Boekverslag : Evert Hartman - Oorlog Zonder Vrienden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 921 woorden.

Titel


Oorlog zonder vrienden


Auteur


Evert Hartman

Genre


Oorlogsroman


Voorkant


Op de voorkant staat een foto van Duitse soldaten in een grote open auto.

In het verhaal komt voor dat Duitse soldaten voorbij rijden en opeens beginnen te schieten. Ze schieten naar een grote groep werknemers die in een fabriek werken. Deze hadden een paar dagen daarvoor gestaakt tegen het Duitse bewind.


Inhoud


Arnold is de hoofdpersoon van dit boek: Arnolds vader is een erg fanatieke NSB'er die denkt zo zijn vaderland te helpen. Doordat Arnolds vader een NSB'er is denkt Arnold dat de NSB goed is maar in de loop van het verhaal verandert hij in dat opzicht. Hij hoort allerlei dingen over Joden die in strafkampen worden gemarteld en vermoord. Aan het einde van het verhaal helpt Arnold zelfs een verzetsstrijder (Jeroen) uit het ziekenhuis te ontsnappen, waar Jeroen bewaakt wordt door een Duitser.


Arnold heeft een eenzaam karakter, in de les is hij stil en heeft vaak zijn gedachten ergens anders.


Waar speelt het verhaal?


Ik denk dat het zich afspeelt in de buurt van Utrecht, omdat Arnold met de Jeugdstorm binnen een half uur met de bus in Utrecht is.


Waarneer speel het verhaal?


Het verhaal speelt zich af vanaf donderdag 30 april 1942 tot en met dinsdag 5 september 1944.


Leg uit wat de titel betekent?


De titel is heel toepasselijk omdat Arnold de oorlog in zijn eentje moet zien doorstaan.

Arnold is geen verzetsheld zelfs niet eens anti-Duits. De vader van Arnold is een erg fanatieke NSB'er en daarom moet Arnold naar de Jeugdstorm. Arnold zelf denkt dat de NSB allerlei goeie dingen doet. Daarom wordt hij vaak in elkaar geslagen. Er zijn ook dagen dat hij na school wordt opgewacht door een hele groep jongeren die vinden dat Arnold een vuile NSB'er is.
In de derde klas komt er een nieuwe jongen in de klas, hij is tot grote opluchting van Arnold ook een NSB'er. Piet (de nieuwe jongen) en Arnold worden al snel goeie vrienden. Piet is een stevige jongen die niet snel bang is. Hierdoor wordt Arnold al snel bijna niet meer gepest en hij slaat zelfs met Piet samen, twee jongens uit hun klas in elkaar.

Arnold begint zich steeds meer te realiseren dat de Duitsers helemaal niet zo goed zijn als zij beweren. Arnold krijgt het illegale krantje "VRIJ NEDERLAND" in handen en leest wat de Duitsers allemaal voor slechts doen. Arnold wordt door twee jongens het ziekenhuis ingeslagen waar hij Jeroen leert kennen. Jeroen is een verzetsstrijder die in zijn achterwerk is geschoten door een Duitser. Jeroen en Arnold worden vrienden en Arnold helpt Jeroen uit het ziekenhuis te ontsnappen, waar Jeroen de hele dag wordt bewaakt door een Duitser. Op dinsdag 5 september moeten Arnold, zijn vader, moeder en zus vertrekken naar Duitsland, omdat de geallieerden al in Oost Nederland zijn. Arnold en zijn familie komen aan op het station waar Arnold zegt dat hij naar de wc moet. Hij rent weg, klimt over een hek en gaat in de bosjes liggen. Het duurt een eeuwigheid voor hij de trein hoort wegrijden.

Het hele verhaal gaat over de 2e wereldoorlog. Arnold is de zoon van een NSB'er en die kwamen in de 2e wereldoorlog heel veel voor.
Ik vind het stukje dat arnold ontsnapt door een wc raampje wel spannend,


Een zielig stukje uit het boek vind ik wel dat arnold door een paar jongens word opgewacht en in


Elkaar word geslagen.


Ik vind het wel grappig als arnold die nieuwe vriend heeft waarmee hij mensen in elkaar gaat slaan,die vriend bleek ook nsb’er te zijn.


Het minst goeie aan het boek vond ik dat er af en toe een saai gedeelte in zat,dan had je dus net iets spannends gehad en dan gebeurde er weer even niks.

Toen arnold met zijn nieuwe vriend die 2 jongens in elkaar ging slaan,dacht ik al bij mezelf van dat zou ik nooit gedaan hebben, en ik zou ook nooit bij de nsb gaan.

Over de schrijver


Evert Hartman. Geboren 12 Juli 1937 te Dedemsvaart. Huidige woonplaats is Hoogeveen.


Beroepen/werkzaamheden naast het schrijverschap?


Evert Hartman is naast het schrijverschap leraar aardrijkskunde.


Bijzonderheden uit zijn leven?


In 1979 schreef hij: Oorlog zonder vrienden. In 1988 werd zijn boek: Morgen ben ik beter verkozen tot mooiste boek. Hij kreeg ook veel kritiek op zijn oppervlakkige stijl en zwakke psychologische uitwerking van zijn figuren. Maar hij vond het oordeel van de jeugd belangrijker.


Prijzen


In 1988 werd Evert Hartmans boek: Morgen ben ik beter verkozen tot mooiste boek van het jaar 1988.


Debuut


Oorlog zonder vrienden (1979). 3 Andere boeken: Vechten voor overmorgen (1980). Het onzichtbare licht (1982). Gegijzeld (1984)


Ik denk verder dat de schrijver je wil na laten denken over hoe het is om bij de nsb te zitten enz.


En hoe de oorlog verder is om mee te maken.

Ik zou eigenlijk niemand willen zijn uit het boek,ook omdat het vreselijk is om in zo’n oorlog te zitten.


Als ik dan perse een persoon zou moeten kiezen zou het iemand zijn die niet bij de nsb zat.

De leefregels van de personen uit het boek zijn opassen voor de duitsers en anderzom.
Beoordeling


Het is een heel realistisch boek, het is net of je de 2e wereldoorlog samen met Arnold beleeft, en dat is zo mooi aan dit boek.


Ik zou dit boek ook aan iemand anders aanraden omdat het een heel begrijpelijk boek is zonder moeilijke worden, en als die er al zijn staat de verklaring achter in het boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen