Boekverslag : Rowling, Joanne - Harry Potter En De Steen Der Wijzen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2634 woorden.

1. TitulatuurRowling, Joanne: HARRY POTTER EN DE STEEN DER WIJZEN

Amsterdam, 1998, eerste druk augustus 19982. Titelverklaring

Harry Potter moet de Steen der Wijzen vinden voordat een kwade tovenaar het te pakken krijgt.4. Inhoud

HS1

Als Herman Duffeling naar zijn werk gaat gebeuren er vreemde dingen; uilen vliegen overdag rond, het regent ergens vallende sterren, er lopen vreemde mensen met capes om in de stad die lopen te roddelen over Harry Potter. De familie Potter is altijd nogal vreemd geweest en de familie Duffeling heeft liever niets met hen te maken, hoewel Lily Potter de zus van Petunia Duffeling is. Die nacht komen twee mensen voor het huis van familie Duffeling (Ligusterlaan 4) samen. Het zijn Professor Anderling en Albus Perkamentus. Ze hebben erover dat Lily en James Potter vermoord zijn door de slechte tovenaar Voldemort. Lily en James waren allebei heksen. Nog hele goede ook: ze waren beroemd en geliefd. Hun zoon Harry had het vreemd genoeg overleefd en word nu door Rubeus Hagrid (een reusachtige kerel)voor adoptie voor de deur van Ligusterlaan 4 gelegd.

HS2

10 Jaar later is Harry Potter’s kamer de bezemkast en hij wordt gehaat door de familie Duffeling. Hij is de favoriete boksbal van zijn neef Dirk en die is vandaag jarig. Harry werd meestal bij mevrouw Vaals gedumpt als Dirk zijn verjaardag viert. Mevrouw Vaals is vandaag ziek en Harry mag voor het eerst mee naar de dierentuin. Daar praat hij met een slang en wanneer Dirk hem hardhandig wegduwt om ook te kijken, is het glas verdwenen voor het hok en, ontsnapt de slang.

HS3

Harry wordt voor straf (vanwege het ontsnappen van de slang) tot de zomervakantie opgesloten in zijn bezemkast. Na de vakantie zou hij naar de middelbare school gaan. Opeens krijgt hij een zonderlinge brief. Heel erg precies geadresseerd; Harry Potter, De bezemkast etc. De brief word hem ruw ontnomen door zijn oom en krijgt hij de tweede kamer van Dirk. Hij krijgt de brieven die blijven komen echter niet te lezen. Er blijven vreemd genoeg steeds meer brieven komen totdat Herman Duffeling er gek van wordt en ze het huis ontvluchten naar een gammel huisje. De volgende dag zou Harry 11 jaar worden.

HS4

Er komt een reusachtige man in het hutje; Rubeus Hagrid (zie HS1). Harry weet echter niets meer van hem af. Wanneer Hagrid hoort dat Harry niet weet wat hij is (een tovenaar), en dat hij niet eens weet wat er in het echt gebeurd is met zijn ouders, wordt hij ontzettend boos. Hij legt uit dat zijn ouders vermoord zijn door Voldemort. Harry krijgt eindelijk zijn brief waarin staat dat hij is toegelaten tot Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hokus-Pocus, waarvan Albus Perkamentus (zie HS1) directeur van is.

HS5

Hagrid en Harry gaan naar Londen waar ze op een vreemde manier in het heksendorp: Wegisweg komen. Daar gaan ze naar de heksenbank (Goudgrijp) om wat geld, dat zijn ouders hem hadden nagelaten, te halen voor Harry. Hagrid moest ook een vreemd pakje (waarvan Harry de inhoud niet mocht weten) halen voor Perkamentus. Ze kopen in het heksendorp een stel voorgeschreven uniformen, boeken, een toverstaf, een ketel, glazen bekers en flesjes, een telescoop en een set koperen weegschalen. Hij krijgt van Hagrid een sneeuwuil voor zijn verjaardag. Hij komt er al snel achter dat hij beroemd is en dat hij nog helemaal niets weet over het heks-zijn.

HS6

Harry gaat vandaag naar Zweinstein. Hij weet echter niet hoe hij op perron 9¾ moet komen. Hij vraagt het aan een groepje mensen waar hij het woord “Dreuzel” (zo noemen heksen de gewone mensen) hoort vallen. Hij moet door het hek tussen perron 9 en 10 lopen. Hij maakt vrienden met Ron Wemel. Ook een eerste jaars. Hij hoort bij het groepje waaraan hij vraagt hoe hij bij perron 9¾ moest komen. Ook maakt hij kennis met de broers van Ron: Percy (hij is klassenoudste van Griffoendor) en de tweeling Fred en George. En hij ontmoet Marcal Lubbermans, een dikke jongen die altijd zijn pad kwijt is, en Hermelien Griffel, een betweterig meisje. Hij en Ron raken bijna slaags met Draco Malfidus en zijn helpers Korzel en Kwast.

HS7

De eerste klassers worden ingedeeld door de sorteerhoed die ze om de beurt op moeten zetten. Daarvóór zingt de sorteerhoed een lied waarin het uitleg geeft over iedere groep:

- Griffoendor die bekend staan om moed, dapperheid, ridderlijkheid en lef.

- Huffeldepuf die bekend staan om trouw en geduld.

- Ravenklauw zijn de geleerden.

- De mensen in groep Zwadderich zijn sluw.

Voldemort (zie HS1) heeft ook in Zwadderich gezeten. Harry komt in Griffoendor, net als Ron, Hermelien en Marcel. Malfidus komt in Zwadderich, net als zijn helpers Korzel en Kwast. Harry ziet professor Sneep, en wanneer die hem recht in de ogen kijkt, schiet er een stekende pijn door zijn litteken.

HS8

Harry merkt dat hij niets achterloopt op zijn klasgenoten. Er komen er veel uit dreuzelgezinnen. Bij toverdrankles zitten ze samen met Zwadderich in de les. Ze krijgen les van Sneep die hoofd is van Zwadderich. Harry wist al dat Sneep hem niet mocht, maar na de les weet hij dat Sneep hem haat. Sneep vroeg hem in de les dingen die hij onmogelijk kon weten, en er gingen zelfs punten af van Griffoendor (Elke groep kan door het jaar heen punten verzamelen en wie aan het eind van het jaar de meeste punten heeft, krijgt een beker en is dus de beste groep van het jaar). Wanneer ze bij Hagrid op bezoek zijn leest hij een krantenartikel waarin staat dat er ingebroken was bij Goudgrijp, op de dag dat Hagrid en hij het vreemde pakje opgehaald hadden. Het vreemde is dat de inbreker niets had meegenomen. Hij was blijkbaar op zoek naar iets, maar dat er niet meer was. Harry denkt dat het om het pakje gaat.

HS9

Onder het eten krijgt Marcel (zie HS6) per uil een geheugensteen opgestuurd door zijn oma.

Griffoendor en Zwadderich hebben samen vliegles. Ze moeten op hun bezem gaan zitten en wanneer mevrouw Hooch zou fluiten, zouden ze moeten opstijgen. Maar Marcel duwt te vroeg en te hard af, waardoor hij te hoog vliegt en van zijn bezem valt. Terwijl Hooch samen met Marcel naar de ziekenboeg is vind Malfidus Marcel’s geheugensteen. Wanneer Harry zegt dat hij die terug moet geven, klimt Malfidus op zijn bezem en stijgt op, terwijl Hooch had gezegd dat ze niet eens aan de bezems mochten komen. Harry gaat erachteraan en beukt Malfidus bijna van zijn bezem terwijl hij voor het eerst op een bezem zit. Malfidus gooide de glazen bal omhoog en ging zelf terug naar de grond. Harry probeert de glazen bal te vangen en grijpt hem net een halve meter boven de grond. Anderling ziet hem en hij wordt als Zoeker in het zwerkbalteam geplaatst. Malfidus daagt hem uit voor een tovenaarsduel, maar komt ’s nachts niet opdagen. Het is echter verboden om ’s nachts rond te lopen en ze worden bijna gesnapt door Vilder, de conciërge. Ze komen op de verboden verdieping en zien waarom het daar verboden is te komen: een grote driekoppige hond bewaakt een luik.

HS12

Harry gaat mat kerst niet terug naar zijn oom en tante om kerstmis te vieren. Ron, Hermelien en hij gaan een paar dagen voor Kerst opzoeken wie Nicolaas Flamel is, de naam die Hagrid per ongeluk zei toen ze vroegen naar wat er in het pakje zit. Ze kunnen echter niets vinden. ’s Ochtends liggen er allemaal cadeautjes op het voeteneind van zijn bed. Harry, die nog nooit cadeautjes heeft gekregen was zeer verbaasd. Hij krijgt een fluit van Hagrid, hij krijgt een munt van 5 pence van zijn oom en tante, een trui van de moeder van Ron en een doos zelfgemaakte karamels, een doos chocokikkers van Hermelien, en in het laatste pakje zat een onzichtbaarheidsmantel met een briefje zonder naam erop. Die avond gaat hij de mantel meteen uitproberen. Wanneer hij Vilder aan hoort komen, glipt hij een lokaal binnen waar een vreemde spiegel staat. Hij gaat ervoor staan in de verwachting dat hij niets ziet, maar tot zijn verbazing ziet hij zichzelf en allemaal mensen die achter hem staan, die allemaal op hem lijken. Het is zijn familie. De avond daarop neemt hij Ron mee, maar die ziet alleen zichzelf als zwerkbalaanvoerder. Die avond daarop ontdekt Perkamentus hem en legt hem uit dat het de spiegel van Hegereb is en het je diepste verlangens laat zien. Er zijn zelfs mensen gek van geworden. Hij mag er niet meer naartoe.

HS13

Wanneer Harry een chocokikker eet, krijgt hij het plaatje van Perkamentus (bij elke kikker zat een verzamelplaatje). Hij leest de achterkant en daar staat de naam van Nicolaas Flamel, die bekend was geworden door zijn onderzoek (samen met Perkamentus) op het gebied van alchemie. Hij is de enige bekende maker van de Steen der Wijzen, die alle metalen is goud veranderd en het levenselixer maakt, waardoor je niet sterft. Ze zijn erachter wat de driekoppige hond bewaakt. Met de volgende zwerkbalwedstrijd moeten Griffoendor tegen Huffelpuf. Als ze die wedstrijd winnen, staan ze weer voor het eerst in 7 jaar boven Zwadderich. Er is alleen 1 probleem: Sneep is scheidsrechter. Wanneer hij moet spelen ziet hij dat Perkamentus ook zit te kijken en dan weet hij nat hij niets te vrezen heeft van Sneep. Sneep durft toch niets te doen met Perkamentus erbij. Ron en Marcel vechten onder de wedstrijd met Malfidus, Korzel en Kwast. Harry heeft al na 5 minuten de Gouden Snaai te pakken en ze winnen daarmee de wedstrijd. Hij achtervolgt Sneep die Krinkel in het bos (verboden terrein) ontmoet en zet hem onder druk.

HS14

Het is nog 10 weken voor de tentamens. Harry, Ron en Hermelien ontmoeten Hagrid in de bibliotheek en zien dat hij dingen had opgezocht over draken. Ze zeggen tegen hem dat ze al weten wat de 3-koppige hond bewaakt en worden uitgenodigd in zijn hut. Ze zien dat Hagrid een draken-ei heeft terwijl het verboden is om draken te houden. Malfidus ontdekt hen wanneer het ei uitkomt. Ze moeten van de draak af en sturen een uil (met brief) naar Charlie, de oudste broer van Ron om te vragen of hij de draak wilt hebben (hij is draken observator). Hij wil dat en ze moeten daarvoor met de draak om middernacht naar de hoogste toren komen waar zijn vrienden hem op zullen halen. Ron is gebeten en kan niet meehelpen. Ze gebruiken de onzichtbaarheidsmantel (zie HS12) en wanneer ze terug gaan laten ze per ongeluk de mantel boven liggen. Anderling ontdekte Malfidus die hen tegen wilde houden. Ze worden gesnapt door Vilder en krijgen straf.

HS15

Professor Anderling had Marcel ook gepakt, omdat hij hen wilde waarschuwen voor Malfidus. Er gaan 50 punten af, per persoon, en ze krijgen ook nog straf, maar ze weten niet wat. Dat is dus 150 punten in één nacht. Na die nacht haat iedereen hem. Ze horen dat Krinkel toegeeft op de bedreigingen van Sneep. Ze durven niet naar Perkamentus te stappen om hem te vertellen dat Sneep de steen wil stelen besluiten niets te doen. Die avond krijgen ze straf: ze (Hermelien, Harry, Marcel en Malfidus) moeten samen met Hagrid het bos in, om een gewonde eenhoorn te vinden. Harry en Malfidus zien de eenhoorn, maar hij is al dood. Er komt een persoon gehuld in een mantel en kap die het eenhoornbloed begint te drinken. Malfidus neemt de benen en Harry krijgt een stekende pijn in zijn hoofd: van het litteken. Een centaur red hem. Harry hoort dat eenhoornbloed houdt je in leven, maar je leeft dan nog maar een half leven. Ze denken dat het Voldemort was. Harry krijgt de onzichtbaarheidsmantel terug.

HS16

De tentamens zijn afgelopen. Harry’s litteken doet steeds pijn. Ze haasten zich naar Hagrid, want ze vinden het vreemd dat hij opeens een draken-ei had gekregen van een wildvreemde. Hagrid geeft toe dat hij tegen die vreemde had gezegt hoe hij langs Pluisje (de 3-koppige hond) moest komen. Ze willen meteen naar Perkamentus, maar die is weg en komt morgen pas terug. Die avond gaan ze naar de verboden verdieping, maar Marcel houd hen tegen en ze betoveren hem. Ze komen met muziek langs Pluisje en verslaan de eerste moeilijkheid: de Duivelsstrik, professor Strok’s betovering. Ze gaan door de deur en moeten een vliegende sleutel vangen tussen allemaal andere sleutels om door de volgende deur te kunnen. De bezwering van professor Banning. Na de volgende deur moeten ze schaken. De schaakstukken zijn vergroot. Ze moeten de plaatsen innemen van 3 stukken. Ron heeft de leiding, hij is erg goed in schaken. Wanneer de stukken elkaar slaan, doen ze dat ook letterlijk. Ron offert zich op en Hermelien en Harry gaan verder door de vorlgende deur. Daar ligt een trol: knock-out. Ze gaan verder en daar moeten ze uit flesjes kiezen om door te kunnen. Er is alleen maar een heel klein flesje om door te kunnen en Hermelien keert terug om Perkamentus een uil te sturen en Ron te helpen. Harry gaat verder.

HS17

Daar staat Krinkel. Voor de spiegel van Neregeb (zie HS11). Harry had dat niet verwacht. Krinkel was degene die Harry’s bezemsteel betoverde (zie HS11). Hermelien botste per ongeluk tegen hem op, waardoor hij oogcontact verloor. Harry word vastgebonden. Krinkel weet echter niet hoe hij de steen uit de spiegel moet halen. Er komt een vreemde stem uit zijn tulband en Harry moet voor de spiegel gaan staan. Hij ziet zichzelf staan en zijn spiegelbeeld deed iets in zijn zak. Hij voelde zijn echte zak zwaarder worden. Hij liegt over wat hij ziet. Harry probeert te ontsnappen, maar de tulband gilde dat hij liegt. Krinkel doet de tulband af en achter op zijn hoofd vormt een ander gezicht: Voldemort. Wanneer Krinkel hem pakt, krijgt hij brandblaren en Harry pakt Krinkel vast. Zijn litteken brand. Hij gaat van zijn stokje. Hij wordt drie dagen later wakker in het hospitaal met allemaal snoepgoed om zich heen: cadeaus van bewonderaars en vrienden. Perkamentus is bij hem. Hij was meteen terug gekomen omdat hij het gevoel had dat hij op de school moest zijn. Harry was bijna dood, zijn verzet heeft hem veel kracht gekost. Perkamentus en Nicolaas Flamel hebben de steen vernietigd, waardoor Nicolaas –na 665 jaar- sterft. Voldemort leeft nog steeds. Harry’s litteken is een teken van liefde van zijn moeder. Krinkel was verteerd door kwaad en kon zoveel liefde niet begrijpen, daarom kon hij hem niet aanraken. Sneep kon Harry’s vader niet uitstaan, daarom heeft hij nu ook een hekel aan Harry. Harry’s vader had Sneep’s leven gered, daarom hielp hij Harry dit jaar, zodat hij Harry’s vader weer kon haten. Harry had de steen uit spiegel gekregen, omdat alleen degene die het wilde vinden –niet gebruiken- kon de steen in handen krijgen. Perkamentus was degene die hem de onzichtbaarheidsmantel had gegeven. Harry gaat naar het eindejaarsfeest. Zwadderich heeft gewonnen, maar er moeten nog punten bijgeteld worden. Ron krijgt 50 punten voor het verslaan van professor Anderling’s reuzenschaakspel, Hermelien ook 50 punten voor haar logica, Harry 60 punten voor lef en moed en als laatste Marcel 10 punten voor het opnemen tegen zijn vrienden. Daarmee hebben ze 10 punten meer als Zwadderich en winnen. Nu is het vakantie en moet hij weer terug naar zijn oom en tante.5. BijzonderhedenPagina 34: een adres, heel erg precies geadresserd.

Pagina 41: een brief, Harry wordt toegelaten op de school.

Een briefje dat Hagrid de brief heeft afgegeven.

Pagina 51 en 52: een lijst van benodigdheden voor school.

Pagina 88: een gedicht waarin uitleg wordt gegeven over de soorten groepen.

Pagina 95: een lied

Pagina 101: een briefje van Hagrid om hem op te zoeken.

Pagina 105: een krantenbericht waardoor Harry weet dat er is ingebroken bij Goudgrijp

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen