Boekverslag : Thea Beckman - De Doge-ring Van Venetie
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 841 woorden.

Zakelijke gegevensTitel De doge-ring van Venetie

Auteur Thea Beckman

Uitgever Lemniscaat

Jaar van uitgave 1994

aantal blz. 205Informatie over de auteur:Thea Beckman trouwde in 1945, en kreeg drie kinderen.

Ze begon in 1947 met schrijven, ze schreef toen in jeugdtijdschriften.

In 1957 schreef ze haar eerste boek: de ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder.

Toen haar kinderen uit huis gingen kon ze meer tijd aan schrijven besteden. Sinds 1970 verscheen bijna elk jaar een boek.

Ze heeft toen ze jong was de middelbare school niet afgemaakt, maar toen heeft ze alsnog atheneum gedaan, en in 1981 studeerde ze af in de sociale psychologie.Mening

Ik vind 'De doge-ring van Venetië' een interessant boek. Je komt in het boek veel te weten over hoe de monniken in de middeleeuwen leefden. Het boek probeert ook een indruk te geven over het geloof en bijgeloof en wat daar de gevolgen van zijn. Het verhaal is heel realistisch geschreven. Dit kun je natuurlijk nooit helemaal nagaan maar het zal wel zo ongeveer geweest zijn in de middeleeuwen. Het boek is gemakkelijk te lezen. De schrijfster heeft karakters en gedachten van personen duidelijk beschreven.

Wel vind ik dat ze moeilijke woorden zoals novice, prelaat, patriciër wat beter uit kon leggen.

Ik vind boeken van Thea Beckman leuk omdat ze boeken uit oude tijden op een vlotte manier kan beschrijven en daarom zijn ze ook nooit saai.

Ik vind het boek voor mijn leeftijd geschreven en zeker niet te kinderachtig.Samenvatting van het verhaal

Thomas is een novice, dat is een monnik in opleiding, in het arme Sint-Maria- klooster in de Belgische Kempen. In de winter van 1397 roept de prior, het hoofd van een klooster, de monniken bij elkaar. Hij heeft besloten dat het klooster meer bedevaartgangers moet trekken om het nodige geld binnen te krijgen. Als het klooster een belangrijke relikwie zou bezitten, dan zouden er hoogstwaarschijnlijk meer pelgrims en andere belangstellende naar het klooster komen. Een relikwie is een overblijfsel van een heilige. De prior heeft besloten dat twee mensen aan te wijzen om naar Venetië te gaan waar veel handel gedreven wordt in zulke voorwerpen. Om aan geld te komen om een relikwie te kopen hebben zij een mooi zilveren servies verkocht.

De prior wil dat de monnik Matthias en Thomas de opdracht uitvoeren. Kort na Pasen vertrekken ze. Even buiten Maastricht stopt broeder Mattheas om in het bos een kistje met een flinke hoeveelheid goudmunten op te graven. Thomas staat volbewondering toe te kijken. Mattheas heeft de kist daar jaren geleden begraven toen hij nog marskramer was en geen monnik. Daarna trekken ze verder. Via Duitsland bereiken ze de Alpen. Ze sluiten zich aan bij een handelskonvooi en zo komen ze na een vermoeide tocht door het hooggeberte in Venetië aan. In die stad ontmoeten ze broeder Inktvis. Hij is van Vlaamse afkomst en geeft hen onderdak in het klooster waar hij woont. Matthias en Thomas nemen er de tijd voor om de vele beroemde gebouwen in de prachtige stad te bekijken. Hier en daar informeert broeder Matthias naar relikwieën. Op een dag komt hij bij een handelaar terecht die iets bijzonders aan te bieden heeft: Een schedel van Santa Juliana. Mattias gaat niet gelijk op zijn aanbod in want anders zou hij veel te veel betalen voor de schedel. Uiteidelijk koopt hij de schedel voor de door de prior gegeven bedrag. Van de gouden munten die Mattheas opgegraven heeft laat hij, om de schedel in tentoon te stellen, een prachtig reliekkastje maken.

Terwijl Mattias handelt werkt Thomas in het klooster. Op een dag maakt hij vis schoon. In een van de dieren vindt hij een prachtige gouden ring. De monniken herkennen de ring, het is de ring van de doge (de leider van de republiek Venetië). Dit is een heel slecht teken, want als de ring terugkeert die de doge elk jaar in zee werpt om het “huwelijk” tussen stad en zee te bevestigen is er groot onheil op komst. De monniken brengen de ring bij de doge, maar zeggen niet dat Thomas deze gevonden heeft. Korte tijd later breekt in een deel van de stad de pest uit. Thomas wordt als de veroorzaker aangewezen omdat ze erachter dat hij de ring van de doge heeft gevonden.

De monniken houden zich totdat het reliekkastje klaar is schuil in het klooster. Enkele dagen later vluchten ze midden in de nacht met behulp van broeder Inktvis de stad uit. Daarna beginnen ze snel aan de tocht naar huis die vrij goed verloopt. Alleen in Zuid-Duitsland hebben ze problemen. Ze lopen in de armen van een troep werkelozen huurlingen die het platteland onveilig maken.

Ze worden gelukkig niet beroofd van hun kostbare schat doordat Mattias slim optreedt. Enkele weken later komen ze veilig in hun klooster aan. Ze laten het relikwie voor het klooster aan de andere monniken en de prior zien, ze kijken vol verwondering naar de heilige schedel. Ongetwijfeld zullen vele mensen hierop afkomen zodat het klooster gered wordt van de ondergang.Ik kreeg hier het cijver 8 voor
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen