!!Drugs, het geeft zo’n fijn gevoel van binnen,

Je komt in een andere wereld,

Alles om je heen is perfect,

Het kan niet meer stuk!!

Totdat dat fijne gevoel verdwijnt.

Je wil meer, en meer en nog meer, steeds meer!

En dan kun je niet meer, het is voorbij!!Drugs, een klein woordje, een fijn gevoel, en grote problemen.

Het gaat van kwaad tot erger.

Is dat fijne gevoel zoveel waard?

Gaan al die problemen zomaar langs je heen?

Wil je dat fijne leven, zolang als één trip duurt,

Met je leven kopen???

Geef je er alles voor op??

Maak je leven niet kapot, maar geniet er van met God!!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen