Boekverslag : Tonke Dragt - Ogen Van Tijgers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1170 woorden.


1. TitulatuurTonke Dragt: OGEN VAN TIJGERS

Nederlandse editie uitgeverij Leopolt bv, 1982

338 pagina’s, 4 delen, 65 hoofdstukken2. Korte InhoudJock Martijn is ex-planeetonderzoeker en heeft vaak heimwee naar Venus. Hij is nadat hij ontslagen is door teveel overtredingen van de wetten en is nu creatief begeleider en schilder op Aarde, Nieuw Babylon. Als het ruimteschip de Morgenster terugkeerd van Venus met zijn ex-collega en vriend Edu Jansen en Mick Tomson gebeuren er veel vreemde dingen. A. Akke wijst hem een leerling toe, Bart Doran, omdat hij hem veel op Jock vind lijken. Hij schildert de Ogen van een Tijger, dat hij met vreemde bedoelingen verborgen moet houden, maar Bart Doran kladdert hetzelfde, maar dan de Ogen van een Kat die hij bijna overreden had in het Verkeerspark, Route Z, wat hem daarna verboden wordt om te rijden. Daarna maakte hij een aquarel van Jock af door er twee groene wezens op te schilderen.

Dankzij Edu Jansen en Jock’s half-zuster Anna Rheen ontdekt Jock dat hij telephatische gaven heeft. Edu Jansen verteld hem zo dat Venus eigenlijk Afroi heet en bewoond is door Afroini die hen alleen welkom heten als bezoekers. Dat probeert hij samen met Edu en Mick door te laten schemeren bij een expositie van Mary Kwang. Ondertussen schilderen de leerlingen onder leiding van Bart een woontoren in de harmonieuze geschilderde wijk van Jock Martijn helemaal zwart. Bart weet niet dat dat idee eigenlijk van Jock was. Wanneer Jock probeert de bewijzen dat zijn leerlingen de daders daarvan waren, valt Bart hem aan, omdat hij dacht dat Jock hem als vijand zag, wat eigelijk helemaal niet zo was. Dat leidde tot een gevecht van Niku en Jon tegen Jock, die eerder een pistool van hen had gevonden en vernietigd. Hij breekt zijn been en moet naar het ziekenhuis, waardoor hij door een plaatselijke verdoving in een vreemde slaap terechtkomt. Anna Rheen roept hem na twee dagen uit zijn slaap met behulp van haar telephatische gaven. Ondertussen vertellen Edu en Mick de wereld dat Venus bewoond is. Jock gaat bij Anna wonen en Bart overtuigd Jock dat hij creatief begeleider moet blijven, dat niemand in hem een gevaar ziet. Jock beloofd Bart dat hij hem zal helpen met het ontwikkelen van zijn gaven, zodat hij niet weer geweigerd kan worden om planeetonderzoeker op Venus te worden. Iets wat hij altijd al gewild had.3. HoofdfigurenJock Martijn is schilder, ex-planeetonderzoeker op Venus en creatief begeleider.Bart Doran is een jongen van 16 jaar en is tegen zijn wil leerling van Jock geworden.4. BijfigurenAnna Rheen is een jonge vrouw, ze is weefsterEdu Janssen is een jongeman, planeetonderzoeker op VenusMick Tomson is een jongeman, planeetonderzoeker op VenusA. Akke is een man van ongeveer 50 jaar hij is Chef van Hoofdkwrtier-Noord van de Dienst Algemeen Welzijn (d.a.w.), doctor in de psychologie en nog veel meer.Mary Kwang is een jonge vrouw, zij beheert de bekendste kunsthandel en de meest exclusieve galerie in Nieu Babylon.F. P. Topf is een planeetgeleerde.Technicus Manski, oftewel Ernst Torvil is Roboticus, Hoge Technicus Eerste Rang en nog veel meer.Djoeli Ankh is een ontslagen programmeur en computerdeskundige. Leerling van Jock MartijnDaan is een leerling van Jock MartijnRoos is een leerling van Jock MartijnIni Barnart is een leerling van Jock MartijnHoei is een leerling van Jock MartijnNiku is een leerling van Jock MartijnJon Hoensen is een leerling van Jock MartijnKilian Gawan is een leerling van Jock MartijnDickon is een leerling van Jock MartijnXan is de Robot van Jock Martijn, van het type HX-an-3Li is een jong meisje van 12

5. RelatieschemaDAAN

DJOELI ANKH

ROOS

HOEI

DICKON

INI BARNART ANNA EDU JANSEN

KILIAN GAWAN RHEENMICK TOMSONBART DORAN JOCK MARTIJN MARY KWANGTECHNICUS MANSKI

LI TRU A.AKKE DOCTOR ERNST TORVILJON & NIKU· Daan, Roos Ini Barnart, Djoeli Ankh, Hoei, Dickon, Kilian Gawan, Bart Doran, Niku en Jon Hoensen zijn leerlingen van Jock Martijn.

· Roos heeft een hechte vriendschap met Jock.

· Djoeli is een goede vriend

· Niku en Jon haten Jock en andersom

· Bart Doran en Jock Martijn hebben een speciale band. In het begin zijn ze een beetje wantrouwend naar elkaar en Bart haat Jock op een gegeven moment zelfs, maar op het laatst zijn ze de beste vrienden.

· Daan is een vriend van Jock

· Ini, Hoei, Dickon en Kilian zijn een beetje bang voor Jock

· A. Akke en Jock kennen elkaar in het begin alleen van naam, maar op een gegeven moment wordt Akke Jock’s beste vriend, arts, psycholoog en vertrouwenspersoon

· Bart haat Akke in het begin, maar Akke wordt zijn voogd en beste vriend

· Anna Rheen is Jock’s half-zuster, maar ze houden veel van elkaar

· Edu is de ex-collega planeetonderzoeker van Jock en een goede vriend

· Mick Tomson is de vriend en collega van Edu, dus ook een vriend van Jock

· Li is de vriendin van Bart

· Tru is Bart’s verzorgster in het onderkomen

· Xan is de huisrobot van Jock

· Technicus Manski/Ernst Torvil is Jock’s grootste vijand

· Mary Kwang wortd bewonderd door Jock, maar ook gewantrouwd6. KaraktereigenschappenJock Martijn

· Nieuwsgierig: Hij ‘luistert af’ bij professor Manski.

· Creatief: Hij is Creatief Begeleider.

· Gesloten: Hij komt door een zijdeur van het Creatief Centrum om geen andere Begeleiders aan te hoeven spreken.

· Hij drinkt veel: Zijn ransoen voor elke week is al na twee dagen op, dit verandert zodra hij erachter komt dat hij telephatische gaven heeft. Hij drinkt niets meer.

Bart Doran

· Een beetje wantrouwend ; toen hij Jock voor het eerst ontmoette nam hij hem nauwkeurig op.

· Roekeloos: Hij reed Route Z terwijl het verboden voor hem was

· Enkeling: Hij heeft binnen het Onderkomen geen speciale band met iemand, behalve met Li, maar dat had hij liever niet gewild.

· Dwarsligger: Hij was de meest onhandelbare jongen uit het onderkomen.

· Gesloten, durft zijn gevoelens niet te tonen: Op het einde van het boek zegt Jock: “Jij hebt mij voelen huilen, daar schaam ik me niet voor zoals jij.”

· Eigenwijs: Hij wil niet terug naar het Creatief Centrum zonder dat Jock er is.7. Belangrijke BijfigurenEdu Jansen

Hij leert hoe Jock zijn “gave” moet gebruiken. Hij heeft als eerste contact met Jock door middel van telephatie. Jock reageert erop alsof hij het altijd al had geweten.

Anna Rheen

Zij houdt van Jock en dat is wederkerig, maar Jock weet niet hoe hij van haar houdt, als half-zuster of als geliefde. In het midden van het boek vraagt zij Jock of hij samen met haar in een huis wilt wonen. Dat wilde hij niet. Hij had teveel aan zijn hoofd, maar op het einde van het boek gaan ze toch samen wonen.

A. Akke

Hij weet alles van de gave van Jock, Anna en Edu. En weet dat Bart die ook heeft. Jock reageert opgelucht en vertrouwt hem alles toe.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen