Boekverslag : Arne Berggren - Stillemannen / De Stille
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 908 woorden.

1,2,3: 13-11-’00 De Stille geschreven door Arne Berggren.4. Genre: het boek is volgens mij een psychologische roman, want het gaat vooral de liefde van een jongen.5. persoonsbeschrijvingen: De naam van de hoofdpersoon wordt niet genoemd, want het wordt verteld vanuit de ikpersoon.

Deze ikpersoon is onzeker: zo durfde hij Kirstin niet te zoenen. Hij is af en toe bang: hij was er bang voor dat hij Mirjam zou verliezen aan Martin. Zorgeloos: hij dronk zomaar een fles wodka leeg. Hij is ook een tikkeltje meegaand: Martin haalt hem iedere keer heel makkelijk over.Kirstin: ze is zorgeloos: ze drinkt heel veel sterke drank en ze is direct: ze zegt altijd precies wat ze denkt. Meer kun je uit het verhaal niet halen.6. Tijd: het verhaal speelt zich waarschijnlijk gewoon in deze tijd af. Er staat namelijk niets in dat op een andere tijd wijst.7. Plaats: het verhaal speelt zich af op een eilandje vlak voor de Noorse kust.8. Titel verklaring: het boek heet de Stille omdat ere een man op het eiland woont, die De Stille wordt genoemd, en de hoofdpersoon heeft heel veel bewondering voor deze persoon, en wordt later zelf De Stille genoemd, omdat hij zo in zichzelf gekeerd is na de dood van zijn vader.9. Thema: Het boek gaat over de liefde tussen een jongen en een meisje dat dramatisch uit de hand loopt.10. het verhaal:

Een jongen (er wordt geen naam genoemd) gaat elk jaar met zijn familie met vakantie op een eiland aan de kust van Noorwegen. Vanaf zijn zesde gaat hij steeds naar hetzelfde vakantiehuisje van zijn ouders. Ook zijn vrienden Agnar en Lasse komen er elk jaar. Ook leert hij een eilandbewoonster kennen, Miriam. Als de ikpersoon nog klein is, gaan ze altijd vissen of zwemmen met zijn drieën of vieren. Later als hij 14 jaar is overlijdt zijn vader. In de zomer daarop, als hij 15 jaar is, moet het huisje verkocht worden, en het is dus ook de laatste zomer dat hij hier zal zijn. Hij gaat vaak met Agnar en Lasse vanuit hun bootje meisjes bespieden. Op een dag leggen ze hun bootje aan en staat er een jonge man op de steiger, Martin heet hij. Hij wordt vrienden met hen en hij leert hun meisjes te versieren en voert de motor van hun bootje op.Martin zorgt voor een afspraakje tussen de ikpersoon en Kristin, een oppervlakkige vriendin van hem, maar dat wordt niet zo’n succes. Als Martin een feest organiseert nodigt hij iedereen die hij kent uit, ook Miriam. Op het feest wordt veel gedronken en ook de ikpersoon giet zich vol. Hij vindt dat Martin en Miriam wel naast erg dicht elkaar zitten en het zit hem niet lekker dat ze flirten.Hartstikke dronken komt hij thuis en is het daardoor gauw vergeten. Toch ziet hij een tijdje later dat Martin en Miriam steeds intiemer worden. Op het feest een paar weken later gaan ze met elkaar naar bed. Hij (ikpersoon) wordt jaloers en voelt zich bedrogen.

Hij denkt dat Miriam het niet allemaal vrijwillig doet en dat Martin haar onder druk zet. Hij krijgt weer hoop en laat door haar veel aandacht te geven merken dat hij ook gek op haar is. Even lijkt het dat Miriam voor hem kiest, maar het intieme gedoe tussen Martin en haar wordt alleen maar erger.Een poos later is er weer een feest, ditmaal in de stad Nøtterø op het vasteland. Agnar, Lasse en de ikpersoon gaan met een paar anderen met de bus ernaar toe. Miriam en Martin zullen wat later komen, zij gaan met de boot via de zee. In de bus drinken ze jenever en sommige zijn al dronken voor het feest is begonnen. Ook op het feest wordt veel gedronken en voor middernacht is bijna iedereen beschonken. Hij vergeet Miriam en duikt met een vreemd meisje het bed in.Hij wordt ‘s morgens vroeg om een uur of zes kotsend wakker. Als hij weer een beetje kan denken hoort hij via via dat Miriam met Martin in bed ligt. De ikpersoon wordt razend als hij dat hoort, het wordt hem zwart voor de ogen. Hij gaat naar de slaapkamer waar ze liggen. Ze liggen arm in arm. Later als hij bijkomt heeft hij een geweer in zijn handen. Dat had hij uit de wapenverzameling van de bewoner van het huis waar het feest gehouden werd. Hij heeft Martin en Miriam vermoordt. Uit liefde voor Miriam en uit jaloezie voor Martin. Hij wordt gearresteerd door de politie en wordt voorgeleid.In de rechtszaal flitst zijn jeugd als een film voorbij en wordt duidelijk hoe het zover heeft kunnen komen.11.Mijn mening: Het was een moeilijk boek om een verslag van te maken, want er zijn steeds flashbacks en dan weer vooruitblikken. Bv eerst werd er geschreven vanuit een 15-jarige jongen en daarna vanuit een 6-jarige jongen en daarna weer vanuit een 9-jarige jongen, enz.

Het boek vind ik meeslepend, want het is best realistisch, en je begint helemaal mee te leven met die jongen en je beeld je ook al in hoe het verdergaat. Ik heb het boek in een avond uitgelezen omdat ik het zo meeslepend vond. Het boek is ook leuk om te lezen, omdat het zo herkenbaar is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen