Boekverslag : Arne Berggren - Stillemannen / De Stille
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 672 woorden.

Titel : De Stille

Schrijver : Arne Berggren

Vertaald door : Clementine Luijten

Aantal blz. : 112

Uitgever : Piramide

Hoofdpersonen: Ikpersoon (later de ‘Stille’) MiriamSAMENVATTING:

Noorwegen, een jongen (geen naam bekend) gaat elk jaar met zijn gezin op vakantie op een eiland aan de kust van Noorwegen. Vanaf zijn zesde gaat hij steeds naar hetzelfde vakantiehuisje. Ook zijn vrienden Agnar en Lasse komen er elk jaar. Ook leert hij een eilandbewoonster kennen, Miriam. Als de ikpersoon nog klein is, gaat ze altijd vissen of zwemmen met zijn drieën of vieren. Later als hij 14 jaar is gaan Agnar en Lasse vanuit hun boot topless meisjes bespieden. Op een dag leggen ze hun bootje aan en staat er een jonge man op de steiger, Martin heet hij. Hij wordt vrienden met hen en hij leert hun meisjes te versieren en voert hun motorbootje op.

Martin zorgt voor een afspraakje tussen de ikpersoon en Kristin, een oppervlakkige vriendin van hem, maar dat wordt niet zo’n succes.

Dan overlijdt zijn vader. Hij kon altijd goed met hem opschieten en is er daarom ook kapot van. Als Martin een feest organiseert nodigt hij iedereen die hij kent uit, ook Miriam. Op het feest wordt veel gedronken en ook de ikpersoon giet zich vol. Hij vindt dat Martin en Miriam wel naast erg dicht elkaar zitten en het zit hem niet lekker dat ze flirten. Strontlazerus komt hij thuis en is het daardoor gauw vergeten. Toch ziet hij een tijdje later dat Martin en Miriam steeds kleffer worden. Op het feest een paar weken later gaan ze met elkaar naar bed. Hij (ikpersoon) wordt jaloers en voelt zich bedrogen. Hij denkt dat Miriam het niet allemaal vrijwillig doet en dat Martin haar onder druk zet. Hij krijgt weer hoop en laat door haar veel aandacht te geven merken dat hij ook gek op haar is. Even lijkt het dat Miriam voor hem kiest, maar het kleffe gedoe tussen Martin en haar wordt alleen maar erger. Een poos later is er weer een feest, ditmaal in de stad Nøtterø op het vasteland. Agnar, Lasse en de ikpersoon gaan met een paar anderen met de bus ernaar toe. Miriam en Martin zullen wat later komen, zij gaan met de boot via de zee. In de bus drinken ze jenever en sommige zijn al dronken voor het feest is begonnen. Ook op het feest wordt veel gedronken en voor middernacht is bijna iedereen beschonken. Hij vergeet Miriam en duikt met een vreemd meisje het bed in. Hij wordt ‘s morgens vroeg om een uur of zes kotsend wakker. Als hij weer een beetje kan denken hoort hij via via dat Miriam met Martin in bed ligt. De ikpersoon wordt razend als hij dat hoort, het wordt hem zwart voor de ogen. Hij gaat naar de slaapkamer waar ze liggen. Ze liggen arm in arm. (Lezen 106-107) Hij vermoordt Martin en Miriam. Uit liefde voor Miriam en uit jaloezie voor Martin. Hij wordt gearresteerd door de politie en wordt voor geleid. In de rechtszaal flitst zijn jeugd als een film voorbij en wordt duidelijk hoe het zover heeft kunnen komen: DE STILLE; het verhaal van een jongen die doodde uit liefde.

Mijn mening:

volgorde waarop het verteld is erg vreemd is: stukje in de rechtszaal, stukje als klein kind, stukje van de moord.

Dat maakt het boek wel minder geschikt voor een boekbespreking.

Ik vond het een aangrijpend boek omdat het een heel bizar verhaal is en die jongen eigenlijk gek is, maar ik kreeg toch een beetje medelijden met hem.

Ik vond het een mooi boek omdat de zinnen heel poëtisch zijn geschreven. Het leest makkelijk weg omdat de hoofdstukken heel kort zijn. Ik vond dit boek mooier dan zijn vorige boek “De Gevoelige Moordenaar”.Over ARNE BERGRREN:

Arne Berggren (1960) is musicus en schrijver en komt uit Noorwegen. Hij ontving voor zijn boek ‘de Stille’, de Noorse Literaire Kritiek Prijs 1992 voor het beste jeugdboek. Zijn vorige boek ging ook over moord en liefde.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen