Boekverslag : Jan Simoen - Met Mij Gaat Alles Goed
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 611 woorden.

Korte inhoudDit verhaal begint zeer luchtig maar bouwt zich heel snel op. Het gaat over Jonas die in New York woont en zijn stiefbroer Michaël die in Fiesole in Italië zijn studies afmaakt. Beide staan ze zeer enthousiast in het leven en met beide voeten op de grond. Jonas’ moeder is aan kanker gestorven en zijn vader is hertrouwd met Irena, een Kroatische. Het is een constante brievenuitwisseling van Jonas, Michaël, Pierre (vader), Irena, Anna (zus), Hugo en Paul (broer van Pierre). In het begin schrijven de ouders van Jonas en Michaël vele brieven naar Jonas maar krijgen weinig respons en gaan zich zorgen beginnen te maken. Het was niet zijn bedoeling om grof te doen tegen hen. Hij was gewoon beschaamd omdat hij veel problemen had in New York om een degelijke job te vinden. In het begin was hij au pair bij twee kunstenaars en schaamde hem er een beetje over. Uiteindelijk vindt hij een toffe job in een zeer chique hotel waar hij zich volledig kan geven. Maar nadat Jonas te horen krijgt dat hij seropositief is valt hij in een diep dal en heeft nood aan zijn familie en vrienden. Hij vertelt het slechte nieuws aan zijn halfbroer maar wil nog wachten met het te zeggen tegen zijn familie. Michaël weet moeilijk wat te doen met zo’n geheim. Tussen de lijnen door merkt Jonas’ vader dat er wel iets aan de hand is. Hij durft er niet over te beginnen tegen Jonas omdat hij schrik heeft om ook hem te verliezen. Na vier jaar begint Jonas reeds aftakeling van zijn lichaam te voelen. Hij neemt de beslissing om zijn vader en stiefmoeder in te lichten. Het valt hen zeer zwaar. Maar proberen toch nog er het beste van te maken. Tijdens het verhaal is de oorlog aan de gang in Ex-Joegoslavië en ontstaat daar ook veel heisa rond. Irena, Michaël en zijn vriendin zijn namelijk oorspronkelijk van Ex-Joegoslavië zijn. Irena gaat dan ook een opvangtehuis oprichten in het ouderlijke huis van Pierre. Daar gebeuren heel wat dingen waar ze mooie herinneringen aan overhouden.

Wanneer Jonas sterft aan zijn slepende ziekte valt Pierre in een heel diep dal. Hij doet hem goed voor maar diep binnenin huilt zijn hart. Het is de tweede persoon waar hij zielsveel van houdt die na een tragische periode verliest. Wanneer Irena naar New York en Fiesole gaat takelt hij nog meer af en gaat zich afzonderen. Hij probeert door zijn verdriet neer te pennen met zijn gevoelens en pijn om te gaan. Wanneer Irena terugkomt en hem vindt , ziet ze hoe erg hij er aan toe is. Uiteindelijk moet Pierre drie maanden rusten omdat de psychiater HES vaststelde. (Hyperesthetisch Emotional Sydrom) Aan het einde van het boek beslissen Irena en Pierre Jonas zijn as uit te strooien op een heuvel in Italië. Dat was Jonas’ laatste wens. Wanneer hij met Michaël een wandeling maakte vond hij die heuvel een adembenemende plek waar hij eeuwig rusten wou.

Eigen meningHet boek heeft vaak mijn adem doen stokken. De brieven omschrijven aangrijpende gevoelens. Ze zijn zodanig goed omschreven dat je zelf de gevoelens kan ervaren. Jan Simoen weet zeker hoe hij de gevoelige snaar moet raken binnen in mij. Het boek heeft me vaak ontroerd en aangezet tot nadenken over verschillende dingen in het leven. De leesstijl is heel eenvoudig maar toch tegelijkertijd origineel en dit maakt het zo aantrekkelijk om het boek verder te lezen. Het vertelt dingen die dagelijks rondom ons gebeuren maar die we zelden spijtig genoeg beseffen. Vaak worden er naakte feiten opgerakeld die niemand kan beantwoorden. Ik vind het door deze mengelmoes van gevoelens een zeer goed en sterk verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen