Boekverslag : Anke De Vries - Blauwe Plekken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1098 woorden.

Titel: Blauwe plekken

Auteur: Anke de Vries

Uitgever: Lemniscaat ; eerste druk 1992



Samenvatting



Het boek gaat over een meisje; Judith.

In het boek staat niet precies hoe oud ze is maar ik schat haar twaalf jaar omdat ze ook nog op de basisschool zit. Het speelt zich voornamelijk bij haar thuis en op school af. Judith wordt mishandeld door haar moeder. Ze is onwijs inzichzelf gekeerd en durft er met niemand over te praten.Ze snapt het niet; waarom word zij wel door haar moeder mishandeld en haar kleine broertje Dennis niet?Inmiddels heeft ze alle hoeken van de kamer gezien en is ze al op heel veel scholen geweest, omdat ze vaak thuis bleef omdat ze ziek was. Maar in werkelijkheid was ze niet ziek maar kon ze niet omdat ze helemaal onder de blauwe plekken zat door een woede aanval van haar moeder. Op school leert ze Michiel kennen, een jongen die net nieuw in de klas is. Hij vertelt over zijn vader hoe moeilijk hij het gehad heeft vroeger bij hem.Ze woonden eerst in Nederland toen verhuisden ze naar Amerika. Michiel wou weg bij zijn vader, hij had heel veel moeite met leren en zijn vader steunde hem daar niet in, hij zei dat Michiel gewoon niet wou leren, terwijl hij heel erg zijn best deed.Michiel verhuisde toen naar zijn tante en oom in Nederland.

In Amerika had hij een vriendinnetje; Steffie.Michiel gaf heel veel om haar en voelde zich nu aangetrokken tot Judith omdat zij zo op Steffie leek.Maar het grootste geheim wou Judith niet aan Michiel vertellen; haar moeder.Het werd steeds erger en Judith moest ook op deze school steeds vaker ziek thuisblijven. Als Michiel na de paasvakantie bij hun thuis aanbelt doet er niemand open. De bovenbuurvrouw vertelt hem dat ze verhuist zijn en vertelt hem ook dat Judith door haar moeder geslagen werd.Michiel kan zijn oren niet geloven en schrikt onwijs. Judith had tegen hem gelogen, ze zei dat ze door jongens in elkaar geslagen werd als ze weer eens onder de blauwe plekken zat, maar het was haar moeder!Als Michiel erachter komt waar ze woont zoekt hij haar op. Judith vertelt haar hele verhaal en Michiel voelt zich onwijs gekwetst dat ze hem niet in vertrouwen heeft genomen.

Hij zegt tegen haar dat ze er iets tegen moet doen!

De volgende dag pakt Judith haar spullen en vertrekt...



(Dit verhaal heeft een open einde, je moet kan er zelf nog een goed einde aan verzinnen)







Mening



Ik vond Blauwe plekken een heel mooi boek om te lezen.

Je wordt geconfronteerd met iets waar je niet elke dag aan denkt.Het verhaal is werkelijk, het zou bij iedereen kunnen gebeuren.Ik denk dat veel boeken over het onderwerp mishandeling gaan , alleen dan meer dat het met pesterijen te maken heeft.Dit boek ging over mishandeling door Judith haar eigen moeder.Ik vond het boek heel zielig. Je merkt dat Judith onwijs met zichzelf bezig is en er met niemand over durft te praten. Ze heeft toch wel personen die ze in vertrouwen kan nemen; haar beste vriend Michiel en haar meester hebben al door dat er iets mis met haar is.


over de auteur



Anke de Vries werd geboren in Sellingen (Groningen), op 5 december 1936. Ze groeide op in de Veluwe. Na haar middelbare schoolopleiding in Ede ging ze reizen, onder andere naar Frankrijk en Griekenland. Zij trouwde met een Fransman en woonde na haar huwelijk een aantal jaren in het buitenland, waaronder in Pakistan. Ze heeft drie kinderen: een zoon en twee dochters. Sinds 1963 woont zij met haar gezin in Den Haag.Haar echtgenoot moedigde Anke de Vries aan om te gaan schrijven. Ze volgde een cursus creatief schrijven en dat verliep zo succesvol dat ze direct daarna De vleugels van Wouter Pannekoek schreef. Dit boek verscheen in 1972 bij Lemniscaat en werd geïllustreerd door haar man. Het werd meteen door de Haagse kinderjury bekroond. Met dit boek is ze bekend geworden. Haar tweede boek begon ze te schrijven toen er actie werd gevoerd in de buurt waar ze woonde. Tegenover haar huis was ook het hofje waar de kinderen uit haar tweede boek, Het geheim van Mories Besjoer, zoveel plezier hebben.

Kinderen van ongeveer zeven jaar lezen graag haar gezellige boeken over gewone kinderen, zoals: Bij ons in de straat, Wedden dat ik durf! en De Blauwe Reus. Anke de Vries kreeg het idee om Kladwerk te schrijven toen ze een lezing hield op een school. Op deze school was net de nacht daarvoor ingebroken en was er van alles vernield. Het boek gaat over een groep klasgenoten, waaronder kinderen uit Suriname, Marokko, en Turkije, die erachterkomen wie hun school tot twee keer aan toe heeft beklad.Anke de Vries schreef ook spannende boeken voor oudere kinderen zoals: Belledonne kamer 16, Weg uit het verleden, over een jongen die angstige herinneringen de baas wil worden, Medeplichtig, waarin een heel dorp is betrokken bij een moord en Opstand! over een jongen die een wijnboeren opstand meemaakt. Al deze boeken spelen zich af in Frankrijk. In het laatste boek van Anke de Vries, Blauwe plekken, gaat het over Judith, die vaak door haar moeder word geslagen. Voor de kinderboekenweek 1994 schreef Anke de Vries het kinderboekenweekgeschenk Fausto Koppie. In 1995 maakte zij, op basis van schilderijen van de kunstenaar Ilja Walraven het prentenboek Mijn olifant kan bijna alles. Bij haar laatste boek, Memo zwijgt, liet zij zich inspireren op het scenario Mohammed zwijgt van Lou Brouwers voor de film De jongen die niet meer praatte, onder regie van Ben Sombogaart.

De boeken van Anke de Vries zijn vertaald in het: Duits, Frans, Engels, Fins, IJslands, Spaans (Castiliaans, Catalaans, Baskisch), Deens, Zweeds en Zuidafrikaans. Over het algemeen schrijft Anke de Vries over jongeren die een probleem hebben, en daar eigenlijk niet met iemand over kunnen of willen praten. De genres zijn avontuurverhalen, en detectiveverhalen






Anke de Vries heeft ook deze boeken geschreven:



1972 De vleugels van Wouter Pannekoek

1975 Het geheim van Mories Besjoer, Zilveren Griffel 1976

1977 Belledonne kamer 16, Eervolle vermelding Europese Jeugdboekenprijs, Padua 1977

1978 Bij ons in de straat,

1979 Wedden dat ik durf!

1982 Weg uit het verleden

1985 Medeplichtig

1986 De Blauwe Reus

1988 Het keteldier en andere verhalen

1988 Opstand! , Getipt door de Nederlandse Kinderjury 1989

1990 Kladwerk, Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1991

1992 Blauwe plekken, Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 1994 Fausto Koppie (kinderboekenweekgeschenk)

1995 Mijn olifant kan bijna alles

1996 Memo zwijgt
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen