Boekverslag : Anne Frank - Het Achterhuis
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1320 woorden.

I Zakelijke gegevens

Auteur: Anne Frank



Titel: Het achterhuis, Uitgeverij Contact, Amsterdam en Antwerpen, 29ste druk

November 1959, 222 pagina’s (1ste druk juni 1947)



Genre: Oorlogsroman en een autobiografie (het is een dagboek)



II Eerste Reactie

Keuze: Bijna iedereen heeft het dagboek van Anne Frank gelezen. Het is heel erg

bekend en toen wilde ik het ook wel eens een keer gelezen hebben.



Inhoud: Ik vind het een aangrijpend boek. Je weet al van tevoren hoe het af gaat

lopen. Je weet van school dat Anne Frank in de oorlog is omgekomen

en als je dan dat dagboek leest en kijkt naar haar plannen over wat ze

later wilt worden dan vind ik het zielig dat ze al die plannen niet waar

heeft kunnen maken.



III Verdieping



a. Samenvatting:

Anne Frank, een Duits joods meisje, is met haar ouders en zus naar Amsterdam gevlucht. In 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in het boek. Ze geeft het een naam: Kitty. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met haar familie, onderduiken. Ze betrekken het achterhuis van het kantoor waarin haar vader (Otto Frank) heeft gewerkt. Ze camoufleren de deur naar het Achterhuis door middel van een boekenkast. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de Anne en haar familie moeten overdag muisstil zijn. De wc mag bijvoorbeeld niet doorgetrokken worden.

Na een week komt de familie Daans bij hen inwonen. Vier maanden later volgt een tandarts, Albert Dussel. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig. Via de radio, die ze 's avonds beluisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo'n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Daans. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter Daans.

Een aantal mensen van het kantoor voorzien de onderduikers van eten en boeken: meneer Koophuis, meneer Kraler, Miep van Santen en Elli Vossen.

Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Hier eindigt Annes Dagboek. Alle onderduikers en ook hun helpers meneer Kraler en meneer Koophuis, werden opgepakt en naar concentratiekampen gebracht. Miep en Ellie vonden Annes dagboek. Alleen Otto Frank, meneer Kraler en meneer Koophuis overleefden het concentratiekamp. Anne overleed in maart 1945, twee maanden voor de bevrijding van Nederland.









De belangrijkeste personen die in het boek meedoen:



Anne Frank:

Anne Frank is in het begin van het verhaal 13 jaar oud. Ze heeft een zus, Margot. Ze is geboren in Duitsland en gevlucht naar Amsterdam. Tijdens de onderduikperiode wordt ze steeds volwassener. Ze wordt verliefd op Peter, de zoon van de familie Daans, terwijl ze hem eerst maar een saaie jongen vond. Ze wordt door de andere onderduikers gezien als een vervelend kind en ze kan niet goed met de anderen overweg. Wel heeft ze een goede band met haar vader. Anne heeft grote plannen voor de toekomst, ze is zeer leergierig en wil schrijfster en journaliste worden.



Otto Frank:

Otto Frank is de vader van Anne. Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd. Hij is zorgzaam en ondernemend. Hij helpt Anne bij het studeren.



Moeder Frank:

Over de moeder van Anne is niet veel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee, dat haar moeder Margot voortrekt.



Margot Frank:

Margot is de oudere zus van Anne. Anne wordt vaak vergeleken met haar zus, vooral wanneer ze iets fout doet. Margot is altijd de verstandigste en de liefste in de ogen van haar ouders.



Peter Daans:

Peter is de zoon van de familie Daans. Peter is iets ouder dan Anne. Anne vindt hem eerst een slome slungel, maar door hun eenzaamheid en hun behoefte om met iemand te praten, groeien ze naar elkaar toe en beginnen ze van elkaar te houden.



Mevrouw Daans:

Mevrouw Daans is de moeder van Peter. Anne kan absoluut niet met haar overweg ze vind haar zeurderig..



Meneer Daans:

Meneer Daans is de vader van Peter. Over hem is weinig bekend. Ook met deze man kan Anne niet goed overweg.



Albert Dussel:

Albert Dussel is een tandarts. Anne moet haar kamer met hem delen. Anne kan ook met hem niet goed opschieten. Hij heeft alleen maar kritiek op haar.



b. Onderzoek van de verhaaltechniek:

Taalgebruik: Anne gebruikt veel moeilijke woorden voor haar leeftijd en kan goed haar

gevoelens onder woorden brengen.



De ruimte: Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het achterhuis, waar Anne ondergedoken is. Het kantoor staat in Amsterdam. In het eerste deel is ze nog niet ondergedoken. Daarin vertelt ze vooral over dingen die op haar school gebeuren. Dit deel speelt zich ook in Amsterdam af.



c. Op zoek naar de thematiek:

Anne leeft in een eigen wereld. Afgesloten van de buitenwereld door de Tweede Wereldoorlog. Oorlog is dus het thema. Ook vertelt ze veel over haar relatie tot de andere mensen in het Achterhuis. Je leest hoe ze verandert en volwassen wordt.



d. Plaats in de literatuurgeschiedenis.

I. Het boek is in juni 1947 voor het eerst gedrukt.

II. Anne heet voluit ‘Annelies Marie Frank’ en werd op 12 juli 1929 geboren in Frankfurt am Main in Duitsland. In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Hitler is dan aan de macht in Duitsland. Wanneer er een oproep komt voor Margot Frank in 1942 besluit het gezin onder te duiken in het kantoor waar Otto werkte. Ze leven daar samen met een ander gezin en een tandarts in het achterhuis. Anne schrijft, om de tijd te doden, in haar dagboek. In 1944 worden ze ontdekt en gearresteerd door de Duitsers. Ze worden weggevoerd naar Duitsland, waar alleen Otto Frank het concentratiekamp overleeft. Hij krijgt na de bevrijding het dagboek van Anne in handen, dat was gevonden door Elli Vossen en Miep van Santen. Hij past enkele dingen aan en laat het aan een vriend lezen. Het wordt uiteindelijk in 60 talen vertaald en er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht. Anne schrijft in haar boek dat ze journaliste en schrijfster wil worden en dat ze na de oorlog een boek wil uitbrengen met de titel 'Het achterhuis'.

III. De literaire stroming is moeilijk aan te geven. Het is tijdens de oorlog geschreven.

IV. Nee, Anne heeft verder alleen nog maar sprookjes geschreven en dit is een biografie, dat valt niet te vergelijken.



IV Beoordeling

I. Het is aangrijpend dat je weet dat de schrijfster van het boek niet meer leeft aan het einde van het boek. Dat vind ik heel zielig.

II. Wanneer ze vertelt over Sint-Nicolaas. Dat is op Maandag 7 december 1942. Ze hadden nog nooit Pakjesavond gevierd en dat vond ik wel grappig hoe ze vertelde dat ze het zo leuk had gevonden.

III. Eigenlijk is niets te vergezocht, want het is allemaal echt gebeurd. Het is soms wel saai wanneer ze maar blijft vertellen over hoe leuk Peter wel niet is, of hoe smerig het eten.

IV. Nee. Voorin de Inleiding staat dat ook. Het is misschien te vergelijken met het dagboek van Marie Basjkirtsew, maar het Achterhuis is niet (zoals dat boek van Marie Basjkirsew) het werk van een wonderkind.

V. Het is heel dapper hoe ze het allemaal doorstaat. De spanning, de onwetendheid over hoe het er buiten aan toe gaat. Soms wordt het haar teveel en ik vind het knap hoe ze zich erdoorheen worstelt.

VI. Ik vind dat er soms wel veel moeilijke woorden in worden gebruikt voor een 13-jarige.

VII. Heel aangrijpend boek. Maar niet iets wat in mijn boekenkast zou staan.

VIII. Ja, het is gewoon iets wat je moet lezen. Het is zeer interessant als je leest hoe snel Anne van een nuchter kind in een zelfstandige vrouw verandert.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen