Boekverslag : Hans-georg Noack - Benvenuto Heisst Wilkommen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2124 woorden.

1).

Schrijver: Hans-georg Noack

Titel: Benvenuto heisst Wilkommen.

Uitgeverij: Ravensburger

Eerste druk: 1973

Aantal bladzijden: 142Waarom heb ik dit boek gekozen?:

Ik heb dit boek gekozen omdat het plaatje voorop het boek mij wel aansprak. Ook had ik eerst de achterkant gelezen en dat begreep ik goed. Het boek had ook niet erg veel bladzijden, daarom leek het mij wel een geschikt boek om te lezen.2).

Hoofdstuk 1 t/m 3

Welke personen komen voor?:

-Benvenuto, zijn vader Roberto, zijn moeder en zijn zusje Gina

-Enkele dorpsbewoners, zoals: de koopman, Olindo, Domenico, Gino, Maria, Giovanni en Luigi.

Op welke plaatsen spelen de handelingen zich af?:

-In enkele huizen van dorpsbewoners, op straat, en bij de bron.(dit alles gebeurt in het Italiaanse dorpje Brelone)

Wat gebeurt er?:

-In het eerste hoodstuk wordt Benvenuto geboren. In het tweede hoofdstuk wordt Gina geboren. In het derde hoofdstuk zitten de buurtbewoners bij elkaar en praten over hun armoede. Dan komt Roberto op het idee om een hotel in Brelone te beginnen, maar hier is natuurlijk wel geld voor nodig. Alle mannen uit het dorp besluiten om 4 jaar naar Duitsland te gaan om te werken, zodat ze later met z’n allen een hotel kunnen runnen in Brelone. De vrouwen en kinderen blijven thuis.

Hoofdstuk 4 en 5

Welke personen komen voor?:

-Alle mannen uit Brelone die mee zijn gegaan.

Op welke plaatsen spelen de handelingen zich af?

-Op het station in Wolfsburg (Duitsland), in hun nieuwe verblijf en in de autofabriek.

Wat gebeurt er?

-De mannen uit Brelone komen aan op het station, en gaan naar hun nieuwe verblijf. Het valt allemaal een beetje tegen, want het is slecht weer in Duitsland, hun kamers zijn erg klein, niet iedereen wordt in de fabriek aangenomen en ze missen hun familie. De twee mannen die geen werk hadden kunnen vinden keren terug naar Italië. Roberto ontvangt een brief van zijn zoon.

Hoofdstuk 6

Welke personen komen voor?:

-Benvenuto, Gino en hun moeder.

Op welke plaatsen spelen de handelingen zich af?:

-In Brelone

Wat gebeurt er?

-Bienvenuto ontvangt een klein woordenboekje van zijn vader. In de brief hierbij schrijft zijn vader dat hij alvast maar Duits moet gaan leren, omdat ze (hijzelf, zijn zusje en zijn moeder) ook naar Wolfsburg mogen komen. Hij vindt dat erg leuk, en ze gaan bijna meteen.

Hoofdstuk 7 en 8

Welke personen komen voor?:

-Benvenuto, Roberto, Gina, moeder, mensen in de klas en in het café.

Op welke plaatsen spelen de handelingen zich af?

-Op het station in Wolfsburg, in hun kamer, op school, in het café.

Wat gebeurt er?

-Roberto haalt zijn familie op van het station, iedereen is blij elkaar weer te zien. Hun nieuwe kamer is wat aan de krappe kant, maar dat maakt niemand wat uit. Benvenuto (inmiddels 12 jaar) en Gina (ongeveer 8 jaar) gaan naar school, ze gaan eerst naar overgangsklassen. Roberto neemt Benvenuto na schooltijd mee naar een café, daar praten ze over hun problemen. Roberto vertelt dat zijn werk erg zwaar en eentonig is, en dat het sparen niet zo opschiet. Benvenuto had dat al door, en durft daarom ook bijna niet om nieuwe kleren te vragen.

Hoofdstuk 9 en 10

Welke personen komen voor?:

-Roberto, de student, de fabrieksbaas, mannen uit Brelone, Herr Friedrichsen

Op welke plaatsen spelen de handelingen zich af?:

-In de autofabriek, in Roberto’s kamer

Wat gebeurt er?:

In de autofabriek valt een werkende student en verwondt zich. Roberto ziet dat gebeuren en pakt de student op en brengt hem naar de E.H.B.O post. Zijn baas wordt hier heel kwaad om, want hij had door moeten gaan met zijn werk.

Iedere avond komen de mannen uit Brelone bij de familie van Roberto eten, voor een vergoeding. Op een avond komt Herr Friedrichsen de kamer binnen en zegt dat er geen andere mensen in de kamer van Roberto mogen eten, Roberto vindt dit onzin, en zet de man het huis uit. De volgende avond herhaalde zich hetzelfde, en zonder pardon werd gezegd dat Roberto zijn familie over tien dagen uit de kamer moest.

Als Roberto de volgende dag op zijn werk aan komt, blijkt dat hij ontslagen is, omdat hij laatst iets tegen de regels had gedaan.( zie het ongeluk van de student)

Hoofdstuk 10 t/m 15

Welke personen komen voor?:

-Roberto, de fruithandelaar, moeder, Bienvenuto, ijsverkoper, Bienenuto’s vriendin.

Op welke plaatsen spelen de handelingen zich af?

-in de kamer, bij de fruithandelaar, in het tuinhuisje, bij de ijscokraam, in het zwembad.

Wat gebeurt er?

-Roberto vindt weer werk, bij een fruithandelaar, het verdient niet zo goed, maar hij mag gratis in het tuinhuisje wonen. Moeder heeft ook werk gevonden, in een pizzeria, en Bienvenuto heeft werk gevonden bij een ijscokraam. Bienvenuto leert een meisje kennen, bij het verkopen van ijs. Hij gaat met haar naar het zwembad, en ontmoet daar nog een vriendje.

Hoofdstuk 15 t/m 20

Welke personen komen voor?

-Roberto, Bienvenuto, restauranthouders, leraar, enkele mannen uit Brelone.

Op welke plaatsen spelen de handelingen zich af?

-in het tuinhuisje, in restaurants, op school

Wat gebeurt er?

-Bienvenuto gaat naar een ‘normale klas’ toe, hij had gedacht dat hij naar de negende klas toe kon, maar hij moet naar de zevende klas toe. Omdat Bienvenuto niet veel betaald krijgt bij de ijscokraam, probeert hij een ander baantje te krijgen. Hij gaat allemaal restaurants af, maar hij wordt nergens aangenomen. Roberto wil een reünie houden voor alle mannen uit Brelone, maar bijna niemand komt opdagen, en degenen die wel komen, zeggen dat ze niet meer mee willen doen aan het plan om later een hotel te gaan runnen.

Hoofdstuk 21 t/m 25

Welke personen komen voor?:

-Roberto, Bienvenuto, Gina, moeder, jongens in het cultuurcentrum

Op welke plaatsen spelen de handelingen zich af?:

-In het tuinhuisje, in het cultuurcentrum, in hun nieuwe huis.

Wat gebeurt er?

-Op een avond komt Roberto thuis en vertelt dat hij een andere baan heeft genomen, hij is nu vuilnisman. Hij verdient nu drie keer zoveel als eerst, ook heeft hij een nieuw huis gehuurd. Zijn hele familie is blij, alleen Bienvenuto vindt het nieuwe beroep van zijn vader erg onwaardig.

Als Bienvenuto en Gina op een middag naar het cultuurcentrum gaan, breekt daar een relletje los tussen Duitsers en Italianen. Een Duitser wordt neergestoken, Gina en Bienvenuto zijn erg geschrokken, maar hebben gelukkig zelf niks met het gevecht te maken. Doordat niemand meer mee wilde doen aan het plan van Roberto om later een hotel te beginnen, besluit Roberto dat ze zelf ook niet meer terug gaan naar Italië, maar dat ze altijd in Duitsland zullen blijven wonen.3).

Vergelijkingspunten eerste persoon tweede persoon

Bienvenuto RobertoFamilie Roberto, Gina en Benvenuto, Gina

moeder en moederBeroep ijsjesverkoper arbeider in fabriek,

fruitsjouwer, vuil-

nismanHobby’s zwemmen, rond- wijn drinken, pra-

hangen, naar school ten, plannen sme-

gaan denSterke kanten hij zorgt goed voor zorgt goed voor

zijn zusje, probeert zijn gezin, blijft

ook geld te verdienen, bijna altijd positief

doet goed z’n best op denken, helpt ande-

school, vrolijk ren in noodZwakke kanten denkt een beetje te mak- wordt snel kwaad,

kelijk , denkt een beetje vindt zichzelf snel naïef zieligVerhouding met andere mensen doet lief tegen zijn zus- heeft altijd ruzie

je, probeert zijn ouders met zijn bazen, hij

te helpen, maakt snel heeft veel vrienden,

vrienden doet leuk tegen zijn

kinderen, is aardig

voor zijn vrouwHet grote verschil tussen Roberto en Bienvenuto is hun leeftijd. Ik denk dat Bienvenuto erg op zijn vader lijkt. Ze maken wel snel ruzie, maar zijn aardig voor hun familie, ze lijken op elkaar.4).

Het meest sympathieke persoon uit het verhaal vind ik Benvenuto. Dit vind ik omdat hij probeert om mee te helpen door bijvoorbeeld een baan te zoeken. Hij is ook aardig tegen iedereen die hij kent. Hij probeert overal begrip voor te tonen. Hij klaagt niet snel, hij loopt bijvoorbeeld in afgedragen vodden, maar hij maakt er geen probleem van, omdat hij weet dat zijn ouders het niet breed hebben. Bienvenuto is eigenlijk een beetje een perfect persoon.Het meest onsympathieke persoon uit het verhaal vind ik de baas van de autofabriek. Hij ontslaat Roberto omdat die een gewonde student helpt, dit is toch vanzelfsprekend? De baas vond dat hij gewoon door had moeten werken. Ik ben het daarom totaal niet met de baas eens, mensen gaan voor auto’s vind ik. Ik vind dat je een persoon die in de situatie als Roberto verkeerde nooit zomaar moet ontslaan, arme mensen hebben het al zwaar genoeg, en nieuwe banen liggen niet voor het oprapen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen