Boekverslag : Leon De Winter - De Ruimte Van Sokolov
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2284 woorden.

1. Samenvatting:

Deel 1 (blz. 9 t/m 177)

Aleksandr Iwanowitsj Sokolov is op 23 september 1990 getuige van een moord in Tel Aviv. De moordenaar loopt recht op Sokolov af en wanneer deze zegt in het Russisch: “Ik heb niets gezien”, loopt de man weg. Sokolov meent zijn oude vriend Lev Lezjawa herkend te hebben. Hij heeft hem, nadat de Oktjabr ontploft is, niet meer gezien. Toen is hij ook ontslagen als raketspecialist. Omdat hij in Israël geen degelijke baan kan vinden, is hij weer vervallen in het alcoholisme, en nu verdient hij zijn brood als straatveger. Hij heeft Lev voor het eerst ontmoet op de Middelbare School. Lev was toen zijn intellectuele tegenstander.

Omdat Sokolov na het zien van die moord wat wil bekomen, gaat hij naar zijn flat. Even later wordt hij wakker door politiesirenes. Hij is bang ondervraagd te worden i.v.m. die moord, omdat hij nare herinneringen heeft aan de verhoren na de ontploffing van de Oktjabr.

Op zijn tiende ontdekte hij bij toeval dat hij zijn ouders Jood zijn. Maar ook zijn vriend Lev is een Jood. Daarom beloven ze elkaar eeuwige vriendschap.

De volgende dag wordt hij bijna ontslagen. Ook wordt hem gevraagd om naar het politiebureau te komen. Hij verraadt Lev ook deze keer niet. De compositietekening die hem wordt voorgelegd, gemaakt door Grünwald (de tweede getuige van de moord), heeft zowel trekken van Lev, als van hemzelf.

Lev, die leider was van het ruimtevaartproject met de Oktjabr, maakte in het verleden ruzie met Maltsev, een kosmonaut, omdat Lev met zijn vrouw naar bed was geweest. Maltsev werd in ere hersteld en nam toch deel aan de vlucht die uiteindelijk op een ramp uitdraaide. De vechtpartij speelde een grote rol in het KGB-onderzoek. Sokolov wilde Lev niet verraden, maar door zijn stilzwijgen was hij verdacht. Daarna begon zijn aftakeling, hij kreeg minder goed werk en werd naar Tomsk verbannen. Zijn vrouw Irina scheidde van hem en nam zijn dochter Natasja mee. Daarna ging hij naar Israël.

Wanneer hij terugkomt van het politiebureau, wordt hij ontslagen. Ondertussen zijn in de kamer naast hem Tanja en haar dochter Emma komen wonen. Nog diezelfde avond gaat hij met Tanja iets drinken.

Deel 2 (blz. 179 t/m 290)

De volgende dag blijft hij drinken. Hij denkt aan het einde van zijn huwelijk en de verhoren van de KGB. Irina had Sasja proberen te overtuigen van Levs onbetrouwbaarheid door hem te vertellen dat Lev haar had verleid.

Plots schudt iemand hem wakker, het is Lev. Lev wil Sokolov meenemen naar zijn appartement. Tijdens een etentje met Lev, zegt deze dat hij zijn handen van hem aftrekt als hij nog één druppel drinkt. Ze spreken over het verleden. Lev heeft in de Verenigde Staten veel geld verdiend, zij het niet helemaal legaal. Sokolov heeft zijn nieuwe baan te danken aan de moord en diefstal van Lev. Lev moedigt hem aan zijn ethische scrupules overboord te zetten en een nieuw leven te beginnen. Hij heeft voor Sokolov een eigen flat gehuurd. In zijn oude kamer komt hij Tanja tegen en vraagt haar ´s avonds met hem te gaan eten. Zij gaat hiermee akkoord. Sokolovs gevoelens zijn gemengd. Hij vraagt zich af wat hij Lev verschuldigd is. Tanja gaat met Sokolov mee naar boven maar wil geen seks met hem omdat hij niet besneden is. Ze is uit idealisme naar Israël gekomen en legt de keuze bij Sokolov of hij zich laat besnijden of niet.

Deel drie (blz. 293 t/m 328)

Tanja wil met Sokolov trouwen maar dan moet hij zich laten besnijden. Ze wil ook een kind van hem. Sokolov kan niet beslissen. Hij gaat naar Lev en vertelt hem van het bezoek van agent Katsz en van de moord waarvan hij getuige was. Lev geeft geen kik. Na zeven dagen krijgt hij een uitnodiging van Lev om de nieuwe fabriek waarover hij de leiding krijgt te bezoeken. Zijn fabriek zou op de plek moeten komen van een Arabische nederzetting en rondom de fabriek zou een nieuwe Joods kolonie moeten ontstaan. Daarom wordt de fabriek ook door Israël gesubsidieerd. Sokolov komt er achter dat het een wapenfabriek zal worden. Hij werpt morele bezwaren op, waarop Lev antwoordt dat hij alsnog voor de goot kan kiezen. De nieuwe onderneming heet November Enterprises.

Via Lev hoort hij dat zijn ex-vrouw Irina in de problemen zit in Rusland. Ze wil graag met Natasja naar Israël komen. Maar hij wil eerst een stabiele relatie met Tanja en daarom laat hij zich besnijden.

Deel vier (blz. 331 t/m 397)

Na zijn besnijdenis besluit hij Irina en Natasja naar Israël te halen.

Sokolov heeft zich verdiept in de Westerse wapentechnologie en is klaar voor zijn nieuwe baan. Lev komt met het bericht dat hij door een man gechanteerd wordt. Die man moet dood. Lev zet Sokolov onder druk om de moord te plegen. Lev biedt hem een half miljoen aan. Sasja weigert. Lev chanteert hem met zijn toekomst en Sokolov weet dat hij die klap niet te boven zal komen. Sasja stemt dan ook toe en vermoordt Koeznadze.

Wanneer Sokolov de bom bekijkt, die het huis had moeten laten ontploffen, ziet hij dat de explosieven zouden ontploft zijn zodra het tijdsmechanisme in werking was gesteld. Lev heeft hem dus willen vermoorden. Hij besluit naar Tanja te gaan en haar alles op te biechten. Wanneer hij bij zijn appartement aankomt, merkt hij dat Lev bij Tanja is. Uit woede monteert hij de explosieven onder de auto van Lev en keert terug naar het ziekenhuis. Die nacht werden niet enkel Koeznadze en Lev vermoord, maar ook Grünwald.

Later (blz. 401 t/m 411)

Natasja viert haar verjaardag op het dakterras van het Carlton Hotel in Tel Aviv. Sokolov is nu een rijk man omdat hij en Lev bij het contract een wederzijdse levensverzekering hebben afgesloten. Het bedrijf floreert. Katsz is inmiddels een huisvriend geworden. Het enige probleem is dat Sokolov nog steeds een verdachte is in de moordzaak. Verder heeft hij een gouden toekomst in Israël voor zich.2. Personages:Aleksandr Iwanowitsj(Sasja)Sokolov.

Sokolov heeft een evolutie doorgemaakt. In het begin had hij alles: hij was een gevierd wetenschapper, hij had een gezin, een vrouw die bij hem was vanwege zijn geld en macht, hij had een goede carrière en hij was een leidinggevend figuur in het Rusland van toen en specialist i.v.m. de ruimtevaart.

Op een zeker moment ontploft dit alles. Na de ramp met de Oktjabr verlaat zijn vrouw hem, ze ziet het niet meer zitten om te blijven bij een ‘loser’. Hij verliest zijn gezin, zijn carrière, zijn aanzien en zijn vriend Lev.

p. 163 …“Ik ben niet anders dan ik ben. Ik kan niet van m’n regels afwijken. Al zou ik willen.” “Ik kan me niet voorstellen dat jij dat zou willen.” “Het komt niet bij me op, nee.” “Dat weet ik.” Hij besefte opeens dat dit de afwikkeling was van hun huwelijk. Deze zinnen verbraken de verbonden die ze hadden gesloten, die van echtgenoten, vader en moeder, vertrouwelingen….

Na vele omzwervingen belandt hij in Israël, het land van de beloften en de mogelijkheden. Daar kiest hij er zelf voor om zijn carrière niet her op te bouwen. Hij wordt straatveger en hij heeft geen andere ambities meer. Hij neemt niemand meer in vertrouwen en wil geen liefde meer. Hij wil gewoon straten vegen en met rust gelaten worden. Op dit moment gedraagt hij zich erg ‘onjoods’. Dit is waarschijnlijk een overblijfsel van zijn Russische periode, dit flegmatische, hij legt zich neer bij de situatie en de dingen die gebeuren. Het is zo en hij moet het ondergaan. Dit gedrag komt niet overeen met de meeste mensen rondom hem die naar Israël zijn gekomen om een ondernemend, nieuw leven op te bouwen.

Dan maakt hij iets vreselijks mee. Hij is getuige van een moord, maar nog vreselijker is dat hij zijn vriend Lev meent te herkennen in de moordenaar. Hij komt opnieuw in contact met Lev, zijn trouwe vriend. Hij gelooft alles wat zijn vriend hem zegt, hij gelooft in het beste van de mensen. Hij wil hem vertrouwen, maar het wantrouwen tegenover zijn vriend groeit, want eigenlijk is die vriend niet echt een vriend. Een mooi voorbeeld hiervan is de weddingschap tussen hem en Lev. Hij voelt zich bekocht, want Sokolov heeft met het verlies van die weddingschap lang geworsteld.

p. 221-222 “Ik ben dat nooit vergeten, die handschoenen,” zei de Rooie, “maar dat kwam ook in orde.” “Ik heb ze nog steeds.” “Ja? Hij had dat hoofdstuk goed uit zijn hoofd geleerd, hé? Hij had me beloofd dat ie de handschoenen weer zou teruggeven, anders had ik het echt niet gedaan, echt niet, maar alles is in orde gekomen” …” Nou ja, ik bedoel, dat vond ie. Gewoon een grap! Waar maak je je druk om, het is al jaren geleden! Alles is toch weer in orde?”

Uiteindelijk blijkt dat het voor Lev maar een spelletje was. Hij is nog oneerlijker dan Sokolov kon vermoeden.

Hierdoor verandert het karakter van Sokolov. Hij is minder flegmatisch, begint zich in te zetten, hij kijkt naar de wereld rondom zich en stelt zich weer open voor andere mensen. Hij begint ook een nieuwe relatie, zo heeft hij weer iets om voor te vechten, om zijn best voor te doen.

Zijn vriendschap met Lev bestaat uit ‘ups’ en ‘downs’, Sokolov wil hem wel vertrouwen, maar elke keer opnieuw krijgt hij een bewijs dat Lev niet te vertrouwen is.

Op het einde van het boek is Sokolov een ‘wraakengel’. Hij neemt het heft in eigen handen, doortastend neemt hij wraak op Lev. Wraak voor wat Lev hem vroeger heeft aangedaan. Hij heeft nu ook een nieuw gezin. Hij is geworden wat hij in Rusland was: een belangrijk, rijk man met een gezin en met sociale verplichtingen.

p. 348: De levensverzekeringen die Lev en Sokolov op elkaar hadden afgesloten hadden van hem een rijk man gemaakt.

Hij weet wat hij wil en hij is redelijk meedogenloos. Hij gaat zich nu ook joods gedragen. In de joodse wet en in de joodse bijbel staat er geschreven: oog om oog, tand om tand. Sokolov neemt wraak. In de beginperiode in Israël zou hij dat niet gekund hebben en in Rusland heeft hij dat nooit nodig gevonden.

Sokolov verandert van sterk en machtig man, heel betrouwbaar en goedgelovig, naar de buitenkant van de maatschappij, zich bij alles neerleggen, geen doel meer voor ogen hebben, onverschillig zijn, tot een wraakzuchtig man. Hij neemt wat hem toekomt, hij neemt wraak voor aangedaan pijn en verlies.Lev Sergejewjtsi Lezjawa:

Lev is een kind dat in elke school wel voorkomt. Het kind dat altijd het haantje de voorste is en zijn plan weet te trekken als het mislukt. M.a.w. iemand die nooit opdraait voor de gevolgen.

Hij is een goeie prater en tegelijk ook een mooiprater, hij is iemand die mensen in gang kan zetten. Hij kan anderen gevaarlijke dingen voor hem laten doen. Hij neemt het niet nauw met de waarheid noch met vriendschap. Vriendschap is belangrijk als het hem voordelig uitkomt.

p.54 “Ik kan toch niet zijn sleutelbos uit zijn tas stelen!” … “Dat doe ik niet.” “Natuurlijk wel,” zei Lev, “je doet het voor onze vriendschap.” “Daarom doe ik het juist niet.” …

Hij zit er niet mee in je te laten vallen als een baksteen. Hij is heel ambitieus. Zijn hoge positie in de ruimtevaart in Rusland heeft hij verkregen door grootspraak, door zichzelf beter voor te stellen dan hij in werkelijkheid is. Maar de zaak is ontploft en eigenaardig genoeg is het niet Lev die moet opdraaien voor de problemen, maar de arme Sokolov. Na de ramp is Lev verdwenen en het is zeker dat hij op zijn nieuwe plaats op zijn pootjes terechtgekomen is.

Lev en Sokolov komen elkaar weer tegen in Israël. Opnieuw gaat Lev voordeel halen uit zijn relatie met Sokolov. In het begin vangt hij Sokolov op en geeft Sokolov een nieuw leven. Dit alles met eigen gewin in het achterhoofd, want hij wil van Sokolov een handlanger maken: iemand die hem helpt en zijn vuile klusjes opknapt, iemand die naar de gevangenis vliegt als ze tegen de lamp vliegen. Lev is geen goed karakter in het boek. Hij is een vals persoon. Hij is egoïstisch en meedogenloos en hij zit er niet mee in om anderen uit de weg te ruimen.

p. 50-51 … “Ja, ik ben nieuwsgierig. Ik wil alles weten ik wil ook alles doen”. … “Alles?” ”Absoluut.” ”Ook een moord?” “In principe? Ja. Waarom niet?”

M.a.w hij is de tegenpool van Sokolov.

Besluit van de 2 karaktertekeningen:

De relatie tussen de twee personages is een ‘pingpongspel’, yin en yang. Lev is het kwade, Sokolov het goede. Heel hun leven lang hebben ze invloed gehad op elkaar. Lev profiteerde van Sokolov, hij gaf hem slechte ideeën, deed verkeerde dingen (ook toen hij klein was). Als een aasgier profiteerde hij van de goedheid van Sokolov.

Maar dankzij Lev geraakt Sokolov er in Israël er terug bovenop, zodat hij op het einde terug een krachtig man is, zoals hij in Rusland was. Alhoewel ze elkaar op de duur verfoeien en hoewel Lev aan zijn einde komt, hebben ze elkaar ook nodig gehad. Zonder Sokolov zou Lev zijn zaakjes niet in orde gekregen hebben. En Lev heeft Sokolov wakker geschud uit zijn slaperige, plantaardige bestaan, waarvoor hij in Israël had gekozen.

Dus het hele verhaal lang zijn ze met elkaar verbonden, zoals goed en kwaad. Toch is Lev niet helemaal slecht, want hij steek Sokolov terug in gang en maakt van hem weer een man.

Andere personages:

Irina: de eerste vrouw van Sokolov die van hem scheidt wanneer hij wordt ontslagen in Rusland.

Natasja: Sokolovs dochtertje.

Tanja: de vriendin die hij tegenkomt in Israël en met wie hij een relatie krijgt.

Emma: het dochtertje van Tanja.

Katsz: de politieagent die de zaakjes van Lev en later Sokolov onderzoekt. Hij wordt een vriend van de familie.

Roy: neef en handlanger van Lev

Bar-on: zakenrelatie van Lev
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen