Boekverslag : Ira Levin - Rosemary’s Baby
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3493 woorden.

I. Zakelijke gegevensa. de tijd die ik aan dit verslag besteed:

2 uur

b. auteur:

Ira Levin

c. titel:

Rosemary’s Baby

d. uitgever van de uitgave:

Signet

e. plaats van de uitgave:

Groot-Brittanië (Great Britain)

f. eerste jaar van verschijning:

1967

g. aantal bladzijdes:

205II. Verdiepinga. personen:

Rosemary Woodhouse Reilly:

De hoofdpersoon in het boek. Zij is 25 jaar oud en getrouwd met Guy Woodhouse. Ze is katholiek opgevoed. Ze is een lieve, onzekere vrouw.Guy Woodhouse:

Hij is een knappe, 33-jarige acteur uit Baltimore. Zijn echte naam is Sherman Peden, maar hij had het verandert omdat het geen naam was voor een acteur. Hij is in het begin de liefhebbende man van Rosemary, maar dat verandert in de loop van het verhaal. Hij werkt dan voor heksen en heeft een contract om een goede carrière te kunnen hebben. Hij liegt tegen Rosemary en zorgt niet meer goed voor haar.Minnie Castevet:

De buurvrouw van Rosemary en Guy. Ze is een oud, zeer nieuwsgierig (ze wil zelfs de prijs van alle producten weten) vrouwtje. Zij is de vrouw van Roman Castevet en zij lijken de leiders van de heksencoven te zijn. Minnie brengt Rosemary elke dag een zelfgemaakt drankje met tannis root en fungus tijdens Rosemary’s zwangerschap voor “vitaminen”. Ze lijkt heel aardig en liefhebbend.Roman Castevet:

Zijn eigenlijke naam is Steven Marcato, de zoon van Adrian Marcato, een heks die had beweerd de duivel op te kunnen roepen, daarom had hij zijn naam verandert. Hij is de man van Minnie Castevet en de leider van de coven. Hij lijkt heel stil.Edward Hutchkins (Hutch)

Hij is een vriend van Rosemary. Hij is in de 50. Hij had hen gewaarschuwd niet in de Bramford te gaan wonen. Later in het verhaal komt hij erachter wie Roman Castevet eigenlijk is, maar wordt betoverd nog voor hij Rosemary kan waarschuwen. Hij geeft Rosemary nog wel het boek en daardoor komt ze er zelf achter.

Dr. Abraham Sapirstein (Abe)

De dokter en vriend van Minnie en Roman Castevet. Hij hoort ook in de coven. Hij was aanbevolen bij Rosemary. Er wordt gezegt dat hij een hele goede dokter is, maar wanneer Rosemary vertelt over de hevige pijnen in haar buik doet hij er niets aan en zegt dat het vanzelf over zou gaan. Hij laat haar maanden lijden.Elise, Joan en Tiger

Vriendinnen van Rosemary die haar zeggen dat de pijnen niet normaal zijn en haar aanraden naar een andere dokter te gaan.Theresa Gionnofrio (Terry)

Terry is geadopteerd door de Castevets toen ze verslaafd was. Net als Rosemary denkt dat ze een buur heeft gevonden van haar leeftijd pleegt ze zelfmoord. Minnie en Roman hebben het blijkbaar gedaan, of haar iets hebben voorgesteld waarboven ze de dood koos. Het boek gaat er niet verder op in.Dr. Hill

Dr. Hill is haar eerste dokter, voordat ze bijna werd gedwongen om naar dr. Sapirstein te gaan. Hij is een goede dokter en ze wilde weer naar hem teruggaan voor de pijnen waar dr. Sapirstein niets aan deed, maar de pijnen stopten dus ze besloot om toch niet te gaan.

Later gaat ze naar hem toe en vertelt hem het hele verhaal over de Castevets en de plot tegen haar baby, maar hij denkt dat ze hysterisch is en laat haar meenemen door Guy en dr. Sapirstein.Laura-Louise McBurney

Zij is ook lid van de coven en een vriendin van Minnie Castevet. Nadat aan Rosemary is vertelt dat de baby dood geboren is behoort zij voor Rosemary te zorgen, maar nadat alles is uitgelegd aan Rosemary doet ze heel gemeen.Donald Baumgart

Hij is de acteur die blind gemaakt werd zodat Guy de hoofdrol in een stuk kreeg. Het is een somber en cynische man. Guy had van stropdas geruild om iets persoonlijks van hem te hebben zodat ze hem blind konden maken. Rosemary belt hem op om te kijken of Guy iets van hem had nadat ze erachter was gekomen dat Guy ook bij de coven hoort.

b. De plaats van handeling:

“The Bramfort” in New York. Het is een gebouw met appartementen, gebouwd in de victoriaanse stijl. Guy en Rosemary wonen in een vierkamer appartement. Het gebouw heeft een slechte reputatie, maar is desondanks populair en duur.

c. de tijd waarin het afspeelt en de tijd die er verstrijkt.

Het speelt zich af in 1965 en er verstrijken ongeveer 9 à 10 maanden

d. Eerste scene:

Het begint dat Guy wordt opgebeld dat er plaats is in de Bramford en dat ze daar dan gaan kijken. Ze komen onder het huurcontract van een ander appartement uit dankzij Guy’s acteertalent.

e. hoogtepunt(en) in het verhaal:

Er zijn twee hoogtepunten. De eerste is dat Rosemary wordt verkracht door de duivel en de tweede is het einde, hoe ze erachter komt dat haar baby een zoon is van Satan.f. laatste scene:

Rosemary komt erachter dat haar zoon niet dood is, maar wel een zoon van de duivel. Dat Guy daarin had toegestemd om een goed leven te kunnen leven en dat Rosemary besluit om het kind toch niet te doden en een moeder te zijn ervoor.

g. thema:

Hekserij: Roman en Minnie doen aan hekserij

Bedrog: Guy liegt tegen Rosemary over alles en neemt beslissingen over haar zonder het er met haar over te hebben.

Satanisme: De coven vereert de duivel.

Thriller: Het is een heel spannend verhaal.

h. titelverklaring:

Het hele boek gaat over de zwangerschap van Rosemary. In het eerste deel wordt ze zwanger, in het tweede deel gaat het over haar zwangerschap en in het derde deel bevalt ze.

i. eerste of derde persoon?

Het verhaal wordt vanuit de derde persoon vertelt, maar wel vanuit Rosemary, want je weet alleen hoe zij denkt en voelt, niet hoe Guy of Minnie zich voelen.

j. chronologisch of flashbacks?

Het verhaal wordt chronologisch vertelt, maar alleen in het begin zijn er af en toe flashbacks, maar die zijn niet zo belangrijk. Die vertellen alleen over de herkomst van Rosemary en Guy.

k. Samenvatting

Part one

1. Rosemary en Guy Woodhouse hebben een appartement gehuurd, maar dan horen ze dat er een vierkamer appartement vrij is gekomen in de “Bramfort”, waar ze al in wilden wonen sinds ze zijn getrouwd, maar ze hadden het al opgegeven dat er een kamer vrij zou komen. Ze gingen toch kijken en Rosemary vond alles geweldig. Ze zagen dat de vorige bewoonster een bureau voor haar gangkast had geschoven. Met veel moeite verplaatsten ze die, maar er was niets speciaals in de kast. Guy is een acteur en het lukte om het huurcontract te verbreken.

2. Ze spreken met Hutch, die hun allerlei akelige verhalen vertelt om het te overtuigen er niet te gaan wonen. Zo vertelt hij over de “Trench Sisters”, die kannibalistisch waren, “Adrian Marcato”, die had beweerd dat hij Satan had opgeroepen en werd vermoord. Hutch beweerde dat alleen door het huizentekort tijdens de tweede wereldoorlog er weer mensen gingen wonen (uit nood dus.) Ze lieten zich niet afschrikken en ondertekenden een tweejarig huurcontract en trokken in.

3. Toen Rosemary ’s nachts wakker lag, hoorde een vreemd gezang.

Rosemary ontmoet in de kelder tijdens het wassen een meisje van haar eigen leeftijd: Terry Gionoffrio. Zij kent Guy uit een van de film waar hij in speelt. Ze spreken af om voortaan samen de was te gaan doen, want ze vinden het eng in de kelder.

4. Toen ze na een feest terugkwamen bij de Bramford, zagen ze er politie staan. Ze zagen Terry dood op de grond liggen. Volgens de politie was ze uit het raam gesprongen en had een briefje achtergelaten voor het oudere stel waar ze bij woonde, het stel had haar verzorgd toen ze verslaafd was. Rosemary kreeg het briefje niet te lezen.

5. Mrs Castevet (Minnie) kwam bij Rosemary langs en Rosemary kwam erachter dat ze heet erg nieuwsgierig was. Minnie nodigde Rosemary en Guy uit om bij hen te komen dineren. Hoewel Guy geen zin had (hij had de rol die hij zo graag wilde niet gekregen), gingen ze toch.

6. Ze gingen eten bij de Castevets (hun buren en het oudere stel waarbij Terry had gewoond). Ze vonden de steak te lang gebakken en de taart te zoet. Rosemary had gemerkt dat de foto’s aan de muur niet pasten met de witte vlekken. Guy had het er naar zijn zin en zou de volgende dag weer gaan. Rosemary niet, zij wilde een kind, maar Guy was er nog niet aan toe. Deze maand was het weer niet gelukt om per ongeluk zwanger te worden.

7. Guy was weg en Minnie kwam langs met haar vriendin Laura-Louise McBurney en gaan Rosemary een cadeautje. Het was een ketting met een hanger met rare kruiden erin. Het stonk verschrikkelijk.

Toen ze ’s avonds in bed lag hoorde ze het vreemde gezang weer.

De volgende dag wordt Guy opgebeld met de mededeling dat hij de rol toch had gekregen. De andere spelen was opeens blind geworden en had geprobeerd zichzelf op te hangen. Wanneer hij even gaat wandelen ziet Rosemary hem niet uit het gebouw gaan, maar denkt dat hij de andere ingang heeft gebruikt. Ze hoort de bel gaan bij de Castevets.

Hij verontschuldigt zichzelf tegen Rosemary omdat hij alleen aan zichzelf heeft gedacht en wil een baby.

8. Margaret, Rosemary’s zus belt. Dat is raar want niemand van Rosemary’s familie wil nog met haar trouwen sinds ze een protestant is getrouwd. Margaret had een raar voorgevoel en raadde Rosemary aan het huis die dag niet te verlaten. Guy had beloofd taart mee te nemen als toetje voor die avond, maar vergeet het en toevallig komt Minnie langs met twee zelfgemaakte toetjes. Er zat bij Rosemary een slaapmiddel in en toen Rosemary sliep begon ze raar te dromen. Ze lag naakt op een tafel en er stonden mensen om haar heen die het rare liet zongen wat ze al een paar keer had gehoord. Toen begon Guy met haar te vrijen en ze wist dat dat geen droom was. Guy’s ogen waren wel heel erg vreemd toen ze erin keek. Geelgoud, met een zwarte streep als pupil en geen oogwit. Kattenogen leken het.9. Guy bekent dat hij het met haar had gedaan, onder het mom dat hij teveel zou hebben gedronken. Rosemary was kwaad en merkte na een paar dagen dat ze van elkaar begonnen te vervreemden en probeerde er met Guy over te praten. Guy had niets gemerkt en Rosemary besluit dat ze een paar dagen alleen wilde zijn. Ze leent de auto van Hutch en gaat naar zijn huisje waar ze een paar dagen blijft. Wanneer ze weer terug is praat ze er met Guy over en beloven elkaar voortaan alles ze vertellen.

10. Ze werd niet op tijd ongesteld en ze gaat naar haar dokter (dr. Hill) die bevestigt haar vermoeden en ze zijn allemaal heer erg blij voor haar. Rosemary vindt het alleen heel raar dat het lab nog een paar bloedmonsters wil hebben, ze is bang dat er iets raars met haar kind is. Guy gaat het meteen aan de Castevets vertellen en zij komen haar feliciteren. Minnie zegt dat ze een goede arts kent, beter dan die ze nu heeft. Rosemary denkt aan haar zwangerschap en heeft opeens de behoefte om de ketting die Minnie haar heeft gegeven om te doen.

Part two

1. Rosemary gaat voor het eerst naar dr. Sapirstein en die zegt haar niet te lezen in boeken of te luisteren naar vriendinnen die ook zijn bevallen, volgens hem is iedere zwangerschap verschillend. Ze hoeft ook geen pillen, ze krijgt iedere dag een drankje, gemaakt door Minnie Castevet. Hij zegt haar ook alles te eten waar ze behoefte aan krijgt, maakt niet uit wat voor rare dingen. Ze krijgt ook opeens erge pijnen. Volgens dr. Sapirstein waren die normaal en gingen ze vanzelf over. De pijn bleef. Het was zo erg dat ze niet meer naar buiten kon. Guy heeft nu meer tijd voor haar omdat het stuk waar hij in speelde af was. De Castevets, de enige die weten dat ze zwanger is, zijn een hele steun voor Rosemary.

2. Hutch komt langs en ziet dat ze er vreselijk uitziet. Ze zegt dat ze zwanger is en dat ze erge pijn heeft. Roman komt langs en ziet Hutch. Ze raken aan de praat en Hutch zegt dat hij iets voor haar op gaat zoeken over “Tannis Root”. Wanneer Roman weg is komt Guy opeens binnengestormd, met zijn make-up nog op. Hutch gaat weer en ze spreken af een keer met zijn drieën te gaan eten. Hutch belt midden in de nacht opeens op omdat hij haar wil spreken. Hij zegt echter niet waarover.

3. Rosemary gaat naar de plek waar Hutch en zij hebben afgesproken, maar Hutch is daar niet en wanneer ze belt, hoort ze dat Hutch in een coma ligt. Ze weten niet waardoor. Minnie vindt het vreselijk en hoopt dat het niet zo gaat als met Lily Gardenia, de vorige eigenaar van de appartement die stierf in een coma.

4. Rosemary heeft heel erg veel pijn en doet alleen nog maar wat ze moet doen. Op nieuwjaarsavond gaan ze naar de Castevets, waar ook een heleboel vrienden van de Castevets zijn, dr. Sapirstein ook. Dr. Sapirstein stelt een toast voor, voor het jaar 1966, “The Year One. Dat snapt Rosemary niet en ze schijnt de enige te zijn. Dr. Sapirstein zegt dat ze moest eten waar ze ook maar zin in had. Ze ziet zichzelf een keer een druipend kippenhart eten en geeft over.

5. Rosemary geeft een feest voor alle oude vrienden, dus zonder Minnie en Roman en hun vrienden. Het is een goed feest, maar sommige vrienden zeggen dat ze vinden dat Rosemary er niet goed uit ziet. Wanneer ze in de keuken in huilen uitbarst, vertelt ze aan haar vriendinnen over de pijn die ze al zo lang heeft. Die zeggen dat ze naar een andere dokter moet voor een second opinion. Ze zegt het tegen Guy, die heel erg kwaad wordt en zegt dat haar vriendinnen maar krengen zijn. Hij vindt het een belediging voor dr. Sapirstein.Opeens is de pijn weg en ze voelt de baby bewegen. Guy wil het niet voelen en is niet zo blij als Rosemary, die dat niet opmerkt omdat ze zelf zo blij is dat de baby niet dood is gegaan door het drankje wat ze zelf had gemaakt (waar whisky in zat).

6. Nu de pijn verdwenen is, gaat alles goed. Ze eet weer normaal en kan weer goed slapen. Terwijl Guy bezig is met zijn werk, doet Rosemary de kinderkamer. Op een dag wordt ze gebeld dat Hutch dood is. Ze gaat naar de begrafenis en daarna ontmoet ze Grace Cardiff, een vriendin van Hutch. Ze geeft haar een pakketje. Hutch had de dokter gevraagd om ervoor te zorgen dat ze het kreeg. Hij was op het laatste moment nog bij bewustzijn gekomen.

7. Het was een boek over hekserij. “All of them witches” heette het. In het boek stonden allemaal mensen, waarover werd gezegd dat het heksen waren. Ook Adrian Marcato, waar Hutch iets over had gezegd (HS 2). Hutch had gezegd dat de naam een anagram was, maar Rosemary wist niet welke naam. Ze probeerde eerst de naam van het boek, maar daar kwam alleen onzin uit. Wanneer ze de naam van de zoon van Adrian Marcato probeert, Steven Marcato, krijgt ze daar in een keer Roman Castevet uit. Ze gelooft dat de Castevets aan hekserij doen en dat ze achter de baby aan zitten, omdat baby’s bloed en vlees nog rein is. Ze wil niets meer met hen te maken hebben of dat ze in de buurt komen van de baby. Rosemary gelooft niet dat dr. Sapirstein ook een heks is, in tegenstelling tot al de andere vrienden van de Castevets, hij is daar te intelligent voor. Guy vindt het allemaal onzin.

8. Rosemary vertelt alles aan dr. Sapirstein, maar die gelooft niet dat Roman iets met hekserij te maken heeft. Hij vertelt haar dat Roman zich niet goed voelt en nog maar 2 maanden te leven heeft. Daarom wilde Roman nog op reis. Ze vertelt hem daarom niet dat ze weet wie hij is. Minnie weet het wel door haar reactie. Wanneer ze weg zijn, denkt Rosemary iets te horen, maar dat is volgens haar onzin.

9. Op een dag ontmoet ze Dominick Pozzo en bedankt hem voor de kaartjes van een toneelstuk waar ze een paar maanden geleden met een vriendin naar toe was geweest. Dominick zegt dat hij nooit kaartjes heeft gegeven. Rosemary vraagt zich af waarom Guy tegen haar had gelogen en na een tijdje komt ze erachter dat hij ook bij de groep van heksen hoort. Alles lijkt te kloppen. Ze maakten Donald Baumgart blind, waardon Guy de hoofdrol kreeg. Zorgden ervoor dat Hutch in een coma raakte, omdat hij de Castevets verdacht vond. Sinds kort slaapt Guy in een pyjama. Rosemary denkt om zijn heksenteken te verbergen. Ze leest in een boek dat de coven (een heksengroep) iemand blind kan maken en in een coma kan laten geraken. Ze hadden alleen iets van die persoon nodig. Hutch was zijn handschoen kwijt en wanneer ze Donald opbelt, komt ze erachter dat Guy en hij van stropdas hadden geruild. Ze pakt haar koffertje wat ze al had gepakt, omdat ze bijna uitgeteld was en wat geld. Ze gaat snel naar dr. Sapirstein. De receptioniste vindt dat Rosemary lekker ruikt, net als dr. Sapirstein. Ze bedoelde de tannis root in haar ketting. Rosemary begrijpt daaruit dat dr. Sapirstein ook bij de coven hoort en gaat snel weg.

10. Ze belt dr. Hill en maakt een afspraak voor die avond. Ze vertelt hem het hele verhaal. Wanneer ze gaat liggen slaapt ze in. Toen ze wakker werd, zag ze dr. Hill binnenkomen met dr. Sapirstein en Guy. Ze gaat rustig met hen mee, maar wanneer ze bij the Bramfort komen, laat ze vlak voor de lift de inhoud van haar handtasje vallen en wanneer iedereen begint met rapen, schiet ze de lift in en rent naar haar appartement. Ze belt haar vriendin, maar die is niet thuis. Toen ze iets hoorde en zich omdraaide, zag ze Guy en Sapirstein op haar af lopen samen met alle vrienden van de Castevets. Ze probeert nog te vluchten, maar opeens beginnen de weeën. Ze krijgt injecties en Guy blijft maar zeggen dat alles goed komt.

Part three

1. Rosemary is terwijl ze bewusteloos was bevallen van een jongetje. Ze wil de baby zien, maar Guy zegt dat hij is gestorven. Er waren problemen. Guy zegt dat Rosemary hysterisch wasen dat ze daardoor allerlei rare dingen ging denken. Rosemary gelooft hem. Rosemary moet elke dag een paar keer haar borsten aftappen. Ze hoort een keer een baby huilen. Guy zegt dat er nieuwe mensen op de achtste etage zijn komen wonen, met een baby. Maar Rosemary weet dat het op hun etage is. De zevende. Rosemary vraagt zich af waarom ze iedere keer haar borsten moet legen. Wanneer ze vraagt wat ze ermee doen, zegt Laura-Louise dat ze het weggooien, maar wanneer ze er een vies lepeltje in zet reageert Laura-Louise geschokt en boos.

2. Rosemary begrijpt dat de baby nog leeft en dat hij bij de Castevets is. Ze wil erheen, maar ze houden haar versuft met pilletjes. Ze bewaard ze en geeft ze in een keer allemaal aan Leah Fontain. De deur van de Castevets is dicht, dus ze moet een andere weg vinden. Ze vindt een geheime weg door de kast. Ze hoort mensen praten en komt in een kamer waar ook de Castevets zijn. In de kamer is ook een wieg, waar de baby in ligt. De baby heeft alleen hele rare ogen. Die had hij van zijn vader, volgens Roman. Guy’s ogen zijn normaal, dus ze snapt het niet. Dan zeggen ze dat Satan zijn vader is. De baby heeft ook klauwen en een staart. Eerst wil ze de baby vermoorden, want het is slecht, maar het is ook haar baby. Roman haalt haar over om een moeder voor de baby te zijn. Ze hoeft zich niet bij hen aan te sluiten, alleen maar een moeder zijn. Ze hadden de baby al Adrian Steven, naar de vader van Roman (Steven) en hem, maar Rosemary wil de baby Andrew John noemen. De coven gaat ermee akkoord en ze roepen “Hail Andrew, Hail Rosemary”III Beoordelinga. Zijn situaties of personen voor mij herkenbaar?

Ja, maar alleen het stukje dat ze van elkaar begonnen te vervreemden.

b. Zou ik dit boek aan mijn klasgenoten aanbevelen?

Ja, het is echt een mooi boek. Spannend en af en toe heel erg raar. Je gaat vanzelf meedenken met Rosemary, omdat je niet precies wat ze met haar doen en wie nou wel en wie nou geen vriend van haar is. Ze komt er beetje bij beetje achter wat er allemaal gebeurd, niet in een keer helemaal.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen