Boekverslag : Remco Campert - Mijn Leven's Liederen.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1074 woorden.

1. titel: Mijn leven's liederen.

Auteur: Remco Campert.

Eerste druk: 2001 Van de uitgevrij Wolters-Noordhoff ( Grote Lijsters)



2. A. Aantal bladzijden: 48

B. soort werk: een dichtbundel.

C. Literaire stroming:



3. A. De bundel bestaat uit 20 gedichten.

B. de Bundel is niet verdeeld in delen.

C. -

D. -



4. A. eerste persoonlijke interpretatie: niets is grijpbaar, alles in relatief en vergankelijk.

B. Stofenbouw: 3, 6.

Rijm: er is geen rijm.

Metrum: Dactylus

Ritme: -

C. er zit beeldspraak in, in de vorm van een vergelijking, daar kom je pas achter als het gedicht gaat "vertalen". een stijlfiguur is er niet uit te halen.

D. Nee mijn interpretatie staat nog steeds, ik hoef hem niet bij te stellen.

E. alle dingen in mijn leven

en die in mijn lichaam

dat ben ik



in het leven kunnen zonden vergeven worden

je vraagt maar om vergiffenis

van iemand of van God

daarna ben je rein

iemand anders besmet

maar dat is weer snel vergeten.



4. A niet-wetendheid, ouder worden

B. Stofenbouw: 5

Rijm: er is geen rijm.

Metrum: Dactylus

Ritme: -

C. er zijn geen opvallende beeldspraken, wel een stijlfiguur: een paradox, stoom met een geboorte. Na de geboorte stoom afblazen.

D. Mijn verklaringen zijn niet meer houdbaar, meer over geboren worden.

E. op mijn geboortedag kwam in ter wereld

ik zal die dag nooit herinneren

de zuster maakte haar handen nat

ze leidde de geboorte in

ik kwam ter wereld



5. A. De thematiek van de bundel is: alles wat er in het leven aan de mens voorbij trekt.

B. -

C. Mijn leven's liederen is de titel en gaat over wat er allemaal gebeurt in het leven. In het gedicht wordt daar een onderdeel van gegeven.

D. Ik draag deze bundel op aan mijn belgische vrienden (in de volgorde van opkomst) Gunst Gils, Hughues C. Pernath en Hugo Raes en Andrea en Jan ter Borght.



6. A. De auteur is geboren in 1929 hij is nog niet gestorven.

B. Remco Campert debuteerde in 1951 met de bundel Vogels vliegen toch en toonde zich daarin een gematigd experimenteel dichter, afkerig van iedere retoriek. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door een directe woordkeuze en een parlando-achtige toon. Ook in zijn verhalen en romans is de beheerste, sobere taal opvallend. In de jaren vijftig behoorde hij tot de groep Amsterdamse jongeren wier levensavonturen hij beschreef in Het leven is vurrukkulluk (1961). Zijn roman Het gangstermeisje (1965) werd verfilmd, evenals een aantal korte verhalen onder de titel Alle dagen feest (1976). Van 1974 tot 1977 verzorgde hij het driemaandelijks poëzietijdschrift Gedicht. Zijn bekendheid bij een vrij groot publiek dankt hij niet alleen aan zijn verstaanbaarheid, maar ook aan zijn vermogen om verschillende milieus en karaktertypes treffend te beschrijven, zoals in De Harm & Miepje Kurk Story (1983) en Somberman's actie (1985; boekenweekgeschenk). De laatste jaren schrijft hij samen met Jan Mulder een column in de Volkskrant (CAMU). In 1979 werd hem de P.C.-Hooft-prijs 1976 toegekend voor zijn gehele dichtwerk.

– Proza Eendjes voeren (1953); Met man en muis (1955); Lodewijk Sebastiaan (1956); De jongen met het mes (1958); Een ellendige nietsnut (1960); Het paard van ome Loeks (1962); Liefdes schijnbewegingen (1963); Nacht op de kale dwerg (1964); Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (1968); Fabeltjes vertellen (1968); Hoe ik mijn verjaardag vierde (1969); James Dean en het verdriet (1972; bloeml.); Op reis (1974; met W. Malsen); Basta het toverkonijn (1974); Waar is Remco Campert? (1978); Na de troonrede (1980); Wie doet de koningin (1984); Kinderverhalen van Remco Campert (1984); Tot zoens (1986); Gouden dagen (1990); Graag gedaan (1990); Vele kleintjes (1994);

C. Poëzie Een standbeeld opwinden (1952); Berchtesgaden (1953); Met man en muis (1955); Het huis waarin ik woonde (1955); Bij hoog en bij laag (1959); Dit gebeurde overal (1962); Hoera hoera (1965); Mijn leven's liederen (1968); Betere tijden (1970); Theater (1979); Scènes in Hotel Morandi (1983); Amsterdamse dagen (1984); Collega's (1986); Een neger uit Mozambique (1988; bloeml.); Rechterschoenen (1992); Dichter (1995; verz. gedichten); Ode aan mijn jas (1997).



7. A. Mijn verwachtingen waren niet hooggespannen. Ik had al wel eens gedichten van Hem gelezen, maar ik was niet helemaal lyrisch. Ik vond ze wel mooi en niet moeilijk te lezen omdat er relatief gemakkelijke taal gebruik is.

B. Door de docent Nederlands van de Bataafse Kamp.



8. A. De gedichten die ik uitgekozen heb, hebben het meeste indruk gemaakt. Ze waren kort maar krachtig en toch diepgaand en zeker over nagedacht. Ik denk wel vaker na over de dingen die in het dagelijks leven gebeuren en dat zijn dit soort gedichten een mooie aanvulling.

B. Wat is de belangrijkste levensles uit je leven. Die vraag zou ik willen stellen omdat je van iedereen kan leren en ik altijd heel nieuwsgierig naar andere mensen ben geweest en hun mening.

C. Mijn zangen over het voorbije. Dit klinkt wel diepgaand en komt eigenlijk op hetzelfde neer als de bestaande titel.



9. Het thema spreekt me heel erg aan, anders had ik wel een ander bundel gekozen. Ik vind het leuk en interessant om na te denken over hoe het leven in elkaar steek. Ik heb op de Bataafse Kamp niet voor niets filosofie als examenvak gekozen. De gedichten hebben me wel aan het denken gezet. Dat is ook de bedoeling maar het is altijd meegenomen als het ook daadwerkelijk gebeurt. Dat doel is dus bereikt. Het thema is van alle tijd, in iedere periode werd wel nagedacht over hoe het leven in elkaar stak en welke gevoelens daarbij hoorden.

Ik vond de gedichten in makkelijk taalgebruik geschreven, dat maakt het begrijpen makkelijker. Er was niet hele moeilijke beeldspraak in verwerkt. De stijlmiddelen worden ook goed gebruikt, dat geeft een gedicht een extra dimensie. Ook de afwisseling tussen lange en kortere gedichten maakt de bundel leuker om te lezen.

De gedichten die in de bundel staan zijn realistisch en puur. Ook zijn ze gevoelig, hoewel dat zeker niet boventoon is. De gedichten bevatten ook humor, dat komt door de simpele vergelijkingen die erin voorkomen.

Ik zou de bundel nog wel een keer ter hand nemen als ik nog eens zit naar te denken. Het is een aanvulling. Ik heb de bundel met veel plezier gelezen. Ik had nog niet zoveel bundels gelezen, wel onder Nederlands op de Bataafse kamp daar zat het tussen de andere teksten in. Dat vond ik altijd wel leuk om te lezen het waren altijd net cryptogrammen, maar wel cryptogrammen waar je uit kon komen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen