Boekverslag : Jan Terlouw - Pjotr
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1628 woorden.

Zakelijke gegevens:

Titel van het boek is Pjotr

Naam van de auteur is Jan Terlouw

Naam van de uitgever is Malmberg

Jaar van verschijnen is in 1970 verschenen.Personages:

De hoofdpersoon: is Pjotr. Hij is in het begin van het verhaal 14 en aan het einde 16. Pjotr gaat in het verhaal zijn vader achterna gaat en hem dan uiteindelijk vind. Hij is ook erg muziekkaal.

Karakter: Hij is een rustig en helder denkend persoon

Uiterlijk: hij heeft een licht gebouwde lichaam.

Eigenschappen: De vader van Pjotr heet Sergei en zijn moeder heeft hij nooit gekend.

Veranderingen in de loop van het verhaal: hij wordt verliefd op Shura en wordt 2 jaar ouder.

Het probleem van de hoofdpersoon:

Hij raakt zijn vader kwijt, die verbannen is naar Siberië.

Bijpersonen zijn:

Sergei: Hij is de vader van Pjotr en is een man die af en toe driftbuien heeft als er iets mis gaat.

Shura: Zij is de ex vrouw van Stefan en leert Pjotr op zijn reis kennen. Ze heeft een zacht en liefelijk karakter. Pjotr raakt verliefd op haar.

Stefan: Revolutionair en ex man van Shura

Victor: Dit is de vriend van Sergei. Ze hebben elkaar leren kennen in het strafkamp.Mijn mening:

Ik heb deze boek gekozen omdat ik het al eerder had gelezen.

Ik vond het een spannend boek, omdat Pjotr veel avonturen meemaakt op zijn reis naar Siberië. Ik vond het een leuke einde omdat Pjotr zijn vader weer terugziet.

Samenvatting:

Pjotr woont samen met zijn vader Sergei op een boerderij in een dorpje ongeveer 500 km van Moskou. Zijn moeder kent Pjotr niet omdat die al doodgegaan is toen hij ongeveer 3 jaar oud was. Pjotr vindt muziek erg leuk. Hij speelt zelf fluit.

Op een dag krijgt Pjotr 100 roebels van zijn vader om een pathefoon te kopen in een stad.

Pjotr moet een heel eind lopen om bij Voronej de grotere stad waar je een pathefoon kan kopen. Het blijkt dat de pathefoon 104 roebel kost en dus moet Pjotr teleurgesteld terug naar huis. Sergei besluit Pjotr alvast tegemoet te lopen. Dan hoort Sergei de stem van Pjotr die gilt. Hij rent en ziet dat Pjotr met iemand zit te vechten. Hij gaat er op af. Hij merkt hij dat Pjotr bloedt en Sergei haalt in woede naar de andere schim uit.

De volgende dag blijkt dat Sergei de jongen heeft dood geslagen. Hij wordt opgepakt en wordt naar een werkkamp in Siberië vervoerd.

De volgende dag krijgt Pjotr te horen dat zijn vader is afgevoerd naar een werkkamp in Siberië voor 10 jaar. Hij besluit om zijn vader achterna te reizen. Hij heeft nog 100 roebels van de niet gekochte pathefoon. Van dat geld neemt hij de trein naar Moskou.

Zijn doel is om naar Nizjni Novgorod te gaan komen, dat is ongeveer 10 dagen lopen. Als hij daar is aangekomen is hij door bijna al zijn geld heen, en besluit hij te gaan werken. Hij heeft een baantje gevonden als koetsier. Pjotr werkt hier nu al twee maanden. Op een dag krijgt hij de opdracht om twee heren naar Saransk te vervoeren. Deze koste hem een dag of acht. Pjotr weet niet dat het de gezochte revolutionaire Stefan en Shura zijn. Maar op een gegeven moment komt hij erachter dat een van de heren een vrouw is, het is de revolutionaire Shura. Stefan wil niet de kans lopen om door Pjotr verraden te worden en probeert Pjotr dood te schieten. Maar Pjotr kan nog net op tijd onsnappen. Shura en Stefan nemen de koets mee. Hij loopt verder tot Saransk. In Saransk aangekomen rijdt hij de koets zo snel als hij kan terug naar Nizjni Novgorod. Hij doet geen aangifte. Als hij genoeg geld heeft neemt Pjotr de trein naar Wjatskije Poljany. In Wjatskije Poljany heeft Pjotr niet zo veel geld meer over. Hij bedenkt een plan om naar Siberië verbannen te worden, hij steekt zo een huis in brand.

Pjotr steekt een oud huis in de brand. Hij sticht die brand zo dom dat de politie geen enkele moeite heeft om de dader te vinden. Hij wordt weldra opgepakt en tot zijn verbijstering wordt hij met liefde ontvangen. Hij heeft namelijk een huis in de brand gestoken waar iedereen bang voor was. Daarvoor is iedereen hem erg dankbaar. Ook hadden dieven in hetzelfde huis sieraden opgeslagen die door hem weer terug zijn. Hij krijgt 20 roebel als dank van de burgemeester. Met dat geld heeft hij genoeg om verder te reizen naar Jekaterinenburg. Hier probeert hij ook om verbannen te worden naar Siberië. Hij slaat de burgemeester voor de ogen van een groot publiek in het gezicht. Hij hoopt nu verbannen te worden. Maar helaas, hij heeft de rotte kies van de burgemeester eruit geslagen. De burgemeester nodigt hem uit om bij hem te komen eten. De volgende dag loopt Pjotr met de burgemeester over het marktplein. Plotseling komt er een man vanuit de menigte en schiet de burgemeester dood. Pjotr herkent hem, het is de revolutionaire Stefan.In Siberië aangekomen is het hard werken voor Sergei en zijn nieuwe vriend Victor.

De commandant heeft een vervallen buitenhuisje dat opgeknapt moet worden. Hij laat het door twee gevangenen doen die hij wel vertrouwt. De bewakers kiezen daarvoor Sergei en Victor. Bij het zomerhuisje aangekomen doet de commandant een dutje. In zijn slaap wordt hij plotseling besprongen door een beer. Sergei en Victor doden de beer en redden zijn leven.

Hier is de commandant ze erg dankbaar voor. Hierdoor hoeven ze niet meer in de mijn te werken en kunnen ze in Irkoetstk wonen onder voorwaarde dat ze zich eens per week melden bij de commandopost.

Ondertussen is Pjotr al een hele tijd op weg. Hij legt nu vele kilometers per dag af met de weinige roebels die hij nog heeft.

Op een dag ontmoet Pjotr een agent uit Jekateringenburg die op zoek is naar Shura. De agent die Werchowjenski heet vraagt hem allerlei vragen maar Pjotr doet net of hij het niet weet en vertelt aan de agent Werchowjenski dat hij meer tijd nodig heeft om zich te herinneren wat die twee in de koets allemaal hadden gezegd. Onder voorwaarde dat hij alles probeert te herinneren over de reis met Stefan en Shura mag Pjotr meereizen met de agent. Ze blijven samen een dag in Omsk. De volgende dag vertelt de agent dat Shura is gesignaleerd in Tomsk. Ze vertrekken zo snel mogelijk naar Tomsk. De agent vertelt dat daar een familielid van Shura zou wonen. In Tomsk aangekomen gaan ze meteen naar familielid van Shura die Warwara heet. Werchowjenski gaat er op bezoek en ondervraagt haar. Hij vraagt of Shura hier is gekomen en als ze nog komt dat ze het zou melden bij de politie. Warwara zegt dat Shura niet is gekomen en als ze komt de politie te waarschuwen. Wanneer de agent weg is heeft het oude vrouwtje zich zo sterk gehouden door te niet zeggen dat Shura zich in het huis schuilhoudt dat ze een hartverzakking krijgt, ze gaat daardoor dood.Nadat de tante van Shura dood is reist Shura mee met Pjotr naar Irkoetsk.

Vlakbij Irkoetsk besluiten ze een bergpad te nemen. ‘s Avonds begint het plotseling heel hard te regenen. Ze besluiten te overnachten in een huisje dat ze in de verte zien staan.

Diezelfde dag wilt Sergei het huisje van de commandant weer eens bezoeken, want het is precies een jaar geleden dat hij zijn vrijheid terug kreeg. Plotseling begint het te regenen. Hij versnelt zijn pas, maar als hij vlak bij hoort hij gegil en geschreeuw en gaat hij rennen.

Hij hoort namelijk de stem van zijn zoon. Eenmaal in het huisje ziet hij dat een grote beer zijn zoon en een vrouw aanvalt. Hij dode ook deze beer en verpleegde ze alle twee.

Pjotr en Shura gingen mee met Sergei. Ze praten alles bij wat ze allemaal al die tijd hadden gedaan. Eindelijk na 2 jaar wonen ze weer samen.

Over de schrijver Jan Terlouw:

Jan Terlouw is op 15 november 1931 in Kamperveen geboren. Na de middelbare school studeerde hij eerst wiskunde in Utrecht, later koos hij natuurkunde als hoofdvak. Hij werkte als onderzoeker voor instellingen in Nederland, Amerika en Zweden.Vrijwel vanaf de oprichting in 1966 was Jan Terlouw lid van de politieke partij D'66. Hij was een tijdje raadslid in Utrecht en stapte in 1971 over naar de landelijke politiek. Hij was onder meer lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter van zijn partij en minister van Economische zaken.

Na een periode in Parijs, waar hij werkte voor de Europese Conferentie van Ministers van transport, werd hij in 1991 benoemd tot Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland. In 1996 ging Jan Terlouw met pensioen.

Jan Terlouw is momenteel voorzitter van het bestuur van de Stichting Lezen.Het eerste jeugdboek van Jan Terlouw kwam in 1970 uit: 'Pjotr. Eerder al had Terlouw 'De avonturen van Oom Willibrord' geschreven, dat kort na 'Pjotr' in 1971 verscheen. Het meest succesvolle boek van Jan Terlouw is wellicht 'Koning van Katoren'. Hij kreeg voor dit boek in 1972 een Gouden Griffel en in 1973 een aantal belangrijke buitenlandse prijzen. In datzelfde jaar ontving hij zijn tweede gouden griffel voor 'Oorlogswinter'.

Jan Terlouw is getrouwd en heeft drie dochters en één zoon.

Zijn boeken gaan meestal niet over een bepaald onderwerp. Er is vaak wel een jeugdige hoofdpersoon in het boek aanwezig.

De boeken die Jan Terlouw tot nu toe heeft geschreven zijn:1970: PJOTR

1971: BIJ ONS IN CADDUM

1971: KONING VAN KATOREN

1972: OORLOGSWINTER

1973: BRIEFGEHEIM

1974: DE HEKS VAN IJSELSTEIN

1976: OOSTERSCHELDE WINDKRACHT 10

1981: OOM WILIBRORD

1983: DE KLOOF

1986: GEVANGENIS MET EEN OPEN DEUR

1989: DE KUNSTRIJDER

1993: DE UITDAGING EN ANDERE VERHALEN

1998: EIGEN RECHTER

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen