Boekverslag : Yolande Mukagasana - De Dood Wil Mij Niet
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 729 woorden.

De dood wil mij niet door Yolande MukagasanaVerhaalHet boek speelt zich af in Rwanda op, 6 april 1994. Het hoofdpersonage heet Yolande en zij is een verpleegster in een dorp je in de buurt van Kigali. Ze is getrouwd met Joseph en ze heeft 3 kinderen. En juist omdat ze verpleegster is, is ze een zeer vooraanstaande vrouw in het dorp. Op de vooravond van 6 april komt haar broer Népo haar halen om te vluchten voor de massamoorden. Maar ze komen op de rand van het dorp een versperring tegen. Daar controleert men de mensen op hun afkomst, Hutu of Tutsi, en alle Tutsi’s worden afgemaakt. Yolande, die een Tutsi is, moet samen met haar gezin terug vluchten en ze brengen de nacht door in de brousse achter hun huis. Het is dan dat haar broer haar voorspelt dat zij de enige overlevende zal zijn van de familie, want de dood wil haar niet. De volgende dag horen ze op de radio dat alle mannen, Hutu’s en Tutsi’s, zich moeten aanmelden aan de versperringen om deze te helpen bemannen. Ook Joseph gaat naar een versperring en Yolande blijft dan samen met haar kinderen in de brousse, omdat ze wordt opgejaagd door de Hutu’s, men ziet haar als het boegbeeld van de Tutsi’s.

Deze situatie duurt nog een paar dagen en dan neemt Joseph een beslissing. Hij voelt dat hij die dag zal sterven en hij roept Yolande bij zich. Hij heeft besloten om hun kinderen met de zus van Yolande mee te sturen en hij gaat naar de versperring. Yolande moet ondertussen vluchten. Ze ziet hoe Joseph’s hand wordt afgehakt en hoe hij even later wordt vermoord. Ze komt terecht bij een Hutu-vrouw, Emanuelle, die haar gedurende 11 dagen onder haar spoelbak verstopt. Yolande weet dan niet of haar kinderen nog leven. Na deze elf dagen heeft Yolande er genoeg van en ze vraagt aan Emannuelle om een soldaat om te kopen zodat hij hen naar een priester kan brengen. Deze priester verbergt nog veel andere vluchtelingen. Na de nacht daar te hebben doorgebracht, rijden ze verder naar een oude kolonel van het Hutu-leger.Daar verblijft ze nog enkele weken en dan chanteert ze de kolonel om haar naar een zeer groot vluchtelingencomplex te brengen, want ze vertrouwt hem niet meer. Emannuelle komt met haar mee en in dit kamp ontmoet ze haar zus terug. Zij vertelt Yolande dat haar kinderen zijn vermoord, de Hutu’s hadden hen ontdekt en ze hebben ze meegenomen maar een gracht langs de weg. Daar werden ze allemaal op een rij gezet en werden ze één voor één ondervraagd over de verblijfplaats van Yolande. Als ze niets zeiden werden ze vermoord door een klap met een hamer ofwel werden ze gewoon doodgeschoten. Eén dochter van Yolande wou niet vermoord worden door de rebellen en zij is zelf in de put gesprongen en later gestikt door het gewicht van de lijken.

Na een dag of twee in het complex worden ze naar een bevrijd gebied gebracht en daar eindigt het boek.

PersonagesHet hoofdpersonage is Yolande, een Tutsi vrouw die veel van haar werk als verpleegster houdt. Haar zoon heet Christiaan en haar dochter heet Nadine. Ze heeft ook nog een geadopteerde dochter, Sandrine. Ze heeft Sandrine geadopteerd nadat haar moeder was overleden.

Christiaan is 13 en Nadine is 11, Sandrine is 12 jaar.

Yolandes man, Joseph, is wat ouder dan Yolande en hij is ook een Tutsi. Veel meer wordt er over hem iet verteld.

Dan hebben we ook nog Emannuelle, dit is echter een verzonnen naam, Yolande wilde de echte naam niet gebruiken. Emanuelle is een vrijgezel, ze woont alleen in de achterbouw van een gezin en daar heeft ze alles wat haar hartje wil, een keuken, kachel, bed, enz.

Dit zijn de belangrijkste personages in het boek.TijdHet verhaal speelt zich af in Rwanda, in 1994. In de buurt van Kigali, de hoofdstad.Persoonlijke meningHet is een zeer aangrijpend boek en het voelt alsof je zelf in de oorlog zit. Dit boek is een echte aanrader voor mensen die de genocide in Rwanda niet willen ontkennen of vergeten en er meer wan willen leren. De beschrijving van de personages vind ik ook zeer goed, en het is een gemakkelijke taal die er wordt gebruikt.

Dit boek is echt één van de mooiste boeken die ooit gelezen heb.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen