Boekverslag : Onbekend/anoniem - Floris Ende Blancefloer : Een Middeleeuwse Idylle
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 424 woorden.


Weergave van de inhoud
In lang vervlogen tijden, toen de Mohammedanen in Spanje leefden, voerde een Mohammedaanse koning rooftochten uit in Europa. De koning voerde uit Frankrijk een zwangere vrouw mee die bediende werd van de vrouw van de koning. Ook de koningin was zwanger en beiden kregen op dezelfde dag hun kind. De ontvoerde vrouw noemde haar dochter Blancefloer, terwijl de zoon van de koningin de naam Floris kreeg.
Al op jonge leeftijd werden Floris en Blancefloer verliefd op elkaar. De koning was hier echter woedend over omdat Blancefloer van een lagere stand was. Hoewel de koning probeerde om Floris op een ander verlieft te laten worden bleef hij houden van Blancefloer. Uiteindelijk verkoopt de koning het meisje aan kooplieden en hij vertelt Floris dat ze gestorven is. Wanneer deze zweert zelfmoord te plegen vertelt de koningin hem dat Blancefloer verkocht is.
Floris besluit haar te gaan zoeken en hij krijgt van zijn vader de het geld en de bedienden om een lange reis te kunnen maken. Gedurende zijn reis wint hij steeds inlichtingen in en zo komt hij erachter dat Blancefloer bediende is van de emir van Babylon.
In Babylon vertelt de herbergier waarbij hij verblijft dat de emir verliefd is op Blancefloer en dat hij met haar wil gaan trouwen. Floris kan niet bij haar komen omdat ze samen met veel andere meisjes vastgehouden wordt in een luxe toren. De herbergier raad hem aan om de bewaker te manipuleren door hem geld te geven. Dit plan wordt uitgevoerd en de bewaker besluit Floris te helpen. Floris verschuilt zich in een grote mand met bloemen voor Blancefloer en zo komt hij de toren binnen.
Blancefloer moet samen met Clarijs elke ochtend de emir dienden. Wanneer ze een keer te laat komt, gaat de kamerheer naar haar kamer om zien waar ze blijft. Hij ziet echter dat Blancefloer samen met Floris in bed ligt en vertelt dit aan de emir. Deze is woedend en hij stelt hen terecht op de jaarlijkse bijeenkomst van ridders. De ridders op de bijkomst zijn het met de emir eens dat het verliefde paar de doodstraf verdiend. Wanneer zij zien hoe Floris en Blancefloer van elkaar houden vragen zij de emir echter om vergeving. De emir volgt dit verzoek op en hij trouwt met Clarijs.
Na de trouwerij keert Floris samen met zijn geliefde terug naar het land van zijn ouders die inmiddels gestorven zijn en hij wordt daar koning. Zijn dochter zal later met de machtige koning Pepijn trouwen en een beroemd kind krijgen: Karel de Grote.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen