Boekverslag : Carry Slee - Dochter Van Eva
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 661 woorden.

Dochter van Eva- Carry Slee



In dochter van Eva gaat de ik- persoon op zoek naar een nieuwe moeder en naar haar eigen persoonlijkheid. Door de spanningen thuis tussen haar ouders, verbergt de ik- persoon haar eigen persoonlijkheid. Naar mate ze ouder wordt gaat ze op zoek naar een nieuwe moeder en komt ze uiteindelijk haar eigen persoonlijkheid tegen.



Dochter van Eva is het vervolg van het leven van het meisje uit het prachtige Moederkruid. Ook in dit boek slaagt Slee erin de lezer bij het verhaal te betrekken. Het is heel realistisch en op een zeer boeiende manier geschreven.



De ik- persoon wil al op jonge leeftijd een nieuwe moeder, omdat haar eigen moeder haar gewoon weg te weinig aandacht geeft. Bij alles wat ze doet stelt ze zich voor dat ze een nieuwe moeder aan het kiezen is.

"Ik keek naar de rij onderjurken die er prachtig uitzagen met kant, en die alleen moeders droegen.

Eerst keek ik er alleen maar van een afstand naar, zodat het niemand opviel. Maar al heel snel werden de onderjurken moeders die hun armen naar me uitstaken en riepen dat ik dichterbij moest komen"



Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe moeder komt ze de ideale moeder tegen, Eva.

Eva ziet de ik- persoon als haar dochter.

"En ineens zei Eva het, zomaar terloops, terwijl ze de planten water gaf. Eerst aaide ze

Joris door zijn haar. "Mijn mannetje", zei ze. En toen tegen mij: "jij bent mijn grote dochter."

Maar toch loopt het mis, de ik- persoon zag Eva nog wel als moeder, maar Eva zag haar niet meer als dochter.



Door een ontmoeting met de lesbische Örsa komt de ik- persoon eindelijk haar eigen ik tegen. Ze kijkt vanaf nu door haar eigen ogen naar haar eigen lichaam. En niet meer door de ogen van de jongen die jaren in haar zat.



Slee heeft in dit boek geprobeerd het leven van een puber weer te geven en dat is haar goed gelukt. De manier waarop ze de gevoelens en de keuzes van de ik- persoon beschrijft is geweldig. Je zit helemaal in het verhaal en heb het idee dat het je eigen keuzes zijn.



Het gedrag van de hoofdpersoon maakte eerst een nogal ondankbare indruk op mij. Ik vind het nogal ondankbaar om op zoek te gaan naar een andere moeder, iedereen heeft toch wel eens van die momenten, dat je liever andere ouders heb. Maar die momenten gaan ook weer over.

Soms had ik het idee dat ze ook wel een beetje doordraaide, met die onderjurken bijvoorbeeld. Je moet wel heel veel fantasie hebben om van een onderjurk een moeder te maken.



De hoofdpersoon is door Slee geweldig uitgewerkt. Het boek wordt verteld vanuit het ik- perspectief, hierdoor kom je eigenlijk alles van de ik- persoon te weten. Al haar keuzes kan je op deze manier goed begrijpen. Je leest eerst haar gedachten en dan volgt een keuze.



Het boek is heel makkelijk om te lezen, het is geen moment saai. Door de makkelijke zinsopbouw en de leuke woordkeus is het boek ook voor middelbare scholieren goed te begrijpen.

”In de nieuwe straat was alles anders. Daar hingen de moeders niet op kussens uit het raam, zodat ik even gezellig kon kletsen. En daar had papa geen atelier in de kelder aan de overkant. Er hingen geen touwtjes uit de brievenbussen. Maar het allermoeilijkst was nog dat ik er niemand kende.”

Het boek is heel logisch opgebouwd. Het is gewoon het leven van de ik- persoon. In het boek komen geen flashbacks voor die voor verwarring zorgen. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld, dit zorgt ervoor dat het verhaal makkelijk is te volgen.



Ondanks sommige om begrijpbare gedachten van de ik- persoon, is dit een geweldig boek. Het leest snel en je legt het boek tijdens het lezen niet snel weg. Het is Carry slee echt gelukt om een goede biografie van de ik- persoon te maken en haar een juiste keus te laten maken.

“Want ook al kon mama geen moeder zijn: ik was haar dochter.”
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen