Boekverslag : Anne Winkels - Vriend Of Dealer?
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1406 woorden.

( beoordeling: 7.0)Titel: Vriend of dealer?Auteur: Anne WinkelsUitgeverij: Wolters-Noordhoff, Groningen en Bulkboek.Genre: DrugsJaar van uitgave: Het originele boek, 1990. Het boek van Penta Basics kwam in 2001 uit.Ik heb voor het boek gekozen omdat: De titel en de tekst achter op me aanspraken.

Ik houd van realistische boeken. Het was ook niet een dik boek dus dat kwam wel goed uit.Hoofdpersonen:

Saskia: Zij is de dochter van de rector van haar school. Ze zit in een moeilijk situatie en weet niet of ze de drugshandel aan haar vader moet vertellen. Over haar uiterlijk wordt niks verteld. Ze is normaal een vrolijk meid met haar vriendin Christel. Doordat ze achter de drugshandel komt raakt ze onzeker. Ze weet niet wat ze moet doen en wil haar medescholieren niet verklikken. Ze houdt niet van ruzie, maar wil wel spanning. Ze is erg eigenwijs.

Thomas: Begint met de drugshandel door zijn ‘beste’ vriend Ronald. Hij wil het eigenlijk niet en heeft al vanaf het begin een oogje op Saskia. Thomas is een jongen wil wel graag overal bijhoren en is erg slim. Als hij verliefd is wil hij alles voor dat meisje doen. Het is een sociale, aardige jongen.

Christel: Komt na een danceparty in het ziekenhuis terecht en is de beste vrienden van Saskia.

Boris: Is haar scheikundeleraar en helpt Saskia met het onderzoeken van de drugshandel.

Hij is een aardige, populaire leraar die zich graag aan de regels houdt.De verhoudingen tussen de personen:Saskia en Thomas zitten bij elkaar in de klas. Ze vinden elkaar allebei leuk alleen zeggen ze het allebei niet.

Christel en Saskia zitten ook bij elkaar in de klas en zijn beste vriendinnen. Ze krijgen ruzie maar dat komt aan het einde weer goed. Boris is de populaire scheikundeleraar. Iedereen vindt hem heel leuk.De belangrijkste gebeurtenissen:- Christel, de beste vriendin van Saskia komt door die rotpillen in het ziekenhuis te liggen. Saskia gaat bij haar op bezoek en ze krijgen ruzie. Een ruzie die niet in één keer weer goed komt. Saskia voelt zich het hele boek daardoor heel erg alleen en ze denkt dat ze niemand meer heeft.

- Saskia vertrouwt de hele boel niet met die pillen. Ze gaat naar haar scheikundeleraar Boris van Amstenrade en vraagt hem of hij een paar van die pillen wil onderzoeken. Alhoewel Boris er niet graag in betrokken wil worden, gebeurt dat wel.

- Thomas vraagt aan Saskia of ze meegaat om hem aan te geven. Zij kan alles bevestigen. Saskia vertrouwt hem en gaat met hem mee. Als ze een poosje op de fiets zitten dan worden ze ingesloten en meegenomen. Ze worden opgesloten in het CAD-gebouw. Vanaf dat moment vertelt Thomas haar alles.Over de schrijfster:Anne Winkels is het pseudoniem van Annie van Gansewinkel. Ze is in 1954 in Weert in Limburg geboren.

In 1974 wordt ze daar lerares Nederlands en Frans op een mavo. Annie blijft schrijfkriebels houden en besluit een opleiding tot journalist te volgen. Ze stopt in 1981 met lesgeven en rond haar opleiding in 1984 af. Ze specialiseert zich in jongerenjournalistiek. Annie gaat als journalist aan de slag. Ze is onder andere medewerkster van de jongerenpagina Ninix van het Nieuwsblad.

In 1992 verschijnt haar eerste boek voor jongeren: Reisgenoten gezocht. In 1993 volgt een boek voor jongere kinderen: Kopje onder. Ik kom naar je toe (1994) en Blanco Strafblad (1996) zijn weer voor jongeren. Annie gaat ook boeken voor jongeren schrijven, die leestechnisch niet al te moeilijk zijn: De oppas (1997) en Het liefje van de leraar (1998).

In 1997 stopt Annie definitief met haar journalistieke werk om zich voortaan helemaal aan het schrijven te wijden.

Daarnaast geeft ze schrijfcursussen aan volwassenen.

Annie heeft duidelijk belangstelling voor criminaliteit en voor jongeren die zich op het slechte pad begeven.

In 1999 schrijft Annie een thriller voor jongeren: Vriend of dealer?. Omdat ze het boek anders vindt dan haar voorgaande werk gebruikt ze een pseudoniem. Toch is het niet zo afwijkend, als je Annie’s belangstelling kent. In dit boek komt Saskia een gevaarlijke bende op het spoor. Haar klasgenoot Thomas handelt in vergiftigde danspillen. Al weer een jongere die zich op het slechte pad begeeft dus.

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat het schrijven van thrillers Annie goed bevalt. Nachtspel (2000) is de volgende thriller. Waarschijnlijk heeft Annie hiermee het genre gevonden dat het best bij haar past.Uittreksel:Het boek gaat over Saskia. Haar beste vriendin Christel belandt in het ziekenhuis na het bezoeken van een dance party.

Als Saskia dat hoort schrikt ze zich wezenloos, wat moet Saskia op een dance party? Heeft ze echt pillen geslikt?

Saskia duikt in een wereld waar ze eerst niets mee te maken wilde hebben. Een wereld waar ze niet bepaald warm wordt ontvangen.

Maar waaruit ontsnappen ook steeds moeilijker wordt!

Saskia komt erachter dat er op de school waar zij zit drugs wordt verkocht aan en door scholieren, ook komt ze erachter dat Thomas ook wat met die bende te maken heeft.

Thomas was de jongen die Christel een pilletje gegeven had waarvan ze waarschijnlijk tegen de vlakte is gegaan.

Saskia gaat samen met haar leraar Boris van Amsterade op onderzoek uit, Ze ontdekken dat er met de pillen die op school verkocht worden geknoeid word.

Er wordt namelijk speed door heen gemengd en samen met XTC geeft dit een felle reactie, en het is bovendien zeer verslavend dus verdienen de dealers er goud mee.

Maar dan word Boris in elkaar geslagen en krijgt Saskia allemaal dreigbriefjes.

Het word haar duidelijk dat het wereldje waarin ze zich bevind gevaarlijker is dan ze gedacht had, en vooral voor haar! Want zij is de dochter van de rector en iedereen is als de dood dat 'papaskindje' haar mond opendoet tegen haar vader.

Maar dan krijgt Thomas spijt, hij wilt uit de bende stappen. Maar voordat hij dat heeft kunnen zeggen krijgt hij de opdracht Saskia in de gaten te houden en haar zo nodig zelf uit te schakelen.

Omdat hij niet wilt dat iemand anders dat zou moeten doen, en dan misschien Saskia echt iets aan zou doen, houdt hij zijn mond.

Het einde loopt goed af, Thomas en Saskia gaan samen naar de politie maar als ze op weg zijn worden ze onderschept door twee mensen in een auto die hen naar het CAD brengen, dat is het hoofdgebouw van de bende en ze worden opgesloten in een klein keldertje die dient als opslagruimte voor alle pillen.

Gelukkig herinnerd Thomas zich dat hij zijn mobieltje nog in zijn binnenzak heeft zitten en heel zachtjes bellen ze de politie en die pakken de bende op. Het verhaal speelt zich af op school, in de disco en in het ziekenhuis. Op het einde ook bij de CAD.Citaten:- (ze zitten opgesloten in de kelder van de dealers) Ze vliegt overeind. ‘Thomas, je telefoon.

Heb je dat bij je?’ ‘Stom.’ Thomas gaat overeind zitten. ‘Niet aan gedacht.’

Opgetogen haalt hij het uit de zak van zijn jack . Meteen laat hij zijn armen zakken.

‘Wat is er?’ ‘De bazen kunnen me misschien afluisteren.’

‘Gok het maar’, beslist Saskia.

Hij aarzelt. ‘Als die lui nog bozer worden, zijn we nog niet jarig.’

‘Doe het nou. Het lot is ons gunstig gezind. Dat voel ik,’ zegt Saskia.Dit citaat heb ik gekozen omdat je daarin goed kan ‘zien’ in wat voor situatie ze zitten.‘Ronald, ik moet je even spreken. Is dat spul van ons niet te gevaarlijk.’

‘Cool down, man, wat mankeert jou?’

‘Ik hoorde vandaag op school het gerucht dat er iemand is dood gegaan van zo’n pil.

‘Wie zegt dat dat waar is? En wat dan nog? Wie zegt dat het een pil van ons is?

‘Toch vind ik dat de consequenties wel erg groot worden.’

‘Hoor onze proffesor: de consequenties. Wat ken jij moeilijke woorden. Je bedoelt dat een watje als jij het te link vindt worden.

‘Ik ben geen watje Ronald, dat weet je best.’(dit citaat heb ik gekozen omdat je merkt dat Thomas eigenlijk tegen de drugshandel is. Maar Ronald verteld hem dat het allemaal wel meevalt.)Mening:Ik vond het boek heel erg leuk en spannend. Het eerste hoofdstuk vertelde al veel over het boek en sleepte je er meteen al in mee. Het liep heel verassend af, toen opeens dat pistool erbij kwam. Ik vond het allemaal goed gedacht en gelukkig liep het goed af.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen