Boekverslag : Bert Bakker - Vertraging
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 589 woorden.

1. Zakelijke gegevensA. Auteur: Tim KrabbéB. Titel: vertraging

Uitgever: Bert Bakker

Plaats van uitgave: Amsterdam

Genre: psychologische thriller.

Aantal bladzijden: 144

Jaar van uitgave: 1994 (eerste druk: 1994)C. Genre: roman

2. Eerste reactieA. KeuzeWaarom dit boek?

Ik wist niet welk boek ik wilde lezen. Toen ben ik gewoon in de bibliotheek gaan kijken en heb een boek gepakt. Ik kende deze schrijver al wel en vond een ander boek van Tim Krabbé “Het gouden ei” ook wel aardig. Verder had ik niet echt een reden waarom ik dit boek gekozen heb.B. InhoudMijn eerste reactie.

Ik vond Vertraging een goed boek, omdat er veel in gebeurde en het een spannend boek was. Je weet wel dat Jacques en Moniek gepakt zullen worden, maar je vraagt je de hele tijd af wanneer.

3. VerdiepingA. SamenvattingVoordat ik het verhaal onderzoek.

Jacques Bekker, schrijver en presentator van het televisiespelletje Woordrijk, is in het kader van 'twee weken Nederlandstalig cultuur voor Nederlandse emigranten in Nieuw-Zeeland' met tien andere cultuurdragers op reis. Op de terugweg loopt hun vlucht in Sydney vertraging op. Omdat het oponthoud zeker vier uur zal duren, besluit hij met enkele anderen de stad in te gaan. Eenmaal in het centrum aangekomen, trekt hij zijn eigen plan. Hij wil proberen Moniek Ilegems te vinden, een oude jeugdliefde die al jaren in Sydney woont.

Hoewel hij maar enkele vage aanwijzingen heeft, vindt hij haar adres vrij snel. Zij woont in een chique wijk, met kapitale villa's en luxe torenflats. Op de oprit naast het huis is een vrouw bezig koffers in een auto te laden. Dat moet Moniek zijn. Het duurt even, maar dan herkent zij hem. Eerst verontschuldigt zij zich omdat zij weg moet, dan vraagt zij of hij haar wil helpen. Zij wil nog niet vertellen waarmee. En zo rijden ze even later samen de stad in.

Onderweg bekent zij dat zij in grote moeilijkheden verkeert. De problemen zijn zelfs zo groot dat hij haar in gevaar brengt als hij haar niet helpt.

Hij krijgt tienduizend dollar om een tweedehands Ford Falcon te kopen. Samen rijden ze verder. Langzaam dringt het tot hem door dat ze hem helemaal niet naar het vliegveld brengt, zoals ze beloofd had. Daarom rijdt hij haar klem en vraagt boos wat ze van plan is. 'Je zou me helpen,' antwoordt ze. 'Ik probeer te verdwijnen.' Hij mist zijn vliegtuig op het nippertje. Dan besluit hij in een opwelling niet naar Nederland terug te gaan, maar met Moniek in de binnenlanden van Australië te 'verdwijnen'.

Moniek vertelt dat zij in de loop der jaren onder de naam Madame Twenty een mode-imperium heeft opgebouwd. Zij is schatrijk geworden. Omdat dat niet altijd op de juiste manier ging, is de politie nu naar haar op zoek. Als zij opgepakt wordt, verdwijnt zij zeker voor drie jaar achter de tralies. Toch blijft ze optimistisch. Ze heeft 780.000 dollar bij zich, cash. Daarmee moet ze een tijdje rond kunnen komen.

Onderweg verkleedt zij zich. Ze nemen ook allebei andere namen aan: Paul en Paula. Het is opvallend hoe uitgelaten Moniek nu is. Zij is ervan overtuigd dat hun 'verdwijntruc' zal slagen.

Ruim dertig jaar geleden was Jacques met een vriend op de brommer met vakantie in België en Frankrijk. Een discotheek in Oostende, OPPY'S, had veel indruk op hem gemaakt. Daarom had hij zich voorgenomen er op de terugweg nog eens heen te gaan.

Als ze de volgende dag verdergaan, horen ze op de autoradio dat de politie een arrestatiebevel tegen Mad
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen