Boekverslag : Onbekend/anoniem - Het Onkruid En De Bloem : Dagboek Van Een Verslaafd Meisje
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1409 woorden.


A. Zakelijke gegevens
Titel: Het onkruid en de bloem


Oorspronkelijke titel: Go ask Alice


Naam van de auteur: Englewood Cliffs


Vertaald door: Remco Campert


Naam van de Engelse uitgever: Prentice-Hall


Naam van de Nederlandse uitgever: J.H. Gottmer


Jaar van verschijnen: 1999
B. Korte samenvatting
Hoofdpersoon:


Alice. Alice is een meisje van 15 dat heel onzeker is en die op een gegeven moment met drugs in aanraking komt. Ze voelt zich heel fijn als ze drugs gebruikt en denkt heel lang dat ze helemaal niet verslaafd is en dat ze er zo mee kan stoppen wat natuurlijk niet zo is.
Andere personen:


-Haar familie: haar ouders, broertje en zusje. Zij steunen Alice eigenlijk heel de tijd.


-Joel, hij wordt een hele goede vriend van Alice en steunt haar ook als hij dat kan.


-Vriendinnen: Beth (voordat ze aan de drugs was) Chris, zij is ook aan de drugs en samen gaan ze naar Salt Lake City en San Francisco. Aan het eind van het boek maakt ze nieuw(goede) vriendinnen bijvoorbeeld Fawn.


-Ze maakt ook vrienden door de drugs: bijvoorbeeld Richie, die haar gebruikte als dealer en nog een aantal dealervrienden die het haar behoorlijk lastig maken als ze gestopt is met de drugs.


Er komen nog veel meer personen in het boek voor maar er wordt niet zo diep ingegaan op alle personen, dit komt omdat het een dagboek is.
Waar:


in de Verenigde Staten, ergens in de buurt van San Fransisco en Salt Lake City.
Wanneer:


In het heden, er staat niet echt een tijd in maar de gebeurtenissen wijzen op deze tijd.
Verslag:


Alice is 15 jaar als ze voor het eerst in aanraking komt met LSD. Ze krijgt het per ongeluk met een spelletje op een feestje. Ze vond het een hele mooie belevenis, ze voelde alles heel intens.


Ze vond het zo fijn dat ze vaker drugs ging gebruiken na LSD wilde ze wel wat Hasj en Marihuana proberen.


Ze leert een hele hoop dealers kennen als ze stoned is gaat ze ook met hen naar bed maar later weet ze eigenlijk niet waarom ze dat gedaan heeft. Zo leert ze ook Rich kennen en ze denkt dat hij een lieve betrouwbare jongen is maar door haar verliefdheid(en de drugs) ziet ze de echte Rich niet. Rich wil dat Alice en Chris drugs gaan verkopen bij de school. Na een tijdje heeft Alice er genoeg van als ze het wil gaan zeggen tegen Rich ziet ze hem vrijend met een andere jongen met tranen in haar ogen rent ze snel naar huis.


Op een gegeven moment leert ze Chris, een meisje van 18, kennen die in een boetiek werkt. Samen met Chris loopt ze weg naar San Francisco. Daar komen ze nog meer in de problemen door de drugs. Na een maand te hebben geleefd in een beschimmelde ruimte besluiten ze om terug te gaan naar hun eigen huis en te stoppen met de drugs.


Dat lukt aardig, met behulp van hun families en van een nieuwe vriend van haar: Joel. Maar op school wordt Alice gepest omdat ze nu ineens geen drugs meer gebruikt. Ze wordt zelfs bedreigd door een paar klasgenoten.


Op een avond gaat ze oppassen bij kennissen en daar staat een schaaltje pinda’s op de tafel. Alice eet best veel van de pinda’s (die een beetje vreemde smaak hebben) en later blijkt dan ook dat er drugs in de pinda’s zaten. Alice kan zich daar helemaal niets meer van herinneren, alleen dat ze helemaal gek werd, ze dacht dat er allemaal mieren op haar waren gekropen en ze krabde zichzelf helemaal open.


Door deze gebeurtenis moet ze naar het ziekenhuis en daarna naar een inrichting, ze heeft hier wel heel veel moeite mee.ze voelt zich heel rot, vooral omdat heel veel mensen denken dat ze zelf de drugs heeft gebruikt maar dat is niet zo, een vijandige dealervriendin heeft de pindas met drugs neergezet. Na een maand mag ze weg uit de inrichting. Het gaat heel goed met haar, ze gaat veel met haar familie om en ze maakt nieuwe vrienden. Ze besluit haar dagboek dan ook omdat ze vindt dat ze het niet meer nodig heeft, ze is veel sterker geworden met haar nieuwe vrienden. Maar in de epiloog staat dat Alice 3 weken na dit besluit is overleden aan een overdosis, niemand weet hoe het gebeurd is, of het opzet was of niet.


C. Titelverklaring
Met het onkruid wordt de slechte kant van het leven bedoeld, in dit geval dus de drugs. De bloem geeft juist de mooie en leuke dingen van het leven, zoals liefde.

D.Beoordeling
Opbouw:


Het is een dagboek verhaal, je volgt het verhaal dus van dag tot dag met bijna geen terugblikken.
Doel auteur:


De auteur wil laten zien wat drugs kan aanrichten in je leven


Taalgebruik:


De taal van de jeugd wat logisch is omdat het een dagboek van een is jongere. Het is informeel geschreven.
Wat vond je van het slot?


Het slot van het dagboek is op zich goed, ze stopt met haar dagboek omdat ze van de drugs af is en ze heeft het niet meer nodig, maar in het naschrift staat dat ze drie weken na dat besluit overleden is aan een overdosis.
Wie zou je willen zijn in het boek?


Eigenlijk niemand, ik zou niet graag zo willen leven als Alice of andere personen uit het boek. Het is niet zo’n pretje om aan de drugs verslaafd te raken. Al bewonder ik Joel wel in het boek, hij blijft gewoon met haar bevriend ook al is er van alles met Alice gebeurd hij blijft haar steunen.
Ik vond het een heel mooi boek, je raakt helemaal in het verhaal ingeleefd door de dagboekvorm, als je het boek uit hebt lijkt het net of je Alice heel goed kende. Het is ook heel zielig, het lijkt me heel erg om dit te moeten meemaken.
Kies een fragment:
31 december


Vanavond wordt er een fantastisch nieuw jaar voor mij ingeluid. Wat ben ik nederig dankbaar dat het oude jaar uit mijn leven verdwijnt. Het is bijna onwerkelijk! Wat zou ik het graag uit mijn leven scheuren, in ieder geval het laatste half jaar. Hoe kon het me ooit overkomen? Mij, lid van een goede, fijne, oprechte, liefhebbende familie. Maar het nieuwe jaar wordt anders, vol leven en belofte. Ik wou dat ik een manier wist om letterlijk en volkomen voorgoed mijn maar al te ware nachtmerries uit kon wissen, maar omdat die er niet is, moet ik ze wegstoppen in het donkerste, meest onbereikbare hoeken en kloven van mijn brein, waar ze misschien op den duur bedekt worden of zoek raken. Maar genoeg gekwebbeld en gekrabbeld, ik moet naar beneden mammie en oma helpen. We moeten nog duizenden dingen doen voor het feest. Hup, opstaan en wegwezen.
Na dit fragment raakt ze toch weer aan de drugs.
E.Informatie over de auteur
Over de echte auteur( Englewood Cliffs) is niet zo veel te vinden daarom doe ik dit over de vertaler: Remco Campert.
Korte levensbeschrijving:


Remco Campert is geboren op 29 juli 1929. Hij is de zoon van de (verzets) dichter Jan Campert en de actrice Joeki Broedelet. Zijn grootvader - Johan Wouter Broedelet - was dichter, toneelschrijver en toneelrecensent. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij drie jaar was. Remco Campert woonde tot zijn twaalfde afwisselend bij zijn moeder, zijn vader of zijn grootouders. In 1942 werd hij opgenomen in een pleeggezin. Zijn pleegfamilie verhuisde uit Den Haag naar Epe. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij in Amsterdam bij zijn moeder wonen. Hij ging naar het gymnasium van het Amsterdams Lyceum. Met deze studie ging het mis en Remco besloot schrijver te worden. Hij debuteerde als dichter met 'Vogels vliegen toch.' (1951)In 1961 debuteert Remco als romanschrijver met 'Het leven is vurrukkulluk.' In de jaren zeventig is het stil rond Remco, hij komt niet of nauwelijks tot schrijven. Van 1969 tot 1979 was hij redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij. Remco hoorde bij de 'vijftigers', hij had binnen deze groep een eigen 'geluid' met zijn gematigde, weemoedig-ironische toon. Zijn dichtwerk is vaak in spreektaal geschreven.


Soort boeken:


Hij schrijft poëzie, romans, korte verhalen en columns.
Wat vindt men van zijn/haar boeken:


Over het algemeen vindt men zijn boeken goed. Zijn boeken zijn ook al vele malen bekroond met literaire prijzen. Hij heeft zelf ook vaak gejureerd voor literaire prijzen.


Andere boeken:


-Ode aan mijn jas (poëzie, 1997)


-CaMu (1997)


-Het jaaroverzicht van Remco Campert & Jan Mulder (columns, 1998)


-Als in een droom (2000)
Remco Campert heeft veel meer boeken geschreven maar dit zijn een paar van zijn recentste werken.F. Bronvermelding
internet


-www.geocities.com/Athens/Ithica/2249/campertremco.html


-www.schrijversnet.nl/campert
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen