Boekverslag : Griffier Bij De Rechtbank - De Aanslag Ingezonden Door: Rick Categorie:
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1412 woorden.

Titelbeschrijving:

Harry Mulisch


De aanslag


De bezige bij, Amsterdam, 1982


Gelezen druk: 15e druk, 1985
De aanslag bestaat vijf delen. Ieder deel is weer onderverdeeld in genummerde hoofdstukken. Deze hoofdstukken hebben geen titels. Het boek heeft 254 bladzijden. De kaft van het boek is, op de titel na, leeg wat ik wel raar vond.

Samenvatting:

voorbeschouwingkje

Aan de rand van Haarlem staan langs het Spaarne vier villa’s. In ‘Buitenrust’ woont de familie Steenwijk: vader (griffier bij de rechtbank), moeder, Peter (zeventien jaar) en Anton (twaalf jaar). Links van hun huis staat de villa van de familie Beumer en rechts het huis van meneer Korteweg en zijn dochter Karin.

Eerste episode, 1945:

Op een avond in januari 1945 wordt de familie Steenwijk opgeschrikt door zes schoten. Voor het huis van de buren Korteweg ligt het lijk van Fake Ploeg, hoofdinspecteur van politie. Korteweg en Karin slepen het lijk voor het huis van de familie Steenwijk. Peter rent naar buiten om het dode lichaam weer weg te zeulen. De Duitsers komen: Peter vlucht weg en neemt het pistool van Ploeg mee.


Anton en zijn ouders worden uit hun huis gehaald en de villa wordt in brand gestoken, nadat eerst de ruiten kapot zijn geslagen. Anton wordt in een auto gestopt en weggevoerd. Wat er met zijn ouders gebeurt, weet hij niet. Hij wordt in een cel in het politiebureau in Heemstede geworpen. In deze cel zit al een vrouw. Ze troost Anton en praat met hem over fascisten (‘ze zullen zeggen, dat het de schuld van de illegaliteit is’) en over de noodzaak hen te haten.

Tweede episode, 1952:

Anton wordt opgevoed door zijn oom en tante, een kinderloos doktersechtpaar aan de Apollolaan te Amsterdam. Na de oorlog blijkt dat zijn ouders en Peter in de fatale nacht ter plekke zijn doodgeschoten. Anton reageert beheerst; hij gaat niet op onderzoek uit.


Na het gymnasium gaat hij medicijnen studeren. Als hij tweedejaars is, wordt hij door een studiegenoot uitgenodigd op een feestje in Haarlem. Zo komt hij in 1952 voor het eerst weer terug in de stad die hij in januari 1945 heeft verlaten. Het feestje wordt voor hem een teleurstelling, omdat een paar brallerige studenten kwetsende opmerkingen maken. Anton wordt hierdoor herinnerd aan hetgeen hij in de oorlog heeft meegemaakt. De aansporingen om zich als vrijwilliger aan te melden voor de oorlog in Korea doen hem besluiten het feestje vroegtijdig te verlaten.


Op de terugweg komt hij langs de kade waar zijn ouderlijk huis heeft gestaan. Mevrouw Beumer roept hem binnen. Ze vertelt dat Antons moeder op die fatale januari-avond een Duitser is aangevlogen en dat zij en haar man daarna zijn doodgeschoten. Anton vertrekt zwijgend en loopt langs het monument dat is opgericht voor de slachtoffers van de januari-tragedie.

Derde episode, 1956:

Na zijn kandidaatsexamen gaat Anton op kamers wonen in de binnenstad van Amsterdam. In 1956 vallen de Russen Hongarije binnen. Tijdens een relletje ontmoet Anton in het portiek van zijn huis Fake Ploeg jr., die een kei in zijn hand heeft. Op de kamer van Anton ontwikkelt zich een heftig gesprek. Omdat zijn vader in de oorlog fout was, heeft Fake niet kunnen studeren. Hij werkt nu in een zaak voor huishoudelijke artikelen. Hij is fel anti-communistisch. Anton zegt tegen Fake dat het de vrienden van zijn vader waren, die Antons familie hebben uitgeroeid. Fake wordt woedend. Kort daarop ontploft de oliekachel, waardoor de kamer vol roet komt.

Vierde episode, 1966:

In 1959 doet Anton artsexamen. Hij krijgt een assistentschap in de anesthesie en gaat in de buurt van het Leidseplein wonen. Hij werkt in het Wilhelmina Gasthuis. In Londen ontmoet hij de stewardess Saskia de Graaff. Een jaar later trouwen ze. Ze kopen een half huis in de buurt van het Concertgebouw..


Begin juli 1966 wordt Sjoerd begraven. Hij was een bekend journalist, die in de oorlog in het verzet zat. Omdat hij een vriend was van De Graaff, gaan Anton, Saskia en hun dochtertje Sandra ook naar de begrafenis. Na afloop van de plechtigheid komt Anton in contact met de verzetsstrijder Cor Takes. Deze heeft Fake Ploeg doodgeschoten. Anton wil eigenlijk niet meer over het gebeurde uit de oorlog praten, maar takes wil dat wel. Over het gezeul met het lijk van Ploeg weet Cor niets. Hij vertelt over zijn vriendin Truus Coster. Zij blijkt het meisje te zijn met wie Anton een nacht in de cel heeft gezeten. Anton hoort nu dat ze drie weken voor de bevrijding is terechtgesteld. Takes geeft zijn adres en telefoonnummer aan Anton.


Anton gaat met zijn gezin en schoonouders ergens lunchen. Daarna gaat hij met Saskia en Sandra naar het strand. Door de onthullingen van Takes is hij helemaal uit zijn evenwicht. Hij wil de foto van Truus, die in het bezit is van Takes, zien. In een foto van Saskia herkent hij het beeld, dat hij sinds 1945 in zijn hoofd heeft van Truus.


De volgende dag gaat Anton naar Takes, die nog helemaal met zijn gedachten in het oorlogsverleden leeft. Het vrijlaten van de oorlogsmisdadiger Lages maakt de verzetsheld woedend. Anton ziet de foto van Truus. Takes vertelt over zijn verhouding met Truus. Zij was het die de laatste twee schoten op Ploeg afvuurde. Ploeg heeft haar daarna nog met een schot verwond.

Laatste episode, 1981:

Anton en Saskia zijn gescheiden en Anton is hertrouwd met Liesbeth, die kunstgeschiedenis studeert. Ze hebben een zoon: Peter (1969). Anton verdient veel en heeft vier huizen. Hij is vaak in Italië. In 1978 gaat hij met Sandra naar Haarlem. Op de plaats waar het verbrande huis heeft gestaan, is een bungalow gebouwd. Ze bezoeken het monument en het graf van Truus Coster op de erebegraafplaats in Bloemendaal. Sandra legt een roos op het graf. Door de emoties weet Anton nu plotseling wat Truus in de cel tegen hem gezegd heeft. Als Anton het aan Takes wil vertellen, blijkt het huis van de verzetsman te zijn gesloopt.


Tijdens de vredesdemonstratie op 21 november 1981 te Amsterdam ontmoet Anton Karin Korteweg. Van haar verneemt hij dat Peter in januari 1945 bij de Kortewegs is binnengevlucht. De Duitsers hebben hem neergeknald. Korteweg en zijn dochter zijn naar de Ortskommandatur gebracht. Anton herinnert zich dat hij Korteweg daar even heeft gezien .Nu weet Anton alles. Hij laat Karin hulpeloos achter en wordt opgenomen in de stroom demonstranten. Samen met Peter loopt hij verder.

Eigen mening

Ik vond het best een aardig boek,ik had veel gehoort over het boek en dit boek paste precies in het tema waarover het eerste gedeelte van mijn leesdosier gaat ,dus ik dacht laat ik het eens lezen, achteraf blijkt het best wel tegen te vallen er zitten wel aardige stukjes in maar na een spannend stukje valt het weer helemaal dood dat vind ik dus ook het minst goede aan het boek, en verder vind ik dat alles veel te langdradig beschreven word. verder is het boek best goed geschreven. Je kunt het boek goed begrijpen en lekker lezen. Verder denk ik dat ik wel ongeveer het zelfde gereageert zou hebben als anton (de hooftpersoon) uit het boek gewoon rustig en kalm enz.


De schrijver van dit boek heeft je waarschijnlijk na willen laten denken over hoe het is om in de oorlog te zitten en hoe het erna is als je je familie hebt verloren.
De bouw van het boek is niet ingewikkeld, alles wordt verteld in de volgorde van de werkelijkheid. Dit zorgt er voor dat het boek geordend is en het makkelijk leest.

Van Anton krijg je een heel goed beeld in het boek, je weet precies hoe hij is. Hij gaat ook een grote verandering door, hij wordt volwassen. Anton reageerde heel normaal in het boek, best voorspelbaar. Hij reageerde net als ieder mens zou doen in zo’n situatie.

Het taalgebruik in het boek is makkelijk, er staan geen moeilijke woorden in. Ook de zinsbouw is makkelijk, hierdoor kun je het boek lekker snel uitlezen. Wat ook wel belangrijk is, want als je een boek hebt waar je niet doorheen kunt komen is het sowieso geen mooi boek, wat het onderwerp ook is.

Genre:

Het genre van De aanslag is oorlogsroman. Je hebt twee verschillende soorten oorlogsromans, De aanslag is van het soort dat over het verdriet van de oorlog gaat. De oorlog blijft heel het boek aanwezig, ook al speelt niet heel het boek zich in de oorlog af.

Thema:

In de Tweede Wereldoorlog wordt een foute politieman doodgeschoten. Dit heeft flinke


Gevolgen voor de fam steenwijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen