Boekverslag : Aster Berkhof - Octopus Dei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 907 woorden.

Titel

Octopus DeiAuteur

Aster BerkhofVoornaamste personages

- Tom van Marcke is de ik-persoon in dit boek. Hij is de zoon van Antoon van Marcke en hij is hoofdredacteur van het ledenblad van het katholieke Middenstandsverbond. Zijn vriendin, Ruth, is van joodse afkomst, wat wel voor de nodige problemen zorgt, vooral vanwege haar conservatieve vader.

- Antoon van Marcke, is vader van een kroostrijk gezin en hij leidt met krachtige hand het Middenstandsverbond. Hij is bovendien adviseur van bisschoppen en politici. Het Middenstandsverbond is zowat het belangrijkste van zijn leven: het leiderschap gaat over van vader op zoon en vader van Marcke heeft er zijn hele leven gewerkt en zelfs een school gesticht en opgebouwd.

- Erwin van Marcke is een zoon van Antoon en hij heeft een tweelingzus Inès, voor wie hij al altijd een voorbeeld is geweest. Al sinds zijn jonge jaren is hij in alles een uitblinker en als hij iets aanving, wou hij het altijd tot een goed einde brengen; zo is het ook als hij toetreedt tot Deo Nostro.

- De rest van de familie van Marcke:

 Cedric, directeur van de bank van het Middenstandsverbond. Zijn vriendin, Surya, is een Iraanse en dus moslim, maar ze kunnen niet trouwen doordat haar ouders fundamentalistisch zijn.

 Ferdinand leidde het administratieve werk van het Middenstandsverbond en was bestemd om vaders opvolger te worden van het Middenstandsverbond, maar dit zou uiteindelijk niet doorgaan.

 Riet is een ex-hippie, een onblusbare feministe die absoluut verbetering wil aanbrengen in onze maatschappij.

 Julia is verliefd op veel mannen als die haar willen vertroetelen, en ze neemt nooit mee aan godsdienstige discussies. Ze is getrouwd met Pieter de Maesschalck, bekend fysicus en hoogleraar, die nog haar professor was geweest, maar ze heeft ook nog een relatie met een schilder en een jockey. Ze kan heel goed overweg met Patrick, haar 16-jarig petekind.

 Leopold is een pastoor die op de school van het Middenstandsverbond lesgaf.Thema

De invloed van geheime katholieke groeperingen zoals Opus Dei en Deo Nostro.Bespreking en beoordeling

Wanneer de van Marckes in het ouderlijk huis een klein feestje houden, ontdekken ze dat Inès zichzelf geselt. Ze gaat namelijk toetreden tot Deo Nostro, een geheime katholieke groepering onder leiding van de Duitser Lothar Mund, die zich heeft afgescheiden van Opus Dei. De toetreding is er gekomen doordat haar tweelingbroer Erwin, die ze volgt in alles wat hij doet, er reeds een lid van is.

Wanneer de rest van de familie zich daar duidelijk niet akkoord mee toont, begint Erwin een terreurcampagne tegen hen. Tom doet intussen allerlei opzoekingswerk in verband met Deo Nostro en Opus Dei en publiceert er artikels over in het ledenblad van het Middenstandsverbond. Hij ontleedt de hiërarchie van dergelijke groeperingen en ontdekt dat vele leden belangrijke functies bekleden in de maatschappij. Deo Nostro en Opus Dei worden trouwens gesteund door de paus en krijgen veel geld binnen door de financiële bijdragen van de welgestelde leden. Erwin heeft een belangrijke functie in Deo Nostro: hij werft leden aan en zorgt ook voor hun opleiding. Nieuwe leden worden over het algemeen gezocht onder tieners, omdat deze gemakkelijk beïnvloedbaar zijn. Zo weet Erwin ook Patrick te strikken, die Erwin eigenlijk al lang bewondert om zijn wijsheid. Gelukkig ontdekt de familie op tijd wat er aan de hand is en ze slagen Patrick te onttrekken van de groepering en hij krijgt dan een soort ontwenningskuur.

Dit was natuurlijk een doorn in het oog van Erwin, en nu probeert hij zijn familie op alle mogelijke manieren te boycotten. Leopold heeft een vriendin, een lerares die ook les geeft in de school van het Middenstandsverbond, en foto's van hun worden verspreid waardoor Leopold en zijn vriendin beiden voorlopig ergens anders moeten gaan werken.

Ook Julia krijgt het aan de stok met Erwin; hij maakt haar geheime relaties bekend, waardoor Pieter wil scheiden en zij ontslagen wordt. Uiteindelijk verhuist ze dan naar Australië. De invloed van Deo Nostro is echt enorm. De leden infiltreren overal: de nieuwe directeur van de school is zelfs een Deo Nostro- lid. Daar Leopold ook een van de mogelijke kandidaten was voor deze functie is het niet onwaarschijnlijk dat men hem daarom heeft uitgeschakeld. Intussen voert de nieuwe directeur wel een heel ander beleid, dat veel meer op het godsdienstig aspect is gericht.

Ook in het bestuur van het Middenstandsverbond is er een belangrijke afvaardiging van Deo Nostro, waardoor vader van Marcke niet meer als voorzitter wordt aangesteld bij de volgende verkiezingen, alhoewel dit voorzitterschap al heel lang in de handen van de van Marckes is. Ook de bank van het Middenstandsverbond wordt bedreigd, doordat Deo Nostro probeert om zoveel mogelijk van hun aandelen in handen te krijgen.

Uiteindelijk wordt alles toch enigszins opgeklaard doordat Erwin te ver gaat en uit de groepering gestoten wordt, waarna hij zelfmoord pleegt. Hierdoor wordt Inès ook "gered", want nu haar broer geen lid meer is, is het voor haar ook van geen enkele betekenis meer om lid van Deo Nostro te zijn.Ik vond dit boek heel goed geschreven. Het onderwerp interesseert mij enorm en ik heb het boek heel vlot uitgelezen. Met dit boek wordt aangetoond, wat een bepaalde invloedrijke groep allemaal kan bereiken, terwijl de slachtoffers machteloos staan. Het toont ook aan dat de zo geprezen katholieke kerk zeker niet altijd even vredelievend is. Ik had al gehoord van Opus Dei, maar dat er nog dergelijke middeleeuwse praktijken als zelfkastijding voorkomen, verwondert mij enorm.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen