Boekverslag : Carry Slee. - Spijt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3177 woorden.

Korte inhoud.In de klas van David zit een hele dikke jongen: Jochem. Omdat hij zo dik is en omdat hij nooit voor zichzelf op durft te komen wordt hij heel erg gepest. Jochem wordt nog het meest gepest door Sanne, Justin en Remco. Ze halen veel misselijke grappen met Jochem uit. Zo noemen ze hem ´zeug` en ´vetklep`.

David is te laat voor gym. Als hij binnenkomt zijn ze nog niet bezig en hij ziet Vera ook nog niet staan. Ze gaan volleyballen. Ze moeten eerder weg want er moet een klassenfoto gemaakt worden.

Remco, Justin en Sanne vonden dat Jochem niet op de klassenfoto mocht, dus eerst werd Jochem in zijn nakie naar de meisjeskleedkamer geduwd en daarna werden zijn kleren in de boom gehangen.

Toen Tino, de klasse/gymleraar, eraan kwam ging Jochem gauw de w.c. in.

Iedereen was uit de kleedkamer, behalve Jochem. Timo sloot de deur.

Inmiddels had Sanne bedacht dat Timo met zijn racefiets op de klassenfoto moest.

David zou het liefst naast Vera gaan staan, maar Niels was hem al voor.

De volgende ochtend was David alweer bijna niet uit zijn bed te krijgen.

Toen de telefoon ging pakte David op. Het was Niels, die zei dat ze het eerste uur vrij hadden. Hij mocht Vera opbellen en Jochem laten zitten.

Eventjes twijfelde hij, maar besloot toch maar om Vera op te bellen.

Toen David en Niels op weg naar school fietsten praatten ze nog even over Vera.

Op school kwam Sanne meteen naar hen toe, om te vragen of ze kwamen kijken of Jochem alleen in de aula zat. En daar zat hij.

Sanne knalde er ook nog bovenop dat Jochem het te danken had aan David, dat hij een uur te vroeg was gekomen.

Maar de volgende ochtend zat klas 2b in de engelse les. Iedereen zat te wachten tot de bel ging. Ring!!!" Wacht even " zij meneer Ruiter " ik wil een repetitie voor maandag opgeven." Toen iedereen de klas uit was, moesten David, Niels en Vera en nog een paar anderen naar de redactie van de schoolkrant. Youssef ging even naar het kamertje van de conciërge, hij pakte een proefwerkblaadje wat ze maandag kregen. De anderen vonden dat ze het moesten kopiëren en iedereen in de klas er een kreeg, behalve Jochem.

David kon `s ochtends weer niet uit zijn bed komen. Toen hij op school kwam werden de antwoordblaadjes van de repetitie al uitgedeeld. Aan het eind van de les vroeg hij waarom hij geen blaadje had gekregen die vanochtend werden uitgedeeld, maar Sanne had al een goeie smoes klaarliggen dus dat was zo weer opgelost.

Bij de franse les had David zijn boeken niet bij hem, dus pakte iemand anders het boek van Jochem en gaf hem aan David, waardoor Jochem straf kreeg.

Die avond leerde David zijn Franse woordjes en zijn moeder overhoorde hem, maar zijn moeder kwam erachter dat het boek niet van hem was. David wist zich eronder uit te praten en bracht het boek terug. Toen hij daar aan kwam ging de deur open en Jochems moeder vroeg of hij binnen kwam. Hij praatte even met Jochem over zijn hond en zijn vriendin Nienke die in Zandvoort woonde.

Het was zaterdag en David kon niks verzinnen om Vera te kunnen zien.

De telefoon ging. Het was Niels, of David meeging een film kijken met Mannon, Vera, Youssef en Niels. En natuurlijk ging hij mee, want Vera ging mee.

Die avond ging hij eerst naar het café, alleen Vera was er, en David leerde haar biljarten.

Toen Niels en Youssef binnen kwamen gingen ze meteen naar de bioscoop. David wou naast Vera zitten, maar toen haar sjaal viel en David hem opraapte was Youssef hem al voor.

" Joepie! De pasfoto’s" riepen de kinderen van klas 2b. Toen de klassenleraar zag dat Jochem er niet opstond, zei hij: "oh ja, Jochem moest natuurlijk naar zwangerschap gymnastiek. Hierna hadden ze biologie en ze hadden bedacht om het skelet in het lokaal sexy aan te kleden. Maar de conrector kwam binnen om te zeggen dat hij les ging geven, en over het skelet; dat vond hij niet zo leuk.

Opeens kwam Paul Nobbe binnen, en vroeg of hij de redactie van de schoolkrant even mee mocht nemen. Hij zei dat het echt niet goed was om de repetitie blaadjes te kopiëren, misschien werden ze wel geschorst.

Na school fietste David even mee met Niels, een CD kopen. Onderweg kwam er een auto aan scheuren en reed een kat aan. David en Niels kregen een kaartje van de bestuurder en zei: " brengen jullie hem even naar de dierenarts, dan moet hij de rekening hier naar toe sturen. Ze brachten het beest naar de dierenarts en reden toen naar huis.

De volgende ochtend bij de engelse les begon meneer Ruiter met het woordje 'cat' en hij hield een boeien verhaal over zijn kat die aangereden was en twee jongens uit deze klas hem hebben gered om hem naar de dierenarts te brengen dus daarom kreeg iedereen een 1 en daarmee uit.

Toen ze in de klas zaten bij Tino (hun klassenleraar) gingen ze alvast een klassenfeest organiseren bij Tino thuis. `S middags moest David nog even naar de bieb en daar kwam hij de moeder van Jochem tegen en die zei: " Jochem is toch bij jou?" Hij wist zich er uit te komen en wou nou wel eens weten wat Jochem allemaal verteld aan zijn moeder.

Toen hij naar huis fietste ging hij nog even langs Vera, maar op de oprit stond de fiets van Niels. Wat moet Niels nou bij Vera?

De volgende ochtend stond Niels bij de brug met een blij gezicht hij hield een heel verhaal over dat hij zo blij was en uiteindelijk eindigde hij bij: "en mevrouw Weistein zei zomaar ja. "Toen was David al lang weer tevreden.

Na school fietste hij achter Jochem aan want hij wou nu wel eens weten waar Jochem uit spookte, maar hij was al gauw ui het zicht verdwenen.

De volgende dag ging David Jochem weer achterna, en toen bleek dat Jochem zogenaamd Justin`s krantenwijk overnam en justin het geld in zijn zak kon steken.

David vond dat ze nu echt te ver waren gegaan.

De avond van het klassenfeest was iedereen in Tino`s huis. Toen Mannon aan David vertelde dat Vera verliefd was, was David zo blij dat hij wel een gat inde lucht kon springen. Maar toen hij in de gang kwam zag hij dat Vera en Youssef zaten te zoenen.

Alles werd even duizelig voor zijn ogen, hij ging even naar buiten om wat frisse lucht te scheppen. Sanne, justin en Remco waren bezig Jochem door zijn eigen braaksel te rollen. David had Jochem belooft om nu iets tegen het pesten te doen, maar hij was met zijn gedachte bij Vera dus hij merkte het niet. Toen David binnenkwam trakteerde Niels hem op een biertje.

`S ochtends kwam meneer Zwart de klas binnen en zei dat Jochem gisteravond niet is thuisgekomen. David melde zich in de pauze ziek en rende naar een telefooncel.

Hij belde Nienke op, de vriendin van Jochem want daar hadden ze overgepraat toen David bij Jochem thuis was. Nienke en David hadden afgesproken bij het station.

Toen ze uiteindelijk op de fiets zaten naar de plek waar Jochem en Nienke vaak naar toe gingen. Na een lange fietstocht kwamen ze bij het meer aan. Nienke zag de rode rugtas van Jochem midden in het water liggen. Toen de vader en moeder van Jochem, de klas en nog een paar leraren van school er waren, gingen de duikers naar beneden om te kijken of het lichaam van Jochem er lag. Na een zoektocht van een uur hadden ze het verstijfde lichaam van Jochem uit het water gehaald. Klas 2b was de hele dag geschorst en moesten een verslag schrijven van wat er die dag allemaal gebeurd was.

David fietste naar de plek waar Jochem gekozen had om van het getreiter af te komen en daar ging hij zijn verslag schrijven.

De volgende dag werd Jochem gecremeerd. Omdat de klas er niet bij mocht zijn fietsten ze allemaal naar het meer en kregen een witte lelie. Iedereen mocht zijn verhaaltje houden en plaatste hun witte lelie op het water.

Meneer zwart had hun verslagen gelezen en vond dat het verslag van David het mooiste was. Niemand heeft zich er gemakkelijk van af laten komen en allemaal hadden ze en goed verslag.

Vandaag was de redactie van de schoolkrant weer bij elkaar. David had een goed idee, ze gingen een pestlijn oprichten, iedereen die gepest wordt of problemen heeft kunnen er naar toe bellen.

Er was al weer een week voorbij en de pestlijn draaide op volle toeren.

Er was een Karin die ook steeds gepest werd, maar opeens hoefden ze niet meer te helpen want ze hadden vriendschap gesloten en ze mocht bij hen in de band spelen.

Maar David en Vera vonden dat Maar een raar afspraakje, dus namen een besluit om toch maar even te gaan kijken.

Er waren twee jongens bezig de gitaar van Karin in elkaar te rammen, maar David en Vera waren net op tijd om het te stoppen zodat Karin haar gitaar weer helemaal heel weer mee kon nemen.

Die avond erop belde Manon of David in kon vallen voor haar.

Een meisje had liefdesproblemen en ze hadden om 8 uur in de spijker afgesproken.

David vond het goed.

Toen David om 8 uur in de spijker zat kwam Vera binnen. Ze zei dat zij het meisje met liefdesproblemen was en op David verliefd was.

David werd rood, maar voor ze het wisten zaten ze te zoenen….TitelDe titel van het boek dat ik heb uitgekozen voor mijn eerste leesverslag is: Spijt!

Het boek is geschreven door: Carry Slee.

TitelverklaringSpijt:

Het boek heet Spijt! omdat, David (bijfiguur) en z'n klasgenoten spijt hebben dat ze niets hebben gedaan als Jochem (hoofdpersoon) gepest werd.

En het nu te laat is om nog iets te doen omdat, Jochem zelfmoord heeft gepleegd.Hoofdpersonen

David en Jochem:

David:

Het is een jonge van ongeveer 14 jaar die in de 2 de van de middelbare school.

Hij woont bij zijn beide ouders thuis en als enigs kind.

Hij is een normale gewone jongen die soms een beetje verlegen is.

Hij is vooral verlegen als hij bij vera in de buurt is.

David vind het vanaf het begin erg dat Jochem gepest word

maar durft er niks van te zeggen.

Hij zit in de redactie van de school krant en is altijd fanatiek geweest voor Greenpeache maar dat werd minder toen hij verliefd werd op Vera.

Na dat Jochem zelf moord heeft gepleegd word dit minder.

David verwijd het zich zelf dan heel erg dat hij niks heeft gezegd over het gepest.

Hij beloofd zich zelf om voortaan op te komen voor kinderen die gepest worden.

Jochem:

Is ook ongeveer 14 jaar en zit ook in de tweede klas.

Hij wordt al gepest vanaf groep 8 .

Hij is behoorlijk dik en niet een van de knapste uit de klas.

Daar mee wordt hij ook vooral gepest maar, trek zich van niemand wat aan.

Hij komt nooit op voor zich zelf en durft nooit wat terug te zeggen.

Jochem heeft wel een vriendin die hij nog kende uit zijn oude buurt waar hij vroeger woonde.

Zij nam het wel altijd voor Jochem op en was niet bang voor pestkoppen.

Jochem veranderd veel tijdens het verhaal hij wordt steeds onzekerder over zich zelf en als hij het niet meer aankan pleegt hij dan ook zelf moord.

Na zijn zelf moord veranderde heel veel dingen.

Zijn klas genoten denken overal nog eens over na en de redactie van de school krant zorg voor een telefoon lijn waar kinderen die gepest worden hun verhaal kwijt kunnen.Bijfiguren

De bijfiguren die in het boek voorkomen zijn: Vera, Manon, Niels, Youssef, Nienke en Tinoen.

Maar ook de pesters: justin, Remco en Sanne.

Vera is iemand waar bij iedereen wel verkering mee wil en Vera kan met iedereen wel goed omgaan.

Ze is een goede vriendin van Manon en allebei zitten ze in de redactie van d schoolkrant.

Een tijdje van tijdje heeft ze verkering met Youssef gehad, maar dat ging uit en ze kreeg het aan met David.

Over Manon wordt niet erg veel verteld.

Ze is een vriendin van Vera.

Manon is best nieuwsgierig en is bij veel dingen betrokken vandaar dat ze ook wat meer voorkomt in het boek.

Niels is een goede vriend van David.

Het is ook een jongen waar iedereen wel verkering mee wil.

Hij zit ook bij een band: Punt uit!! die aan het einde van het boek uit elkaar is gegaan

Ook Niels zit in de redactie van de schoolkrant.

Youssef is een echt computerfreak.

Hij heeft een tijdje verkering gehad met Vera maar dat was niet voor lange tijd.

Hij zit ook in de schoolkrant maar, tijdens de vergaderingen zit hij altijd achter de computer.

Youssef is een belangrijk persoon die regelmatig terug komt in het boek en omdat, hij verkering heft gehad met Vera.

Nienke is de enigste en de beste vriendin van Jochem.

Jochem kent haar uit z'n ouwe buurt en ze nam het altijd op voor Jochem.

Eigen mening: Het boek is heel goed geschreven, omdat het verhaal heel echt lijkt.

Namelijk omdat het boek is geschreven naar aanleiding van een brief achter op de VPRO gids, waarin stond dat een jongen zijn buurmeisje zo had gepest dat ze voor de trein sprong.

Er zit drama, komedie en alles in.

Ook leefde ik heel erg mee met Jochem, het boek raakt je erg diep, gelukkig word ik niet gepest en hopelijk zal dat ook nooit gebeuren.

Er wordt ook heel goed verteld hoe machteloos Jochem zich voelt.

Het verhaal is gemakkelijk opgebouwd, er worden geen lastige woorden in gebruikt.

En er zijn weinig dialogen in het verhaal.

Alleen is het jammer dat de flaptekst teveel verklapt, want daar staat al in dat Jochem op het einde dood gaat.

Dingen die in dit boek staan gebeuren ook echt en ik vind dat dit niet moet kunnen en dat ze al veel eerder in hadden moeten grijpen .Carry SleeDe schrijver van het boek: Spijt! is: Carry Slee.

Carry Slee is geboren in 1949 in Amsterdam West.

Toen ze nog op de lagere school zat schreef ze na school al gedichtjes en verhaaltjes.

Na de Middelbare School is ze naar de Academie voor Expressie door woord en gebaar in Utrecht gegaan.

Toen ze in 1975 haar diploma had gehaald is ze tien jaar dramadochent in het middelbaar onderwijs geweest.

Later toen ze twee dochters kreeg vertelde ze die iedere avond voor dat ze naar bed gingen een verhaaltje dat ze zelf verzon over Keetje Karnemelk.

Op een dag besloot ze de verhaaltjes die ze altijd vertelde op te gaan schrijven.

Ze stuurde ze naar het kinderblad Bobo.

Ze wilde vanaf dat moment steeds meer gaan schrijven.

Ook zegde ze haar baan op en ging zich steeds meer verdiepen in het schrijven van kinderboeken.

Enkele boeken die ze geschreven heeft zijn:

*Rik en roosje uitgegeven door: Van Holkema en Warendorf in 1989

*Morgen mag ik in het diepe...... uitgegeven door: Van Holkema en Warendorg in 1989

*Het Drakepad uitgegeven door: Van Holkema en Warendorf in 1990

*Hieperdepiep uitgegeven door: Van Holkema en Waren- dorf in 1990

Dit zijn enkele boeken maar er zijn er nog veel meer.Probleem:

Het belangrijkste probleem is dat Jochem gepest wordt.

Ook is en probleem dat David verliefd is op Vera, maar durft dat niet te zeggen.

Ik vind dat het probleem van David in het niet valt bij dat van Jochem, daarom is dat Jochem gepest wordt volgens mij het belangrijkste probleem.

Afloop: Je kunt niet precies zeggen of het boek een goede of en slechte afloop, want je moet het dan eerst vanuit het perspectief van de hoofdpersonen bekijken.

Voor Jochem is het verhaal van de ene kant wel goed afgelopen, omdat hij door zijn dood de pesters eindelijk gestraft werden.

Dat was natuurlijk ook gebeurd als hij het tegen en leraar of iemand anders had gezegd, maar dan zouden ze na schooltijd nog altijd kunnen doorgaan.

En van de andere kant is het voor Jochem ook en slechte afloop, omdat als iemand zelfmoord pleegt het boek nooit een goede afloop kan hebben.

Voor David is het van de ene kant wel goed afgelopen, omdat hij eindelijk verkering met Vera heeft.

Maar ook voor hem, en de rest van de klas is het verhaal slecht afgelopen, omdat ze met een schuldgevoel blijven zitten.

Het verhaal is heel realistisch, want dit gebeurt ook in werkelijkheid.Het boek heeft een gesloten einde, omdat Jochem dood is en iedereen verder moet met zijn of haar leven.Thema:

Het thema is te laten zien waar pesten toe kan leiden. Het boek gaat over een jongen Jochem die steeds gepest wordt en op den duur kan hij er niet meer tegen dat hij zelfmoord pleegt. Het thema van dit verhaal is drama en liefde, want er komt veel verdriet in voor omdat Jochem dood is, en David is smoorverliefd op Vera.TIJD:

Het verhaal speelt zich in onze tijd af, dit kun je zien aan sommige woorden bijvoorbeeld: Computers, Kopieerapparaten,roken enz. Ook worden er moderne stopwoordjes gebruikt, zoals ‘shit’ of ‘gaaf’.

De vertelde tijd is ongeveer 3 maanden

De verteltijd is ongeveer 3 uur. Het boek heeft 143 bladzijden.

Af en toe kwam er wel een tijdversnelling voor, bijvoorbeeld toen er in het dagboek van Jochem werd gelezen. De verhalen van Jochem duurde minder lang als in werkelijkheid

Ook kwam er ook wel een tijdvertraging voor, bijvoorbeeld bij de zelfmoord van Jochem. Dit werd dus extra spannend gemaakt.

Het werd allemaal in chronische volgorde verteld.

Er kwamen ook flashbacks voor. Bijvoorbeeld bij het lezen van het dagboek van JochemPLAATS:

Waarschijnlijk speelt het verhaal zich gewoon in Nederland af, want de vriendin van Jochem, Nienke woont in Zandvoort. Verder speelt het verhaal zich af op school, bij Jochem thuis en op de plaats van de zelfmoord.BEGIN:

Het begin begint ergens midden in de gebeurtenissen, want Jochem werd toen al volop gepest. En David was verliefd op VeraInformatie over het boek: Spijt!

De uitgever: Van Holkema en Warendorf

Jaar van uitgave: 1996

Illustrator: Roelof van der Schans

Plaats: Het verhaal speelt zich voornamelijk af op school en bij David en Jochum thuis.

Op het einde van het verhaal speelt het zich af op het school feest en de plek waar Jochem zelfmoord heeft gepleegd bij het meertje.

Taal: Er worden geen ruwe of ordinaire woorden gebruikt dus het is gewoon beschaafd Nederlands.

Compositie: Het boek is opgebouwd uit 21 hoofdstukken en je kan niet weten wat er van te voren gebeurt.

Genre:

Ik vind dat het genre pesten is.

In het boek staan de trefwoorden pesten, school, dood en verliefdheid.Jochem is uiteindelijk dood en David smoorverliefd op Vera

Perspectief:

Het hele boek is geschreven vanuit het perspectief van David.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen