Boekverslag : Jekkers, Harrie & Meinderts Koos - Uit De School Gekapt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 389 woorden.

Als het nieuwe schooljaar begint hervat joop, de conciërge, zijn werk Om te beginnen zet hij de koffieautomaat 20,000 tikken terug, om wat extra geld te verdienen.


Bij de eerste vergadering ontstaat er meteen ruzie, omdat de meningen ernstig verdeeld zijn over het nieuwe verwijderingssysteem. De vergadering verloopt verder met een hoop strubbelingen en weinig echte oplossingen.


Op de eerste schooldag besluiten ze een sportdag te houden, alleen de gymleraar Meeuwisse is het er niet mee eens.Er kan volgens hem geen sportdag gehouden worden omdat de springbakken ernstig vervuild zijn. Joop komt echter met een oplossing, voor een kleine vergoeding wil hij het zand wel laten vervangen. Met behulp van zijn achterneef Thijs koopt hij goedkoper ongefilterd duinzand in plaats van rivierzand. Ze zorgen voor een officiële kwitantie en ze stoppen de rest van het geld in hun zak. Bij de sportdag komt één van de leerlingen met zijn hoofd tegen een handgranaat, die in het zand zat. Er wordt een onderzoek ingesteld en Joop vraagt zijn achterneef Thijs om hulp. Het lukt en het bedrijf waar ze het zand gekocht zouden hebben komt in de problemen.


Als de lerares Nederlands met zwangersschapsverlof gaat komt er een vervanger. Hij kan echter geen enkele orde houden en het wordt een enorme puinhoop. Pas als de directeur langs komt wordt het weer wat rustiger.


Als er een reünie wordt gehouden pikt ook Joop een graantje mee. Met een handvol pitten tovert hij bijvoorbeeld het fabiekssap om tot vers geperste jus d'orange.


's Avonds is de directeur erg dronken en Joop besluit hem daarom maar naar huis te rijden. Echter Joop heeft ook behoorlijk wat op en ze belanden in de etalage van een winkel. Ze lopen terug naar de school en geven de auto op als gestolen, wat door de politie wordt geloofd.


De spanningen op school lopen steeds meer op, bijvoorbeeld bij scholierenstaking tegen de plaatsing van kruisraketten doet de lerares Marjo Blok Jansse uitbundig mee, iets wat bijvoorbeeld mevrouw De Bruin, lerares Duits, niet kan hebben.


Als de problemen echt de pan uit rijzen besluit de directeur om een andragoog in te schakelen, om de problemen op te lossen. Ze doen onder zijn leidin een serie spelen en tests, waaruit naar voren komt wat iedereen al wist. Men begrijpt elkaar wel, maar ze zijn het niet met elkaar eens.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen