Boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 567 woorden.

UITGEVER: Naam : Meulenhof

Plaats : Amsterdam

Jaar : november 1969GENRE: liefde, probleem.TITELVERKLARING: op een van de laatste bladzijden van het boek, heeft Olga een hersentumor en ligt ze na een operatie in het ziekenhuis. Ze is bang dat haar tanden uitvallen en wil daarom alleen maar Turks fruit eten en vraagt daarom aan de ikpersoon om voor haar op de markt Turks fruit te halen.HOOFDPERSONEN:

- de ikpersoon. Aardige jongeman. Kleed zich altijd modieus. Heeft een aardig en behulpzaam karakter. leeftijd: in de twintig.

- Olga. Zeer mooie meid. Gaat graag naar de film of theater. leeftijd: in de twintig. Heeft een aparte kledingkeuze.OVERIGE PERSONEN:

- de vader van Olga. Houdt er rare gewoontes op na. leeftijd: ongeveer 55.

- moeder van Olga. Een kreng. leeftijd: begin 50WAT ZIJN DE PERSONEN VAN ELKAAR? : Olga is de ex-vriendin van de ik-persoon. De vader en moeder zijn de ouders van Olga.WAAR SPEELT HET VERHAAL ZICH AF? : in Amsterdam.IN WELKE TIJD SPEELT HET VERHAAL ZICH AF? : in de jaren `60.WORDT HET VERHAAL CHRONOLOGISCH VERTELD? : nee, het begin van het verhaal is in het heden. Het midden van het verhaal is in het verleden (ook het verleden is niet chronologisch, er worden steeds herinneringen opgehaald). Het einde is weer in het heden.INHOUD: Het boek begint met de rouwperiode van de kunstenaar (de ikpersoon). Hij heeft het er erg zwaar mee. Om zich af te reageren neukt hij ongeveer alles wat los en vast zit. Hij verhuurt ook de rommelkamer aan een paar Amerikaanse meisjes. Deze moeten na een tijdje weer de deur uit, want ze hielden vogels. Dat was opzich het probleem niet, maar wat wel erg was, was dat ze ze los lieten vliegen in huis. De vreemdste types neemt hij mee naar huis. Stuk voor stuk gaan ze ook allemaal de deur weer uit, want in geen van hen vindt hij Olga terug. Op dit punt begint het verleden. Alle leuke dingen samen worden verteld zoals dat ze op vakantie waren en de bevallingen van de poes. Hoe Olga hem heeft verlaten: de moeder van Olga vind de kunstenaar maar niks. Ze vindt dat haar dochter moet scheiden en moet trouwen met een zakenman. Het kunstenaarsleven zou haar niet bevallen. Het bevalt haar echter wel maar op een gegeven moment komt Olga van de beurs af en ze gaat met alle leden van het familiebedrijf Hermes eten. Ze belt haar man thuis op en vraagt of hij ook komt. Onder het eten in een buitenlands restaurant zit een van de mannen openlijk met haar te flirten. Ze flirt terug en hij wordt zo boos dat hij haar slaat. Die avond belt ze op dat hij wel snapt dat ze niet thuis kan komen. Een echtscheiding volgt. Ze trouwt opnieuw maar niet gelukkig. Ze scheidt weer en trouwt nu met een zakenman die haar heel de wereld laat zien. Ze wordt bang van hem en neemt de benen naar huis. Thuis komt ze weer eens bij de kunstenaar langs. Een week later wordt ze opgenomen in het ziekenhuis en overlijdt na een operatie, vele bezoeken en pijnlijke momenten van de ikpersoon.EIGEN MENING: redelijk boek. Goed geschreven zoals alleen een goede schrijver dat kan: je leeft helemaal mee in de sfeer van het verhaal. Soms saaie momenten in het boek, maar die doen snel vergeten bij het algehele beeld van het boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen