Boekverslag : Ian Mcewan - The Cement Garden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 588 woorden.

Zakelijke gegevens:

Auteur: Ian McEwan, The cement garden, Pan Books Ltd., Londen, 127 blz. (eerste druk 1978)

Genre:

Een roman over de pubertijd en de dood.Samenvatting:

Het verhaal gaat over Jack, Julie, Sue en Tom die met hun ouders in een groot huis wonen.

Jack verteld over wat er allemaal met de familie gebeurt. Zijn vader is dol op tuinieren, maar sinds hij een hartinfarct heeft gehad kan hij niet meer aan de tuin werken dus hij maakt er een cementen tuin van. Op een dag dat Jack en zijn vader de tuin aan het doen zijn, ziet Jack zijn vader dood liggen in het nog natte cement. Na de dood van zijn vader wordt de moeder ernstig ziek, en drie dagen na Jacks verjaardag sterft zij ook. De kinderen zijn bang om uit elkaar gehaald te worden en vertellen aan niemand dat hun ouders zijn overleden. Jack en Julie stoppen hun moeder in een kist en begraven haar in de kelder in cement.

Na de dood van zijn moeder wil Tom een meisje zijn, want hij wordt gepest op school en hij denkt dat meisjes niet gepest worden. Die fase gaat na een tijdje over omdat de zomervakantie begint, maar dan wil hij als baby behandeld worden door Julie.

Op een dag neemt Julie haar vriend Derek mee naar huis. Jack vindt hem niet aardig, grotendeels omdat hij bepaalde gevoelens heeft voor Julie. Derek heeft een scheur in het cement in de kelder ontdekt en de kist gevonden en vraagt wat erin zit. Jack en Julie zeggen dat hun hond erin zit. Als Derek een paar dagen later weer langs komt hangt er een vreemde geur. Jack en Sue gaan in de kelder kijken en komen erachter dat de geur uit de kist komt. Derek helpt hen de scheur weer dicht te maken.

Jack en Julie zitten in Julie's kamer te praten over hun leven en de veranderingen. Jack en Julie zitten elkaar te betasten en dit ziet Derek. Derek rent de kamer uit en gaat naar beneden. Nadat Derek de kamer heeft verlaten sluit Julie de deur en vrijt zij met Jack. Na een tijdje komt Sue boven en zegt dat Derek beneden in de kelder de kist aan het kapot maken is.

Een paar minuten later komt de politie.Thema:

Het verhaal gaat over de emotionele ontwikkeling van vier kinderen na de dood van hun ouders. Tom begint zijn moeder te missen en wil als een baby behandeld worden. Jack heeft steeds ruzie met zijn zussen. En Sue zit alleen maar op haar kamer te lezen.

Wanneer de vader van de kinderen sterft, is hij nog maar net begonnen met de bedekking van de tuin met cement. Wanneer hun moeder sterft begraven Jack en Julie hun moeder in een kist gevuld met cement.Beoordeling:

De passages die mij het meest aanspraken waren toen Tom maar niet kon geloven dat zijn moeder dood was en bij haar in bed wilde kruipen en zegt: "No, no.. Tom squelded, just like he always did, and with his free hand held on to the sleeve of mothers nightdress. As Julie pulled, mother toppled sideways in a frightening, wooden sort of way."

En wanneer Jack en Julie hun moeder begraven in een kist en het vullen met cement.

Ik vond het een makkelijk taalgebruik. Als ik een woord niet begreep hoefde ik alleen maar verder te lezen en dan begreep ik het.

Het is een goed boek en ik zou het zeker aan andere aanraden. Je kan je een klein beetje in de personages inleven omdat ze ongeveer dezelfde leeftijd hebben als wij.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen