Boekverslag : Joseph Kessel - Le Lion
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 712 woorden.

Leesverslag 'Le lion'



Titel: Le lion

Auteur: Joseph Kessel

Slu: 5 slu leestijd, 1 slu verwerkingstijd

Motivering keuze: N.v.t.



Verwachting vooraf

Zeer negatief. Het leek mij een boekje zoals heel vaak: te moeilijk om te lezen, te simpel om leuk te vinden. De titel sprak mij ook niet aan.



Ervaring tijdens het lezen

Ik vond het boek erg moeilijk te lezen. Het verhaal viel wel mee, maar was niet echt heel erg boeiend. Dat neemt niet weg dat Kessel het verhaal op een goede manier naar voren brengt.



Samenvatting

Het verhaal wordt verteld door een verteller waarvan de naam niet genoemd wordt. De parkopzichter, John Bullit woont met zijn vrouw Sybil en zijn tien jarige dochter Patricia in een bungalow in het park. Sybil is niet gelukkig met de manier waarop hun dochter opgroeit, zo tussen de wilde dieren en zonder goede opleiding. Zij zou Patricia het liefste in een pensionaat doen, maar toen ze dit eens probeerde werd Patricia erg ziek. John Bullit was vroeger stroper en jager. Toen zijn plezier om te doden ophield is hij daar ook mee opgehouden. Toen hij parkopzichter werd is het hem verboden om nog een geweer bij zich te hebben.

Als Sybil hoort dat de verteller van het verhaal een kennis is van haar oude vriendin Lise (die voor haar een groot voorbeeld is d.m.v. haar goede smaak voor kleding, haar huis in Parijs etc.) wordt hij meteen uitgenodigd voor een bezoek aan huize Bullit. Eerder die dag ontmoette de verteller Patricia bij de drinkplaats van de dieren. Hij is blij verrast als hij hoort dat Patricia een dochter van Sybil is. Hij vertelt aan Patricia dat hij de volgende dag al vertrekken zal. Zij is teleurgesteld en zegt dat hij net zo is als alle andere toeristen.

Later die dag komt de verteller twee leden van de Masaï stam tegen. Een van hen is de moran Oriounga. Een moran is een jongen die krijger wordt. Volgens de traditie gebeurt dit door het doden van een leeuw met alleen een lans en een mes. Het parkbestuur heeft deze traditie echter verboden.

De verteller hoort van Sybil dat Patricia iedere avond naar huis loopt met een leeuw.



De verteller is zo onder de indruk van het feit dat Patricia bevriend is met een leeuw dat hij besluit te blijven. Patricia vertelt hem het verhaal van haar en de leeuw King. Zij heeft hem gekregen van Kihoro. Kihoro is het hulpje van haar vader en tevens haar beschermer. Patricia heeft King groot gebracht en ze zijn nog steeds vrienden. Patricia neemt dan de verteller mee naar King en laat de twee kennismaken. Patricia is zo vertrouwd met King dat ze zelfs met hem stoeit. Als de moran Oriounga, die de verteller eerder ontmoet had, hen zo samen ziet denkt hij dat Patricia is opgevoed door de leeuw of dat ze kan toveren.

Als veel later Oriounga King aanvalt met een lans duikt King boven op hem en ziet John zich genoodzaakt met het geweer van Kihoro King neer te schieten. Patricia wordt woest en besluit vrijwillig naar het pensionaat te gaan waartegen ze zich tot die tijd altijd verzet heeft.



Verwerkingsopdracht Ik heb gekozen voor opdracht 3H, waarin je 5 titels moet verzinnen die bij het boek passen. Deze opdracht heb ik gekozen omdat deze titel mij niet aansprak.



Vivre parmi le gibier Deze titel leek mij geschikt, omdat Patricia in het wild leeft, samen met een leeuw.

Se lier d'amitié avec un lion Omdat Patricia vriendschap heeft met een leeuw, en omdat de verteller de leeuw ook leert kennen, lijkt deze titel mij geschikt.

Batifoler avec un lion Patricia kent de leeuw zo goed, dat ze zelfs met hem stoeit. Dat is natuurlijk erg gewaagd, en dus ook een bewijs de vriendschap, die een belangrijke rol speelt in dit boek.

Le tradition interdit De traditie om een leeuw te doden met een lans en mes, is verboden. Bij de overtreding van dit verbod, komt er een einde aan het leven van (en voor Patricia: met) de leeuw. Deze titel is wat geheimzinniger, en dus goed geschikt.

Le mort de amitié Doordat de leeuw gedood wordt, is er een einde gekomen aan een bijzondere vriendschap. Een zielige titel die past bij het einde van het verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen