Boekverslag : Michael Crichton - De Verloren Wereld (the Lost World)
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1208 woorden.

Uitgever: Luitingh ~ Sijthoff B.V., Amsterdam.

Jaar van uitgave: 1995

Voor vertaald werk:

oorspronkelijke titel: The Lost World

vertaald uit het: EngelsHet is een zeer spannend boek, er komen verschillende achtervolgings verhalen in voor, er word in het boek haastig oplossingen gezocht voor problemen enz.

Het is een zeer fantasierijk verhaal, het gaat namelijk over een paar wetenschappers die op een eiland door mensen gemaakte dinosaurussen gaat bestuderen.

Het spoort mij zeker tot nadenken, er worden verschillende evolutie theorieën besproken die men dan uitwerkt. Je gaat als lezer dan nadenken over deze theorieën en je trekt zo je conclusies over bepaalde theorieën.2. Verklaar de titel van het verhaal:

Er word door wetenschappers een theorie bedacht die als volgt luidt: Ergens op de aarde moet een plaats zijn waar evolutie niet is gekomen, een wereld waar alles was zoals 65 miljoen jaar geleden. Deze plek is nog nooit bezocht of onderzocht. Men gaat er vanuit dat dit een eiland is, een verlaten of verloren eiland. Omdat alles er zo verschilt dan op andere plekken, kun je het een "verloren wereld" noemen.Vind je de titel goed gekozen ? Waarom wel of niet?

Ja, het gehele boek speelt zich af op deze "verloren wereld", wat een eilandje bij Porto Rico genaamd Isla Sorna is.3. Geef een korte beschrijving van de hoofdperso(o)n(en); schenk daarbij aandacht aan zowel innerlijke als uiterlijke kenmerken: Ian Malcolm, ongeveer 40 jaar oud, een onderzoek op een universiteit in Santa Fe. Hij was een van de hoofdrolspelers in Jurrassic Park 1. Hij heeft van dat avontuur een slecht been overgehouden, zodat hij met stok moet lopen, hij is verplicht zijn mond te houden over Site B (JP1). Verder heeft hij een relatie gehad met Sarah Harding. Zijn auto is een Ford Taurus. Richard Levine, een multimiljonair, rond de dertig jaar, een zeer irritante maar de beste paleobioloog van de wereld uit Berkeley, de verloren wereld gedachte was zijn idee, hij zet dan ook een expeditie op poten samen met Malcolm om deze verloren wereld te vinden, hij houd van een geordend leven en kan er absoluut niet tegen als iemand in zijn spullen snuffelt. Zijn auto is een vuurrode Ferrari Testarossa.

Sarah Harding, ongeveer 35 jaar oud. Zwart, kort haar, gespierd en niet al te groot. Zij is van beroep een veldbioloog in Afrika, waar ze Afrikaanse roofdieren bestudeerd. Ooit heeft ze een relatie gehad met Malcolm en is nog steeds verliefd op Malcolm. Doctor Peter Thorne, 55 jaar, grijs haar, stevig gebouwd, hij heeft een eigen bedrijf genaamd Thorne Mobile Field Systems waar ze apparatuur voor expedities maken, vroeger had hij lesgegeven op een universiteit waar hij Structurele Techniek gaf, hij heeft een klein metalen brilletje en hij kan Levine niet uitstaan. Kelly Curtis, een meisje van 13, ze zit in de brugklas van het voortgezet onderwijs, ze word op school uitgemaakt voor studie, haar enige vriend is Arby.

Arby, zijn achternaam word niet in het boek genoemd, hij is een jongen van 11 jaar oud die ook in de brugklas zit, omdat hij zo goed kan leren, zijn ouders zijn heel rijk, ook hij word voor studie uitgemaakt, hij en Kelly zijn goede vrienden, hij is een genie op het gebied van computers en hij heeft graag een gepland leven, geen onverwachte gebeurtenissen.Welke medestanders en tegenstanders zijn er te vinden? Verandert dat in de loop van het verhaal?

Als hoofdpersoon moeten we Richard Levine zien. Zijn medestanders en tegenstanders zijn:

Medestanders: Kelly, Arby, Doc. Thorne en Sarah. Dit verandert niet in de loop van het verhaal.

Tegenstanders: Malcolm en Dodgson. Malcolm word later in het verhaal een medestander van Levine en Dodgsen word Levines ergste vijand.4. Welke persoon uit het verhaal zou jij het liefst willen zijn? Zeg ook waarom:

Doctor Peter Thorne. Hij heeft zeer goede ideeën, is technisch genie en verder verdient hij ook nog behoorlijk wat.5. Zou je anderen aanraden dit boek te lezen? Maak een korte reclametekst voor dit verhaal. (Het mag ook antireclame zijn.) Ja, "Als je Jurrassic Park 1 gezien of gelezen hebt en je dacht dat dat spannend was, dan sta je van dit boek helemaal te trillen op je benen. Dit is een van de best geschreven boeken ooit."Een kruising tussen een encyclopedie en een thriller.7. Welk thema behandelt dit boek naar jouw mening?

De evolutietheorie. De waarheid van verschillende theorieën, nieuwe theorieën, theorieën over het uitsterven van de Dinosaurus.Wat heeft de schrijver volgens jou met dit boek willen bereiken?de schrijver wil dat de lezer zich inspant om over problemen na te denken8. Tijdkenmerken van het boek. Bespreek achtereenvolgens: wanneer speelt het verhaal zich af? 1995

hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal? 1 week9. Plaatskenmerken van het boek. Bespreek:

waar speelt het boek zich af? Op een klein eiland voor de kust van Porto Rico, genaamd Isla Sorno.

heeft de plaats invloed op personen en gebeurtenissen? Ja, dit is de enige plaats ter wereld waar levende dinosaurussen te zien zijn.11. Is er sprake van een climax? (eventueel anticlimax): zo ja, geef dan kort aan welke climax:

Ja, vanaf het moment dat vanalles fout gaat op het eiland word er in een climax naar het moment toegewerkt dat ze van het eiland kunnen.12. Hieronder kun je eventueel belangrijke gegevens over de auteur kwijt:

Bijna alle boeken van Michael Crichton zijn verfilmd. Een paar bekende voorbeelden zijn: Jurrassic Park, Congo en Disclosure. Dit boek word op dit moment verfilmd. Verder is hij ook nog schrijver van de televisie serie Emergency Room ( te zien op Ned. 1) die vorig jaar 8 emmy's kreeg.13. Schrijf op een apart vel een korte inhoudsbeschrijving. (Niet meer dan 1 bladzijde.)

Richard Levine, s'werelds beste paleontoloog, bedenkt het idee dat er ergens op de wereld een plaats moet zijn waar nog dinosaurussen rondlopen. Samen met Malcolm ontdekt hij dat dit op een eiland is genaamd Isla Sorna. Hier was vroeger het massaproduktie laboratorium van dinosaurussen gevestigd van het bedrijf InGen. Het bedrijf is na de mislukking van Jurrassic Park falliet gegaan. Dit eiland heette voor InGen SITE B. Op dit eiland werden de dinosaurussen voor Jurrassic Park gefabriceerd. Op een dag besluit Richard Levine op expeditie te gaan naar het eiland. Zonder dat hij iemand heeft ingelicht vertrekt hij. Hij komt vervolgens in de problemen op het eiland en moeten zijn vrienden hem gaan zoeken. Onder leiding van Thorne gaat hij, Eddie en Malcolm naar het eiland om Levine te zoeken. Ze weten echter niet dat de twee kinderen in de trailers geslopen zijn die zij meenemen naar het eiland. Nadat ze op het eiland aangekomen zijn krijgen ze de schrik van hun leven: er lopen op dat eiland honderden dinosaurussen rond. Nadat ze Levine gevonden hebben, blijven ze nog een paar dagen om onderzoek uit te voeren. Er is echter nog een onderzoeksteam op het eiland aanwezig dat eieren steelt van de dinosaurussen. Als ze die proberen te stoppen komen en veel mensen om.

Naarmate hun onderzoek vordert komen ze erachter dat er door InGen een verschrikkelijke fout gemaakt is in de voeding voor de dieren. InGen had het schapevlees gegeven, dat ziektes bevat, waardoor er een overschot ontstaat aan roofdieren en de dieren gaan zeer vroeg dood.

Na de vele rampen proberen ze van het eiland af te komen, maar ze missen de helikopter die hen op zou halen.........
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen