Boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1686 woorden.

Uitgeverij: Meulenhoff AmsterdamHet boek is gedeeltelijk autobiografisch. Het gaat niet letterlijk over het leven van Jan Wolkers, maar deelt toch een deel van zijn levensvisie en zijn levenservaringen mee. De verteller van het boek treedt op als een ik-figuur. Nergens in het boek wordt de naam van het personage verkondigd. Turks fruit is een persoonlijk verhaal over een man die zijn innerlijke gevoelens meedeelt aan de lezer. Het boek wordt verteld door deze ene persoon. Er komen zeer weinig of geen dialogen in voor.

Het hoofdpersonage van het boek is dus de ik-figuur, maar ook Olga. Olga is de grote liefde van de ik-figuur. Het verhaal draait volledig om hun liefdesleven, zowel op relationeel als op sexueel gebied. Olga is een jonge vrouw met een zeer mooi figuur. Ze heeft blauwe ogen en rood haar en haar lichaam is volledig bedekt met fijne sproeten. Het is een losbollige vrouw, maar niet van de slimste. Doorheen het verhaal maakt zij regelmatig stomme en soms idiote opmerkingen, maar ze heeft een goede inborst. Ze houd zeer veel van dieren, van haar vader en van de ik-figuur. Het is eigenlijk een vrouw die niet goed weet welke richting ze met haar leven uit moet, hierdoor is ze makkelijk beïnvloedbaar. Haar moeder profiteert hiervan om haar weg te halen bij de ik-figuur, die maar een simpele arme kunstenaar is. De moeder van Olga wordt nergens bij haar naam genoemd, maar de ik-figuur verwijst regelmatig naar haar als de heks. Deze heks heeft eigenlijk een goed en een slecht karakter. Ze heeft eigenlijk nooit voor Olga gezorgd, ze ging meestal weg naar haar vriendinnen. Dit was eigenlijk maar een uitvlucht om naar een van haar vele minnaars te gaan. Alhoewel ze niet veel van Olga moest hebben helpt ze haar toch wanneer ze echt in de problemen zit. Haar man daarentegen heeft ze het graf ingeholpen. De vader van Olga is een dikke man met een hart van goud, een enorme vraatzucht, flauwe moppen en vieze gewoonten. Hij heeft altijd voor Olga gezorgd, alhoewel hij niet goed te been was door zijn zwaarlijvigheid. Eigenlijk moest hij van de dokter op dieet, maar zij vrouw bleef hem gewoon verder vet mesten tot hij stierf. Er spelen ook nog een aantal figuranten in mee. Zij werken meestal de ik-figuur tegen of zijn een van zijn vele avontuurtjes om zo Olga te vergeten, maar dat is hem nooit gelukt. De ik-figuur is een dynamisch personage, maar in de negatieve zin van het woord. In het begin van het verhaal kan zijn geluk niet meer op, maar eens dat Olga hem verlaat gaat het zeer vlug bergaf met zijn leven. Hij kan zijn leven niet meer organiseren, hij probeert wel, maar hij houdt teveel van Olga. Hij blijft constant hopen dat Olga zal weerkeren. Met Olga gaat het dezelfde weg op, zij probeert gelukkig te worden, maar het loopt steeds verkeerd af.

Het verhaal speelt zich af in Nederland, in het kunstenaarsmilieu, de middenstand en tussen de armen. De meerderheid van het verhaal speelt zich af in Amsterdam. De ik-figuur woonde daar samen met zijn grote liefde Olga op een klein appartement, wat zijn werkatelier is.

Men kan eigenlijk moeilijk zeggen in welke periode dat het verhaal zich precies afspeelt, waarschijnlijk begint het verhaal in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog, omdat er regelmatig naar verwezen wordt. Het verhaal bestrijkt de hele jeugd van de ik-figuur en Olga, de jaren na hun scheiding worden nogal vluchtig besproken, omdat de ik-figuur regelmatig het contact met Olga verloor.

Het thema van het verhaal is zeer duidelijk de liefde tussen man en vrouw.

SAMENVATTING:

De ik-figuur was duidelijk in de rotzooi terechtgekomen, nadat zijn vrouw, Olga, hem had verlaten. Na de scheiding was hij gaan rotzooien met meisjes, die een eigenschap van Olga bezaten om haar zo te vergeten, maar dat is nooit gelukt. Hij wist nog hoe haar de eerste keer ontmoette. Hij was net weggestuurd vanuit Valkenburg waar reliëfs moest hakken in de grotten van de Sint Pietersberg. Onderweg naar huis, in Roermond, stond hij te liften. Daar zag hij haar voor het eerst. Het was hondeweer buiten en zij was de enige die stopte. Al snel begon hij met haar te praten. Hij was direct gek op haar en begon al over haar te fantaseren. Ze reden naar de kant en begonnen te vrijen. Na hun vrijpartij had hij een klein ongelukje, hij had het vel van zijn lid tussen zijn rits gestoken en hij kreeg het er niet uit. Na een moeilijke reddingsoperatie reden ze verder naar Amsterdam. Onderweg moesten ze er zo hard om lachen dat ze de controle over de wagen verloren en tegen een boom knalde. Hij had niets ernstig, maar zij was bewusteloos en moest naar het ziekenhuis. Door het ongeval was hij haar uit het oog verloren, maar na twee maanden zag hij haar weer op een terras aan de Nieuwmarkt. In de weken daarna was hij regelmatig naar Alkmaar geweest naar het huis waar zij woonde, maar als hij telefoneerde of aanbelde, was Olga zogezegd niet thuis of zeiden ze gewoon dat hij haar niet mocht zien. Uiteindelijk was het hem toch gelukt haar te bereiken en hij nam haar mee naar zijn atelier, waar ze eerst uren zaten te praten, te dansen en uiteindelijk te vrijen. Olga bleef die dag ook bij hem slapen de dagen en jaren daarna waren voor hem en haar zeer goed. Ze gingen regelmatig naar toneelstukken, naar concerten, enz. Ze leefden armoedig, maar de liefde was voor hen genoeg. Ze leefden samen van het geld dat hij verdiende met zijn opdrachten als beeldhouwer. Zij stond dan meestal model. De eerste opdracht die hij samen met haar deed was een naakte vrouw met een kind. Olga moest een pop vast houden en zo model staan, maar zij wou dat nooit meer doen. Olga had schrik om kinderen te krijgen en ze had een afkeer van poppen. Haar moeder had toen ze nog jong was al haar poppen weggesmeten. Deze poppen waren als kinderen voor Olga. De schrik om kinderen te krijgen had ze ook door haar moeder gekregen. Olga's moeder had een borst verloren door kanker. Olga's moeder had gezegd dat het haar schuld was omdat zij die had opgegeten en dat zij het was die haar figuur had verknoeid. Olga wist wel dat het niet waar was, maar ze had toch angst om haar figuur te verliezen.

De eerste maanden dat hij met Olga samen was moest hij zijn artistieke lusten botvieren. Hij maakte schilderijen en beeldhouwwerken van haar. Na zijn artistieke aanval heeft hij met haar heel het land doorkruist en overal met haar gevreën in de natuur. Na een aantal maanden heeft hij haar te huwelijk gevraagd, en ze heeft ja gezegd. In de jaren na hun huwelijk leefden ze zeer gelukkig. Nu en dan kreeg hij opdrachten en dan stond zij zoals steeds model, maar niet meer met een pop. Op een keer had hij een opdracht gekregen van de stad. Hij maakte een beeld van Olga met de kat, die zij van hem had gekregen. Bij de inhuldiging van het beeld was zelfs de koningin aanwezig. Normaal mocht hij haar ontmoeten, maar zijn gezelschap, Olga, was te uitdagend gekleed.Olga had de kat gekregen omdat zij gek was op dieren, ze heeft zelfs ooit een muis en een bergeendje als huisdier gehad. Het waren allemaal dieren die iets hadden meegemaakt en Olga stond dan altijd klaar om ze op te vangen. Het bleef niet de hele tijd roze geur en maneschijn. Op een keer telefoneerde de moeder van Olga om Olga uit te nodige om samen met haar te gaan lunchen met een klant van hun bedrijf, Hermes. Op het laatste moment mocht de ik-figuur ook mee. Aan tafel zag hij de klanten flirten met Olga. Hij werd er zo misselijk van dat hij letterlijk moest overgeven. Toen hij terug kwam van de toiletten liep hij Olga tegen het lijf en in een vlaag van woede sloeg hij haar een blauw oog en ging naar huis. De dagen daarna bracht hij alleen in bed door. Hij was Olga voor goed kwijt. Na een tijdje telefoneerde hij naar Olga, maar hij kreeg haar moeder aan de lijn. Door te spreken over een eventuele echtscheiding kon hij haar overtuigen om met Olga te spreken.

Er werd zeer weinig over de echtscheiding gepraat. Eigenlijk was dit zijn laatste hoop om alles weer goed te maken, maar de moeder van Olga liet hen nooit alleen zodat hij er de kan niet toe kreeg. Het gesprek was zo lang uitgelopen dat hij, na veel discussie, mocht blijven slapen in de logeerkamer. Diezelfde nacht ging hij naar de kamer van Olga en begon met haar te vrijen, maar het leek eigenlijk meer op verkrachting. Het duurde niet lang vooraleer de moeder van Olga de kamer binnenstormde en hem de deur uitsmeet. Een tijdje later kreeg hij bericht van zijn advocaat, de echtscheiding ging door. Na de echtscheiding verloor hij regelmatig het contact met Olga. Tussendoor kwam ze langs om haar hart uit te storten en hij kreeg ook regelmatig kaartjes van haar uit verre exotische landen waar ze met haar derde man naartoe was gegaan. Deze man had haar beschoten toen ze samen met haar minnaar iets was gaan drinken. Direct daarna is ze terug naar haar moeder gegaan. En wederom had ze ging ze haar hart uitstorten bij haar eerste man. Ze vertelde over haar tegenslagen in het leven.

Na een tijd begon Olga last te krijgen van hoofdpijn en op een dag vond Olga's moeder haar bewusteloos op het toilet. Olga werd naar het ziekenhuis gevoerd en er werd vastgesteld dat ze een tumor had in haar hersenen. De dokters hadden gedaan wat ze konden, operaties, bestraling, enz.. Olga had aan haar moeder gevraagd om haar eerste man op te bellen en te vragen of hij wou komen. Hij was direct gekomen en hij had haar sinds die dag niet meer alleen gelaten. Hij bracht regelmatig turks fruit, boekjes en bloemen voor haar mee. Hij zo heeft Olga gesteund tot op de dag dat zij stierf.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen