Boekverslag : Karel Glastra Van Loon - Lisa’s Adem
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 878 woorden.

Samenvatting

De hoofdpersonen van deze roman zijn Lisa, Talm, Sebastiaan en Sophie.

Sophie werd op 17-jarige leeftijd moeder van Lisa. Ze leefde toen nog samen met Albert. Albert hield er meerdere vriendinnen op na. Met één van hen, Susan, kan Sophie het heel goed vinden.

Toen Albert’s schoonvader bij hen in huis kwam en hij steeds vervelender wordt vlucht Sophie weg van huis. Ze laat nog een abortus doen omdat ze vindt dat ze geen goede moeder is.

Na haar relatie met Albert heeft Sophie nog een paar mislukte relaties. Ze is een tijdje samen met Onno in het tuinhuisje van Albert. Ze heeft een relatie met een Duitser die na hun nacht samen sterft aan de heroïne. Op een vakantie met Susan zoekt deze intiem contact met Sophie maar Sophie wil daar niets van weten. Verder laat ze zich nog een keer gaan met de Amerikaanse vakantievriend Danny.

In koffiehuis ‘Samos’ waar Sophie werkt leert ze uiteindelijk Sebastiaan kennen. Lisa is dan inmiddels 8 jaar. Het klikt tussen hen en ook Lisa kan het goed met Sebastiaan vinden.

Sebastiaan komt uit een klein dorp, uit een normaal, gelovig gezin. Door de relatie met Sophie komt hij eindelijk van zijn seksverslaving af (hij ging lange tijd met jonge meisjes naar bed). Sophie, Sebastiaan en Lisa vormen samen een gelukkig gezin.

Wanneer Sophie in het ziekenhuis komt te liggen door een medische fout bij de verwijdering van haar baarmoeder en eierstokken, veranderd hun relatie.

Sebastiaan gaat met Lisa naar bed en Lisa wordt steeds afstandelijker tegenover Sophie.

Dan leert Lisa op zeventienjarige leeftijd Talm kennen. Zij worden verliefd op elkaar en zijn veel samen. Ze gaan naar het huis van de weduwe Doris Koning, waar Lisa de kat verzorgd, en naar de woonboot ‘Moammar Khadafi’ (Waar Talm ook met de zwerver Budiman naartoe gaat). Ze praten veel samen en gaan met elkaar naar bed.

Lisa laat blijk dat ze een relatie heeft gehad met haar stiefvader.

Als Sophie opgeknapt is, gaat ze samen met Sebastiaan en Lisa op vakantie naar Bretagne. Daar verdwijnt Lisa spoorloos.

Iedereen gaat haar zoeken, ook Talm, maar tevergeefs.

Sebastiaan wordt zwerver en Talm probeert een studie in Nijmegen. Hij springt daar van een brug maar is uiteindelijk blij als zijn zelfmoordpoging mislukt. Hij kan echter niet studeren omdat hij Lisa niet kan vergeten.

Dan gaat hij als zwerver op zoek naar Sebastiaan. Hij vindt hem en ze trekken een tijd met elkaar op. Ze voeren veel gesprekken waar bij Sebastiaan vaak Shakespeare en Yeats citeert.

Op de ‘Moammar Khadafi’ hebben ze een gesprek over Lisa. Talm beschuldigt Sebastiaan van de moord Lisa en hij doodt hem uiteindelijk in zijn slaap met een kussen.

Na de begrafenis van Sebastiaan gaat Talm op bezoek bij Sophie. Ze kijken foto’s en praten over Lisa. Sophie heeft nog een anonieme brief uit Hongarije ontvangen die vertelde dat Lisa het goed maakte.

Er ontstaat een innige relatie tussen hen en Sophie wil dat Talm bij haar blijft.



TITEL, ONDERTITEL EN MOTTO

De titel Lisa’s adem is een zeer cryptische titel. Je kan het namelijk op verschillende interpreteren. Je kan het zien als Lisa’s laatste adem omdat achterblijvers niet weten of ze nog in leven is. Ook kan je het zien als een ademtocht, een lange zoektocht zonder enig resultaat. Of je kan het interpreteren als het enige tastbare wat je hebt, is de adem van Lisa. Talm dacht vaak aan Lisa, en als hij dan aan haar dacht, dacht hij aan haar adem, haar regelmatige adem.

Het motto van dit boek is waarschijnlijk, schuldbesef is heel destructief. Het gaat in dit boek niet alleen om de vraag wie het gedaan heeft, wie er verantwoordelijk is voor Lisa’s verdwijning. Maar ook om andere vormen van schuld. Daardoor is de vraag naar de schuldige niet zomaar te beantwoorden. Het motto wordt ook in het begin van het boek weergegeven.



THEMA EN MOTIEVEN

De thema’s van dit boek zijn heel erg hedendaags. De auteur stelt vragen aan de orde over onderwerpen waar deze maatschappij heel veel mee bezig is. Zoals incest, ongewenste intimiteiten en pedofilie, deze problemen zijn vele jaren onuitgesproken gebleven maar worden nu door deze maatschappij naar voren gebracht. Zo ook verdwijning, ook over dit probleem lees je veel meer in de krant dan dat je voorheen deed. Het zijn allemaal thema’s die te maken hebben met de problematiek van deze tijd. De auteur probeert vraagsgewijs te lezer te confronteren met deze problemen.

Een ander thema van het boek is seksualiteit. Seks in alle soorten en maten wordt belicht. Voor elke van de personages betekent het iets anders. Voor de een is seks bevrijdend, een manier te ontsnappen naar een ander leven; voor de ander vormt seks eerder een gevangenis, een bedreiging of een verslaving.



Het motief van het boek is eigenlijk het stellen van vragen over wat dan ook. Continu worden er vragen aan de orde gesteld over maatschappelijke problemen. Echte motieven, gebeurtenissen of voorwerpen, kon ik zelf niet bedenken. Er komt niks herhaaldelijk terug in het boek. Aangezien ik geen gebruik kan maken van deskundigheid van literaire personen omdat er over het boek nog geen samenvattingen of uittreksels bestaan, heb ik alleen mijn eigen ervaring kunnen gebruiken en me tijdens het lezen niet continu geconcentreerd op de thema’s en motieven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen