Boekverslag : Koolhaas, Anton - Vanwege Een Tere Huid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 665 woorden.

Jokke, een jongen van 12 jaar oud ziet elke dag een meisje voor het venster staan in een huis waar hij langs fietst en hij is verliefd op Takkie, want zo heet ze.


Via een collega van z'n vader hoort hij dat Takkies vader zou flikkeren met kleine meisjes en jongetjes. Jokke weet niet precies hoe hij Takkie naar buiten kan krijgen en wat hij, als dat lukt, moet zeggen.


Ze komen elkaar tegen als Takkie hem staat op te wachten. Op het land van Takkies grootvader leven twee hoedna's (een soort bevers), afkomstig uit Afrika en meegebracht door haar opa. Opa was bang dat de hoedna's zijn dochtertje (Takkies Moeder) vanwege haar tere huid zouden open scheuren en heeft ze daarom losgelaten. Takkie vraagt Jokke of ze mee mag fietsen, maar Jokke weet niet wat hij doen moet en aarzelt. Hij is bang dat als hij met haar om zal gaan het beeld van volmaaktheid zal vergaan.


De vader en moeder van Takkie hebben een verschil in mening over de opvoeding van Takkie, komen er niet uit en gaan zuipen. Takkie is een nakomertje, haar vader heeft uit z'n eerste huwelijk nog twee kinderen. Lussel zo heet het mannetje van de twee hoedna's, houdt niet van regen en heeft heimwee. Het vrouwtje van de hoedna's heet Twenna.


Jokke is onzeker en hij ziet tegen de ontmoeting met Takkie op. Takkie neemt al veel initiatief, ze vraagt meteen of hij verliefd op haar is en ze gaan naar het park. Na twee dagen zien ze elkaar weer. Takkie wil met Jokke naar het grote huis van haar opa. Jokke gaat met Takkie kano├źn, aan het begin is het wat onwennig maar daarna hebben ze lol.


Jokke vertelt aan Takkie dat hij z'n ogen altijd dicht heeft als hij tenminste onder water gaat met z'n hoofd. Jokke gaat niet in op de uitnodiging om naar het grote huis te gaan. Lussel en Twenna doen dingen die ze prettig vinden.


Jokke gaat, na de achterdocht over de tocht van z'n ouders, met de kano weg en slaat in het riviertje, waar de twee hoedna's zich bevinden, om. De ouders van Takkie zijn tegen het bezoek van Jokke, ze gaan zuipen en krijgen weer ruzie en besluiten later dat Jokke wel mag komen.


Als ze het nieuws aan Takkie willen vertellen is deze op de toneelklerenkist in slaap gevallen. Ze maken haar wakker en vertellen het haar. Ze is blij en gaat naar bed en ze droomt. Ze droomt dat ze samen met Jokke een marmeren graftombe vormt (Uitleg: Jokke en Takkie zijn beide bang dat hun liefde door de tijd wordt kapot gemaakt. Marmer is daarentegen bestand tegen de tijd.)


Takkie wordt wakker en denkt (hopeloos) aan wat morgen te bieden heeft.Jokke was dus omgeslagen. Hij kruipt naar de kant en kijkt of hij nog alles heeft. Hij is zijn rijksdaalders verloren. Wanhopig duikt hij in het water en kijkt toch gewoon onder water en zoekt in de modder, maar hij vindt niets. Verkleumd klimt hij half verdronken op de kant en valt flauw.


Twenna en Lussel hebben genoeg van het druilerige visvangen in de regen. Na hun bekende spelletjes gaan ze heerlijk in het zonnetje liggen. Takkie wacht op de steiger op Jokke, die te laat is, wordt wanhopig en denkt omdat hij erg laat is dat hij misschien wel dood zou kunnen zijn. Jokke komt bij, spierwit met z'n roze onderbroek aan loopt hij moeizaam in de richting van het grote huis (van Takkies opa). Hij komt op de vlakte achter het huis waar de hoedna's zijn. Opeens ziet hij Lussel hem en denkt, omdat hij en roze onderbroek aan heeft, een pelikaan en graaft Jokke uit.


Takkie wacht de rest van de dag en gaat 's avonds teleurgesteld naar de toneelzaal. Jokke is niet gekomen, ze kotst in de toneelmand en gaat daarna naar boven. Takkies ouders proberen haar op te vrolijken en beseffen (Annepiet tenminste) dat ze eigenlijk niet zulke goede ouders waren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen